Margje Hoogland
Margje Hoogland Psyche 13 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

3 gewoontes die je mentale gezondheid in de weg kunnen staan

Net als dat je lichamelijke gezondheid blijvend aandacht nodig heeft – gezond eten, bewegen, slapen – heeft je mentale gezondheid dat ook. Vaak doen we dat al door bijvoorbeeld dagelijks te mediteren of iedere avond op te schrijven waar we dankbaar voor zijn. Toch zijn er bepaalde gewoontes die zo normaal zijn geworden dat we ons er niet meer bewust van zijn dat ze invloed hebben op onze mentale gezondheid. 

De arts Robin Berzin zegt daarom tegen MindBodyGreen dat het goed is om dagelijkse onbewuste gewoontes eens een tijdje bij te houden. Na verloop van tijd krijg je dan namelijk een beter beeld van hun invloed op je mental health.

Invloed van gewoontes op je mentale gezondheid

Laten we daar eens wat dieper op in gaan.

Technologiegebruik

We hebben het wel vaker over de negatieve impact van het blauwe licht dat van schermen afstraalt heeft op je slaap. Toch is er volgens Berzin nog meer aan de hand. Volgens haar nemen we het niet serieus genoeg dat technologie en de informatie die we ervan krijgen – nieuws, social media – de hersens stimuleert. Die stimulans zorgt ervoor dat we niet heel diep slapen.

Lees ook: Zo zorg je het hele jaar rond voor je mentale gezondheid (aldus 3 psychologen)

Dat we de wereld binnen handbereik hebben in onze broekzak is aan de ene kant fantastisch, maar het kan ook je ​​mentale en emotionele welzijn verstoren. Als voorbeeld beschrijft Berzin een vrouw die zich lange tijd niet echt happy voelde. Ze deed er alles aan om beter in haar vel te zitten, maar niks leek te werken.

Berzin ontdekte dat de vrouw dagelijks 6 uur op haar telefoon doorbracht, waarvan 2 vóór het slapen gaan. Al na een digitale detox van een week voelde de vrouw zich 80 procent beter en sliep ze als een roos.

Gebrek aan beweging

De hele dag zitten is super slecht voor je. Zo vertelde Dick Thijssen, hoogleraar cardiobasculaire fysiologie en inspanning aan het Radboud-umc in Nijmegen, aan BEDROCK “Langer dan drie uur zitten heeft al gevolgen voor je lichaam. Je bloedvaten werken minder goed, de suikerregulatie wordt slechter en de doorbloeding naar je hersenen neemt af”.

Lees ook: Bewezen! Bewegen tijdens je werkdag verbetert je mentale gezondheid

Berzin voegt daar aan toe: “het lichaam is ontworpen om te bewegen, als je niet beweegt en gemiddeld 11 uur per dag zit, sla je je emoties op.” En die vastzittende emoties zijn niet goed voor je mentale gezondheid. De hele dag door hebben we namelijk emoties.

Die hoef je niet eens altijd heel sterk te ervaren, maar je hersenen en je lichaam pikken ze wel op. Je kunt die emoties verwerken door ze te voelen en ze door beweging te ervaren.

Hoe je beweegt maakt dan helemaal niet uit. Wandelen en hardlopen zijn beide goed, net als een zware workout of een fijne yogaflow.

Alcohol

Af en toe een biertje, wijntje of cocktail moet kunnen. Maar als alcohol een manier wordt om met bepaalde situatie te dealen, dan wordt het niet op een evenwichtige manier gebruikt.

Ook heeft alcohol nog al wat impact op je slaap. Toch kiezen veel mensen ervoor om aan het eind van de dag een glas wijn te drinken om tot rust te komen, maar volgens Berzin is deze opvatting nogal tegenstrijdig. “De alcohol maakt het je lichaam moeilijk om de lagere rusthartslag en lagere lichaamstemperatuur te bereiken die je ‘s nachts nodig hebt voor een diepe slaap”. En slecht slapen kan weer veel invloed hebben op je mentale gezondheid.

Lees ook: Kan de natuur je mentale gezondheid écht een boost geven?

Wil je toch af een toe een biertje of een wijntje? Drink dan niet vaker dan drie avonden in de week een glaasje. En doe het liever ook niet te laat op de avond. Neem liever een glas wijn voor of bij het eten, dan ‘s avonds net voor het slapen gaan. Je lijf heeft dan tijd om de alcohol te verwerken.

Voel je je al een tijdje niet helemaal top en weet je niet echt waar het door komt? Neem dan de tijd voor een persoonlijk experiment. Drink twee weken lang geen alcohol en noteer hoe je je voelt. Zo kun je objectief zien of alcohol veel invloed heeft op je mental health – zonder dat je je direct hoeft te commiteren aan een hele maand droog staan.

Meer lezen over mentale gezondheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️