Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 13 nov 2020
Leestijd: 6 minuten

Klaar voor een digital detox? Deze tips slepen je er doorheen (het is het zó waard)

Hoe vermakelijk social media ook zijn, het is óók om gek van te worden. We leven zo ongeveer geen moment meer zonder bliepend apparaat in de buurt, elk verveel-moment wordt direct gevuld met zielloos scrollen over je tijdlijn en ons hart verlangt steeds vaker naar likes en comments. Hoog tijd voor een digital detox! Maar hoe doe je dat nou een beetje prettig en ook: hoe houd je het vol?

Ik besloot de proef op de som te nemen en mijn Instagrampagina een maand te verwijderen. Oké, ik weet dat dit voor sommigen als vrij weinig klinkt, maar in mijn geval was Instagram het platform waar ik dagelijks gebruik van maakte en steeds heen werd gezogen.

Van die drang wilde ik afkomen, en wel door een digital detox en deactiveerde mijn account (dit kan enkel via desktop).

Digital detox is hard nodig

Ten eerste is het goed om te weten dat een digital detox niet zomaar ‘een hip dingetje is’, maar er serieuze maatschappelijke problemen ontstaan door ons toenemende online-gebruik. Er zijn inmiddels hele therapieën tegen internet- en social mediaverslaving.

Het klinkt misschien als een ver-weg-van-je-bed-show, maar hoeveel gebruik jij je telefoon per dag? Eerlijk. Via de ingebouwde screentime app, kan je je online uren eens checken. Niet echt om vrolijk van te worden waarschijnlijk.

Gemiddeld spenderen we namelijk 2 uur per dag aan social media wat uitkomt op zo’n 5 jaar en 4 maanden op een heel mensenleven. Dat is ruim 35 honden-jaren. En veel langer dan je hopelijk wilt besteden aan kijken naar een scherm.

Must read: Afkicken van Instagram gaat met ups en downs (en waarom jij dat ook wilt proberen)

Ten tweede is er soms meer nodig dan enkel je telefoon zo mindful mogelijk inrichten. Ik volgde enkel vrienden of natuur- en self-care-achtige pagina’s en had al mijn notificaties uitstaan. En nóg spendeerde ik veel te veel tijd online. Dat ging met ups en downs, maar ik leerde er een hoop van.

De eerste dagen voelde nog wat onwennig en wilde ik nog een paar keer naar mijn telefoon grijpen, even later vergat ik foto’s te maken omdat ik ze toch niet meer kon delen, maar uiteindelijk werd ik overvallen door een zee van rust en eindelijk geen bewijsdrang (aan mezelf of anderen) meer.

Tips voor een digital detox

Omdat we een digital detox iedereen ten zeerste aanraden, verzamelden we onze en jullie beste tips om een maand lang zonder social media makkelijk door te komen!

1. Lees

Zorg dat je altijd een boek bij je hebt. Wanneer je normaal in de trein of voor het slapen gaan je telefoon zou pakken en verzeild zou raken in minuten (of uren) lang scrollen op Instagram, krijg je nu ein-de-lijk de kans om je boek te lezen.

2. Mediteer

De momenten die je eerst spendeerde aan Instagram en wachten op likes, kan je nu perfect gebruiken om te mediteren. Al is het maar héél even. Ook zoiets wat je wel graag wilt doen, maar er eigenlijk nooit van komt.

Onze favoriete meditaties op een rij:

3. Wees in het moment

Waar je normaal op een verveeld moment automatisch naar je telefoon grijpt om je verveelde brein even te verlammen, is dit een perfect moment om de verveling te omarmen. Want inderdaad, je af en toe vervelend is hartstikke gezond en zorgt ervoor dat je creatiever wordt.

Must read: Nu is het enige moment dat je hebt (het belang van bewust in het nu leven)

Gebruik dit moment om om je heen te kijken, de omgeving in je op te nemen, de geuren, de texturen, de mensen of de natuur. Hoe voel je je? Wat vind je mooi? Waar ben je dankbaar voor? Momenten van verveling zijn de momenten die ons soms het meeste bijblijven.

4. Wil je iets delen? Contact je vrienden en familie persoonlijk

Dit moment gaat ongetwijfeld regelmatig komen: je krijgt de behoefte om een foto of video te delen. In plaats daarvan kun je je vrienden of familie persoonlijk een berichtje sturen. Je krijgt ineens een veel persoonlijker contact en er soms een foto of video voor terug. Veel leuker!

5. Dankbaarheid uiten

Een (tijdelijk) leven zonder social media is een geschikt moment om eens na te gaan voor wie en wat je eigenlijk dankbaar bent in je leven. Je vrienden? Lover? Familie? Schrijf een kaartje, stuur een berichtje of bel je geliefden op.

Dankbaarheid is een goede methode voor geluk. Ook zal het je ongetwijfeld mooie reacties opleveren.

6. Schrijf op hoe je je voelt

Houd de maand vóór je detox dagelijks bij hoe je je voelt: blij, angstig, alleen, behoeftig, voldaan. Doe dit ook tijdens de social medialoze maand en ook weer ná je detox. Kan je een verband leggen in hoe je je voelt en je social mediagebruik?

Lees ook: Verslaafd aan social media en wil je er niet vanaf? Zo ga je verstandig met je verslaving om

Het is bewezen dat we door social media onbewust doen aan sociaal vergelijken, zo legde gelukspsycholoog Josje Smeets eerder uit in de podcast Bedrock Talks. Het is interessant om bij te houden of je je beter voelt doordat je minder drang hebt om te delen.

7. Ga na wáárom je iets wilt delen

Dat is meteen ook een goed moment om na te denken over waarom je zo graag iets op social media wilt delen. Ben je op zoek naar aandacht en wil je graag reacties op je foto’s en stories? Of wil je dat je foto’s graag gezien worden door die ene persoon (we get you) of heb je de behoefte om te laten zien hoe leuk je leven is? Of voel je je alleen?

Dit kan je veel inzichten bieden in waar je eigenlijk behoefte aan hebt. Misschien kan je dit op een andere manier oplossen. Bel een vriend of vriendin bijvoorbeeld.

Must see: The Social Dilemma op Netflix brengt de waarheid achter social media aan het licht

8. Laat je telefoon vaker thuis…

Je telefoon hoeft heus niet altijd mee. Het voelt eerst onwennig, maar ook heerlijk om je bliepende telefoon af en toe thuis te laten. Wetende dat ‘ie niet in de buurt is, geeft je zoveel tijd, focus en aandacht voor waar je ook bent. Voor de mensen, je omgeving, jezelf bijvoorbeeld.

9. … maar vergeet geen foto’s te maken

Doordat ik dacht ‘ik kan toch geen foto’s delen’, nam ik de eerste weken m’n telefoon helemaal niet meer mee op pad. Lekker rustig, maar ook zonde. Je kan nog steeds af en toe foto’s maken van mooie momenten. Bij mij fungeert m’n Instagram namelijk ook als online album, dus blijf dat lekker doen maar dan zónder social media.

Meer tips om te digital detoxen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️