Vega Vrijdag: ricottaballetjes met cantharellen en salie

Elke dag een nieuw recept bedenken, kan weleens een lastige opgave zijn, zeker als je ook nog eens vega(n) eet. Daarom verschaffen we je graag inspiratie met dit recept van zusje Culy voor ricottaballetjes met cantharellen en salie. Dat is weer eens wat anders dan een vegaburger of een kokossoepje, maar minstens even lekker…

Kun je geen cantharellen vinden? Kies dan andere mooie paddenstoelen uit.

Tip: koop je paddenstoelen op de markt. Daar hebben ze vaak meer soorten dan in de supermarkt, de groenten zijn er verser én je kunt je eigen verpakkingen meenemen.

Lees ook: Stijlvol en duurzaam boodschappen doen? 5 alternatieven op plastic tasjes

ricottaballetjes
Bron: Culy

Benodigdheden voor 6 personen

  • 400 gram ricotta
  • 40 gram Parmezaanse kaas, geraspt (+ Extra)
  • 1 groot ei
  • 2 theelepels ongezouten zachte boter
  • Snuf gemalen nootmuskaat
  • Bloem
  • Extra vierge olijfolie
  • 500 gram cantharellen (of andere paddenstoelen)
  • Zout
  • 3 teentjes knoflook, gepeld en in heel fijne plakjes
  • Handje verse salie
  • 100 gram ongezouten boter

Zo maak je de ricottaballetjes met cantharellen

Doe de ricotta, de Parmezaanse kaas, het ei, de boter en de nootmuskaat in een grote mengkom en roer door elkaar. Zeef er 120 gram van de bloem doorheen en roer. Zeef nu beetje bij beetje nog wat extra bloem in de kom tot je een natte, maar stevige massa overhoudt. Vorm er een bal van.

Zet een bakplaat met een vel bakpapier en een laag bloem klaar.

Bestuif een werkblad met bloem en rol de bal uit tot een lange strook (of twee lange stroken, als je niet voldoende plaats hebt). Snijd er ongeveer 36 stukjes van. Rol balletjes van deze stukjes en leg ze op de bakplaat met bloem. Maak ze iets groter dan de gnocchi die je in de supermarkt koopt.

Ook handig: Met deze vegetarische kookboeken zet je de lekkerste gerechten op tafel

Verhit een royale scheut olijfolie in een pan en voeg er de cantharellen aan toe. Kruid af met zout en laat ongeveer 10 minuten op een laag vuurtje bakken (of tot de cantharellen lichtbruin kleuren).

Voeg de knoflook en de salie toe en laat nog 30 seconden op laag vuur meebakken. Voeg er 100 ml water aan toe en tot slot de boter. Zet het vuur hoger en roer tot de boter gesmolten is. Proef en geef het geheel eventueel nog een snuf zout.

Breng een ruime pan met gezouten water aan de kook. Kook de balletjes 6 minuten in het water en giet af. Voeg de ricottaballetjes toe aan de pan en roer ze voorzichtig door de saus. Laat nog 2 minuten meebakken op een medium vuur.

Schep de ricottaballetjes in een kom en werk af met extra geraspte Parmezaanse kaas.

ricottaballetjes
Bron: Culy

Meer vega recepten?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: ricottaballetjes met cantharellen en salie
Sluiten