Vega Vrijdag: Pompoengratin met salie en Parmezaanse kaas
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F10%2F1_pompoengratin.jpg)
Yes, pompoenen zijn nú in seizoen! Stiekem kijken we daar ieder jaar naar uit, want met pompoen maak je de lekkerste vega herfstrecepten. Deze pompoengratin met salie en Parmezaanse kaas van zusje Culy is daar een heel goed voorbeeld van.
Nog even een klein pleidooi voor seizoensgroenten, want wáárom zijn deze alweer zo veel beter? Ten eerste omwille van het duurzame aspect. Seizoensgroenten zijn duurzaam omdat ze dichtbij huis kunnen groeien in optimale omstandigheden.
Daarnaast zijn seizoensgroenten ook nog eens lekkerder én goedkoper. Bovendien bevatten seizoensgroenten meer voedingsstoffen dan groenten buiten het seizoen. Dat komt omdat ze precies op het juiste moment worden geoogst. Zo hebben we het graag.
> Ook interessant: Koken met seizoensgroenten: de lekkerste recepten voor de herfst
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F10%2F1_pompoengratin.jpg)
Benodigdheden voor 4 tot 6 personen
Voor de pompoen:
- 1 kilo pompoen, in blokjes
- Bosje salie, fijngehakt
- Olijfolie
- 4 tenen knoflook, geraspt
- 200 gram spinazie
- 270 gram semi-gedroogde tomaatjes
- 500 gram ricotta
- 2 eieren, losgeklopt
- Zout & peper
Vind je vast ook lekker: Vegan Vrijdag: Indiase tomaten-kokossoep voor op koude dagen
Voor de gratin:
- 150 gram vers broodkruim
- 2 handen geraspte Parmezaanse kaas
- Zout en peper
Zo maak je deze pompoengratin
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Hussel de blokjes pompoen met wat blaadjes salie, de knoflook, zout & peper en een scheut olijfolie door elkaar in een kom.
Blancheer de spinazie, overgiet met koud water en knijp al het vocht uit de spinazie. Hak fijn.
Laat de tomaatjes uitlekken, snijd ze in stukjes en meng ze in een andere kom met de spinazie en wat peper.
Pak er een derde kom bij waarin je de eieren door de ricotta roert. Doe hier ook een beetje fijngehakte salie bij.
Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Verdeel een derde van de pompoen over de bodem. Volg met de helft van de ricotta. Daarna mag de helft van de spinazie erbij.
Ook heerlijk: Yummy: zo maak je vegan muffins van courgette (en die zijn lekker!)
Herhaal dit nog een keer: pompoen, ricotta, spinazie en eindig met het restje pompoen.
Meng het broodkruim met de Parmezaanse kaas, wat olijfolie en zout en peper. Strooi dit over de pompoengratin en zet in de oven. Laat ongeveer 30 tot 45 minuten bakken.
Check of de pompoen goed gaar is. Wordt de bovenkant te bruin terwijl de pompoen nog niet gaar is? Bedek de ovenschaal dan met wat aluminiumfolie en zet de schaal nog even terug in de oven.
Laat de pompoengratin eventjes afkoelen en serveer. Lekker met een groene salade ernaast!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F10%2F2_pompoengratin.jpg)
Meer vega recepten?
- Vega Vrijdag: Indiase biryani met zoete aardappel en getoaste amandel
- Vegan Vrijdag: Indiase tomaten-kokossoep voor op koude dagen
- Vega Vrijdag: broodjes met groentecurry (een soort van groenteburger!)