Sophie Golbach
Sophie Golbach Psyche 8 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

8 simpele tips voor een happy mind

Een gelukkig leven en een gezonde geest: dat willen we allemaal wel. Een happy mind leidt ook tot een happy life, ten slotte. Maar mentale gezondheid is niet altijd makkelijk te bereiken. Er zijn echter wel dingen die kunnen helpen om jou gelukkiger te maken.

Met deze simpele tips kun jij je geluk vergroten.

Een happy mind

Het is soms moeilijk om je duistere gedachten van je af te schudden. Mentale problemen zijn niet iets wat slechts een enkele keer optreedt. Deze 8 tips kunnen jou helpen om een mindset te creëren die jou gelukkiger kan maken, en weerbaarder tegen mentale problemen.

1. Erkenning

Erkennen dat jouw mentale problemen op een onverwacht moment naar boven kunnen komen, helpt je om daar goed op voorbereid te zijn. Dat leidt tot meer geduld en minder angst voor een eventuele terugval.

2. Mentaal management

Het is belangrijk om streng te zijn tegenover je eigen gedachten. Je kunt daarbij onderscheid maken tussen gedachten die je moet voeden, en gedachten die je moet verdrijven.

Een paar simpele manieren om je mentale gezondheid te beschermen

Gedachten die je moet voeden gaan over self-worth, jouw recht om te zijn wie je bent en om vergeving. Dit zijn de gedachten die er echt toe doen. Je bent zeker niet de enige die denkt dat het gras aan de overkant groener is, maar deze gedachten zijn vaak niet waar.

3. Support network

Steun van de mensen om je heen is nodig om niet weg te glijden. Bedenk daarom: wie staat voor jou klaar, bij wie kan je terecht, en kies op deze manier de mensen uit die je om je heen wil hebben. Zulke steun is vaak waardevol.

4. Kwetsbaarheid

Wees niet bang om kwetsbaar te zijn. Het is moeilijk, veel mensen hebben waarschijnlijk de neiging om zichzelf sterker voor te doen dan ze zijn. Je weet niet hoe iemand zal reageren op jouw gevoeligheid. Herinner jezelf er dan ook aan dat jij er mag zijn, en dat je recht hebt op vriendelijkheid en medeleven.

5. Liefde

We kunnen niet zonder liefde. Dat is niet altijd romantische liefde, maar dat kan ook medeleven, tolerantie, en geduld zijn. Het is soms moeilijk om tegemoetkomingen van anderen te accepteren, maar toch zorgt het bij jou voor een grotere kracht. Het maakt je sterker en daarom is het belangrijk om het te proberen.

6. Een rustig leven

We hadden het net al over dat gras dat groener is aan de overkant, dat is ook hier van belang. Misschien ga je graag vroeg naar bed, zelfs al hoor je van anderen dat zij laat op blijven. Er is niks mis met een goede nachtrust, en het is belangrijk dat jij een dagelijkse routine volgt die jij fijn vindt. Je bent niet verplicht iets te doen voor de goedkeuring van een ander.

Zo maak je praten over mentale gezondheid minder ongemakkelijk

7. Eén probleem tegelijkertijd

Je brein heeft het druk: je bent veel op zoek naar oplossingen voor problemen waar je je zorgen om maakt. Dit kost veel energie en de problemen blijven onopgelost, waardoor je misschien geïrriteerd raakt. Focus je op één probleem tegelijkertijd, want als je een probleem oplost maakt je brein neurotransmitters aan die je limbisch systeem kalmeren.

Je limbisch systeem is een deel van de hersenen dat draait om onder andere emoties en gedrag. Door je op een probleem te richten, zie je de wereld weer in een beter licht.

8. Humor

Lachen maakt je gelukkiger, en soms is het leven nou eenmaal grappig. Misschien zie je ineens de humor in van de dingen die je dwarszitten, en heb je vrienden of familie die met dezelfde problemen worstelen. Samen met hen lachen over iets waar je je normaal zorgen over maakt, is helemaal niet af te raden.

Het is niet altijd makkelijk om een positieve mindset te behouden. Met deze tips doe je het net even beter!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️