Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 9 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom perfectionisme ons ziek maakt

De slechte eigenschap die je nooit in een sollicitatiegesprek moet noemen? Perfectionisme, is het advies dat je vaak hoort. Wat kan er namelijk ‘slecht’ zijn aan je werkzaamheden perfect uitvoeren? Daar lijkt in eerste instantie niets mee mis. Behalve als jouw drang naar perfectie een negatieve impact heeft op hoe jij je voelt.

The School of Life legt uit waar perfectionisme door ontstaat en wat je hieraan kunt doen.

Hoe ontstaat perfectionisme?

Er is niets mis met je werk zo goed mogelijk willen uitvoeren, nooit een deadline of afspraak missen en altijd goede cijfers halen. Mits je er geen negatieve gevoelens door ervaart. En die kans is groot als jij daadwerkelijk een perfectionist bent. Want jouw drang om alles perfect uit te voeren, komt door het gevoel nooit goed genoeg te zijn.

Dit is waarschijnlijk ontstaan in je kindertijd en aangewakkerd door herinneringen waarin je werd afgekeurd of genegeerd door personen die er eigenlijk voor je hadden moeten zijn.

Een gelukspsycholoog over hoe je kunt omgaan met perfectionisme

Perfectionisme ontstaat door het gevoel niet interessant, onwaardig of een teleurstelling te zijn. Daarom doe je er werkelijk alles aan om dit gevoel in de toekomst te voorkomen. Zelfs als je daarbij je mentale gezondheid uit het oog verliest.

Perfectionisten werken twee keer zo hard als anderen en overtuigen zichzelf ervan dat ze kunnen relaxen als ze de taak goed hebben afgerond. Maar in werkelijkheid zal dat gevoel nooit komen. Voor de buitenwereld lijkt het alsof ze gedreven zijn, maar in werkelijkheid lijkt het meer op een ziekte.

Tips tegen perfectionisme

Eigenlijk is het als perfectionist helemaal niet je doel om je beste werk af te leveren. Je wil simpelweg van het idee af dat je er niet toe doet. Werk is daarin alleen maar een middel. Maar omdat perfectionisme niet is ontstaan door werk, zal het ook niet de oplossing zijn.

Perfectionisten opgelet: 5 tips tegen perfectionisme

Het doel is niet om een ideale werknemer of professional te zijn, maar om jezelf te accepteren zoals je bent. Deze verantwoordelijkheid kunnen we niet aan onze bazen geven. Zij werken immers een kapitalistisch systeem waar altijd om betere resultaten gevraagd wordt.

Maar hoe raken we ons perfectionisme dan kwijt? Dat lukt niet van de één op de andere dag, maar gaat om de realisatie dat het niet aan ons is om te bewijzen dat we het recht hebben om te bestaan. We vragen teveel van onszelf als we elke keer dat we een rapport inleveren of een toets maken, perfectie van onszelf vereisen.

Betrap je jezelf op een ‘lui‘ moment? Verwelkom het met open armen. Dit is een teken dat je liever tegen jezelf bent, en jezelf behandelt als je dat bij anderen zou doen. We zouden immers nooit van onze partner, vrienden of collega’s verwachten of zelfs eisen dat ze altijd perfect zijn.

Wanneer perfectionisme een depressie kan verbloemen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️