Sophie Golbach
Sophie Golbach Betere wereld 9 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Hé jij wereldverbeteraar! 7 manieren om bij te dragen aan een groenere planeet

Klimaatverandering is een groot probleem, dat is inmiddels wel bekend. Gelukkig zijn er kleine dingen die je zelf kan doen om een verschil te maken. Wat we thuis consumeren, heeft namelijk directe gevolgen voor de grootste en belangrijkste ecosystemen ter wereld. Er zijn dan ook dingen die jij makkelijk anders kan doen om groener te leven.

De opwarming van de aarde heeft grote gevolgen voor mensen en dieren, en bovendien kan het koralen in zee uitroeien. Hoogste tijd dus om een steentje bij te dragen aan een groenere planeet. Dit zijn 7 manieren waarop jij groener kunt leven.

7 manieren voor een groener leven

De meeste CO2-uitstoot sinds 1988 komt van 100 bedrijven, maar liefst 71 procent. In Nederland zijn TATA Steel en RWE de grootste vervuilers. Veel verantwoordelijkheid voor de opwarming ligt dan ook bij hen. Kleine dingen maken echter ook een verschil, en dit is hoe jij daarmee vandaag kan beginnen!

1. Eet plantaardiger

Per jaar worden er 80 miljard (!) dieren geslacht. Dit is zwaar voor de planeet, vanwege het land dat nodig is om al deze dieren te houden. En om de hoeveelheid akkerland dat nodig is voor het verbouwen van voer voor de dieren. De vleesindustrie is de grootste oorzaak voor onder andere waterverbruik, -vervuiling en ontbossing.

Een goede reden om meer plantaardig te eten. Dit is beter voor het dierenwelzijn, en een efficiënte manier om je voetafdruk te verkleinen.

2. Let op watergebruik

Dit kan zo simpel zijn als alleen al minder lang douchen. Ook is het belangrijk om je kraan niet onnodig te laten lopen. Zet ‘m even uit tijdens het tandenpoetsen of scheren.

Sommige oude vaatwassers en wasmachines gebruiken heel veel water. Apparaten met het label A beperken waterverbruik en hebben vaak ook een ecostand.

6 tips om met je kledingkeuze de klimaatverandering te verminderen

3. Kies voor tweedehands kleding

Als je voor tweedehands kleding kiest, hoeft er niet iets nieuws gemaakt te worden. Dit is beter voor het milieu omdat je minder weggooit en je automatisch de uitstoot van CO2 beperkt. Dit komt vrij bij het verbranden van oude kleding en de productie van nieuwe kleding. Dus geef een kledingstuk een tweede leven!

4. Let op verspilling

Wist je dat we tegenwoordig 70 keer meer kopen en produceren dan in de jaren 50? 99 procent van die aankopen komt binnen het eerste jaar na aankoop bij het afval terecht. Recyclen en hergebruiken is nu belangrijker dan ooit. Dat geldt voor zowel voedsel en energie als plastic. Let op de verspilling.

5. Dring je energieverbruik terug

Wanneer je minder energie gebruikt, komen er minder broeikasgassen en fijnstof in de lucht. Dat is beter voor het klimaat, je luchtwegen én je bankrekening.

Er zijn een paar manieren waarop je dit kan doen. Gebruik bijvoorbeeld spaarlampen of LED lampen in plaats van gloeilampen. Zet apparaten en lichten die je niet gebruikt uit. Kies voor elektronica met label A, zoals die vaatwasser of wasmachine. Nog meer doen? Stap dan over naar groene stroom.

6. Houd je tuin groen

Je kunt je eigen tuin duurzaam maken door er je eigen voedsel te verbouwen. Dit heeft als duidelijk voordeel dat je geen pesticiden hoeft te gebruiken en dat je zeker weet dat die er dus ook niet op zitten. Door wilde bloemen te planten trek je bestuivers aan en zo zorg je voor een stukje wilde natuur in je eigen tuin.

Waarom klimaatverandering geen linkse hobby is en iedereen iets aan gaat

7. Let op je verzorgingsproducten

Op het gebied van cosmetica en verzorgingsproducten, kan jij ook veel doen om aan een groenere planeet bij te dragen. Er zijn merken die proberen om de hoeveelheid afval die hun product oplevert te verminderen, of die actief werken aan duurzame verpakkingen. Een simpele en snelle overstap die jij kan maken, is om voortaan zeepblokjes te gebruiken in plaats van flesjes zeep.

Klimaatverandering is een probleem met ernstige gevolgen. Met deze tips kun jij je steentje bijdragen en je voetafdruk verkleinen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️