Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psychologie 9 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

De 13 rode vlaggen in een relatie die je beter niet kan negeren

De perfecte partner, bestaat die eigenlijk? Hoewel het antwoord op die vraag hoogstwaarschijnlijk ‘nee’ is, zijn er wél rode vlaggen in een relatie waar je alert op kunt zijn. Dit zijn 13 signalen die je maar beter erg goed in de gaten kan houden.

De meeste relaties maken weleens een lastige periode mee. Dit is geen reden om meteen de handdoek in de ring te gooien, want dat kan juist ook tot groei leiden. Maar als er een aantal van deze rode vlaggen duidelijk aanwezig is in een (beginnende) relatie, denk je beter even goed na over jullie toekomst samen.

Red flag! Dit zijn de 3 tekenen van een giftige vriendschap

Rode vlaggen in een relatie

De ene is voor de hand liggender dan de ander, maar belangrijk zijn ze allemaal.

1. Fysiek geweld

Open deur? Misschien een beetje. Maar fysiek geweld moet je nou eenmaal bloedserieus nemen. Voel je je fysiek bedreigd, trek dan je conclusies en zet de relatie stop.

2. Verbaal of emotioneel misbruik

In een gezonde relatie steun je elkaar en moedig je elkaar aan. Wees alert voor mensen die je het gevoel geven dat je het probleem bent of mensen die je gedrag in een bepaalde richting proberen sturen.

3. Verslaving

Mensen met een actieve verslaving zijn meestal niet zo’n goede partij om te daten. Let dus op dingen als alcohol- en drugsmisbruik. Ben je aan het daten met een persoon met een verslaving? Ga hier alleen mee door als je weet dat ze in een hersteltraject zullen stappen.

https://www.bedrock.nl/gaslighting/

4. Onbehandelde mentale problemen

Iedereen neemt wel een bepaalde emotionele bagage mee, maar let toch op voor mensen die duidelijk onverwerkte issues hebben. Dit soort dingen maken een relatie nou eenmaal ontzettend uitdagend.

5. Inconsistentie

Een gezonde relatie moet veilig voelen, niet als een emotionele rollercoaster. Hou daarom je ogen open voor inconsistent gedrag, zoals beloven om te bellen en dit uiteindelijk niet doen.

6. Bezitterig gedrag

Een klein beetje jaloezie van tijd tot tijd is niet het einde van de wereld, maar bezitterig gedrag dat uitmondt in woede, vijandigheid en narcisme is absoluut een rode vlag. Kijk dus goed uit voor mensen die je willen proberen manipuleren en kneden.

7. Narcisme

Narcisme komt in verschillende gradaties voor, maar let op voor mensen met extreme grootheidswaanzin en gedrag dat daarmee gelinkt is. Een gebrek aan empathie is daar onder meer een belangrijk teken van.

8. Gaslighting

Gaslighting is een manipulatietechniek die maakt dat je je eigen realiteit in vraag gaat stellen. Op Bedrock hebben we daar al heel wat over geschreven. Lees bijvoorbeeld hier hoe je gaslighters herkent en hier welke type gaslighters er zijn.

9. Emotionele onbeschikbaarheid

Iemand die emotioneel niet beschikbaar is, kun je op verschillende manieren herkennen. Misschien wilt die persoon je alleen maar zien wanneer het hem of haar uitkomt of misschien doen ze niet genoeg moeite om je emotioneel tevreden te stellen. Ook moeite hebben met het praten over gevoelens is een kenmerk van emotionele onbeschikbaarheid, dus let daar mee op.

Dit zijn 9 signalen waaraan je een slechte relatie kunt herkennen

10. Ze geven je een minderwaardigheidsgevoel

Breng goed in kaart hoe een persoon jou diep vanbinnen doet voelen. Geven ze je het gevoel dat je minderwaardig bent, of halen ze het beste in je naar boven? Dat enkel dat laatste relatiemateriaal is, hoeft geen betoog.

11. Ruzie

Geen enkele relatie is perfect, maar hou je ogen open voor ruzies over kleine dingen. Zeker wanneer je pas aan het daten bent, is dat echt niet de bedoeling.

12. Woedeproblemen

Is iemand nogal licht ontvlambaar en heeft die persoon moeite met het beheersen van woede? Let daar mee op, dit wijst op een gebrek aan emotieregulatie.

Hoe het komt dat we onbereikbare mensen zo aantrekkelijk vinden

13. Ongelijke in- en output

Heb je het gevoel dat je meer in de relatie legt dan dat je ervoor terugkrijgt? Zo hoort het niet, in gezonde relatie is die verdeling mooi in balans.

Zo bouw je die sprookjesachtige relatie op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️