Sophie Golbach
Sophie Golbach Betere wereld 10 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Het aantal bomen wordt wereldwijd bedreigd: hoe ga je dat tegen?

Bossen bieden veel moois: ze geven dieren een thuis, ze zorgen voor schoon water en ze helpen in de strijd tegen klimaatverandering. Dat maakt het nieuws dat veel bomen ter wereld dreigen uit te sterven bepaald geen goed nieuws; met maar liefst 30 procent gaat het niet goed.

Dat staat in het recent verschenen rapport van internationale botanische tuinen organisatie BGCI.

Wat is er aan de hand?

Het rapport stelt dat er wereldwijd 58.497 boomsoorten zijn, los van de nieuwe soorten die nog regelmatig in tropische gebieden worden ontdekt. Voor bomen bestaat een Rode Lijst. Zeldzame boomsoorten krijgen daarop de status ‘bedreigd’. Volgens het rapport zijn dat nu maar liefst 17.510 soorten.

We gaan niet goed met onze bossen om, dat blijkt uit dit nieuws. Iedere 2 seconden verdwijnt er een voetbalveld aan bos. Er zijn wereldwijd 2 keer meer bedreigde boomsoorten dan bedreigde dieren.

Wereldwijd worden magnolia- en merantisoorten het meest bedreigd. Ook met eiken, esdoorns en ebbenhout gaat het niet goed. In Europa dreigt maar liefst 58 procent van de wilde boomsoorten uit te sterven.

Goed nieuws: Noorwegen is het eerste land dat ontbossing verbiedt

Wat zijn de oorzaken?

Misschien is het niet verrassend: ontbossing is voornamelijk de boosdoener. Grootschalige ontbossing zet belangrijke en onmisbare gebieden ontzettend onder druk. Volgens schatting vindt in 2030 80 procent van alle ontbossing plaats in slechts 11 gebieden. Dit is onder andere de Amazone, maar ook het oosten van Australië.

Gebieden worden ontbost om verschillende redenen. De grootste reden is landbouw. Er moet gebied vrijgemaakt worden. Houtkap en de aanleg van wegen zorgen ook dat bossen verdwijnen. Ten slotte worden er soms plantages aangelegd, voor soja, palmolie, voor de productie van papier of voor weidevee.

Wat zijn de gevolgen?

De verdwijning van bossen heeft grote gevolgen voor het milieu. Bomen zijn een thuis voor dieren, en zonder bomen hebben zij geen plek meer om te leven. Ook komt er meer CO2 vrij in de lucht, en komen er meer overstromingen.

Bomen slaan koolstof op. Wanneer de bomen gekapt worden, komt die opgeslagen koolstof als CO2 vrij in de atmosfeer. CO2 draagt bij aan het versterkte broeikaseffect.

De wortels van bomen zorgen dat water beter in de grond blijft zitten. Door de grootschalige ontbossing zijn er minder bomen om het water vast te houden. Zo ontstaan er overstromingen.

Wat kan jij doen?

Deze informatie is niet bedoeld om jou hopeloos te laten voelen, want er zijn dingen die je kan doen. Met deze dingen kan jij bijdragen aan aan de vermindering van ontbossing.

1. Let op palmolie gebruik

Zoals gezegd, worden bossen gekapt om ruimte te maken voor onder andere palmolieplantages. Palmolie is verwerkt in heel veel producten, soms de gekste dingen.

Zo vind je bijvoorbeeld palmolie in babymelk, pindakaas, cosmeticaproducten en wasmiddelen. Het is moeilijk om palmolievrij boodschappen te doen. Wel kan je altijd de ingrediënten checken. Een overzicht met termen waar je naar op zoek kan, vind je hier.

Wow! Deze app kijkt door wolken om ontbossing tegen te gaan

2. Stap over naar een andere bank

Banken, verzekeraars en pensioenfondsen stoppen jouw geld in bedrijven die bossen kappen. Een rapport van de Eerlijke Geldwijzer uit 2020 stelt dat onder andere ING en Rabobank tussen 2015 en 2020 ruim 10,2 miljard hebben uitgegeven aan 59 bedrijven die bij ontbossing betrokken zijn, bijvoorbeeld in het Amazonegebied.

Welke banken doen dat dan niet? Bij De Volksbank en verzekeraars Achmea, CZ, Menzis en VGZ zijn geen financiële relaties gevonden met hoog-risico-bedrijven.

3. Sluit je aan bij een organisatie

Waarschijnlijk ken je WWF, Greenpeace of Amnesty International wel: organisaties die tegen ontbossingen vechten. Je hebt verschillende opties: geld doneren, vrijwilligerswerk doen, of fulltime bij zo’n organisatie gaan werken.

Grote organisaties maken meer kans om iets te bereiken. Amnesty International richt zich op mensenrechten die geschonden worden door ontbossing. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Hé jij wereldverbeteraar! 7 manieren om bij te dragen aan een groenere planeet

Ontbossing is een grootschalig probleem, met veel gevolgen op het gebied van milieu, dierenwelzijn en mensenrechten. Maar door deze dingen te doen, draag jij al gauw je steentje bij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️