Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 10 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Dipje tijdens werk? Deze bewegingen geven je mental health een boost

We herkennen vast allemaal dat wanneer je een off day hebt, je je niet beter gaat voelen van de hele dag naar een leeg scherm staren. Waar je je vaak wel beter van gaat voelen, is in beweging komen. Een rondje hardlopen, sporten, of alleen maar een blokje om. Of waag jezelf aan deze routine voor een boost van je mentale gezondheid.

Dan kan gewoon terwijl je aan het werk bent.

Boost in mentale gezondheid is nodig

Die baaldagen, die komen namelijk steeds vaker voor. Onlangs maakte het CBS aan NOS bekend dat maar liefst een kwart van de jongeren te maken heeft met psychische problemen en neerslachtige, depressieve gevoelens – en dat is een stijging van maar liefst 10 procent ten opzichte van 2020.

Deze mentale gezondheidsklachten komen onder andere door het ontbreken van sociale contacten, het vele thuiswerken en vanuit huis studeren, en uiteraard de impact van de huidige coronacrisis. Het effect van al dat binnen zitten op onze mentale gezondheid lijkt groter dan ooit.

De invloed van ademen op je mentale gezondheid

Maar niet alleen beweging en voeding (deze voeding heeft antidepressieve effecten op je hersenen) is van grote invloed op onze mentale gezondheid. Ook onze ademhaling, iets wat we automatisch doen, kan jouw gemoedstoestand flink beïnvloeden. Denk maar eens aan het kalmerende effect dat 10 minuten mediteren op jouw mind heeft.

Merk je aan jezelf dat jouw productiviteit long gone is, en is jouw energie ook met de noorderzon vertrokken? Met onderstaande routine krijg je weer positieve energie in jouw lichaam. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een (bureau)stoel en onderstaande guideline.

Een bewegingsroutine voor positieve energie

Cat-cow (op stoel)

Adem in. Houd je armen achter je stoel, en beweeg terwijl je inademt je borst zo veel mogelijk naar voren, weg vanuit je stoel. Gebruik je uitademhaling om je armen naar voren te brengen en je ruggengraat bol te maken. Herhaal 5 tot 10 keer.

Zijwaarts strekken (op stoel)

Steek beide armen omhoog en verstrengel je vingers in elkaar. Adem rustig in, en leun bij je uitademing naar rechts. Houd je hoofd hierbij losjes tussen je armen en ontspan je schouders. Adem vier keer rustig in en uit (zorg ervoor dat jouw uitademing langer is dan het inademen voor meer rust), en herhaal vervolgens met links.

Deze 10 yogaposes zorgen voor een instant energie boost

Na deze twee oefeningen is het tijd om op te staan. Vind je het ongemakkelijk om de oefening op kantoor te doen? Dan kan je er altijd voor kiezen om een rustig plekje op te zoeken, zoals een toilethokje. Dat is misschien niet de meest mindful omgeving, maar beter dan een drukke kantoortuin met collega’s om je heen.

Voor energie

Ga met beide voeten stevig op de grond staan, en houd je knieën een beetje gebogen. Adem diep in door je neus, en breng je handen boven je hoofd met de handpalmen naar achteren. Adem vervolgens ook weer uit via de neus, waarbij je jouw handen in vuisten op je borst legt. Herhaal dit 3 tot 20 keer.

Victory Goddess

De naam Victory goddess zegt het al – van deze oefening ga je je sterk voelen. Ga eerst in de 5-puntige ster pose staan, met je armen gestrekt en benen wijd. Terwijl je uitademt, buig je je knieën met een squat en zet je je ellebogen in je zij, zodat je in de cactuspositie komt. Herhaal deze twee poses 5 tot 10 keer.

Deze gewoonte is nóg beter voor je brein dan sporten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

MindBodyGreen

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️