Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Betere wereld 21 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Good news: er is wereldwijd een bosgebied ter grootte van Frankrijk aangegroeid

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: er is wereldwijd een bosgebied ter grootte van Frankrijk aangegroeid. 

Een nieuw rapport laat zien dat het beschermen van regenwouden en bossen grote effecten kan hebben.

Bossen hebben het zwaar

De meeste mensen weten dat het niet goed gaat met onze regenwouden en bossen. Zo worden er veel bomen gekapt (bijvoorbeeld om palmolie te maken) en worden onze bossen ook geteisterd door zware bosbranden. Denk maar aan de heftige branden die afgelopen jaar in Australië woedden.

Dit nieuwe huidverzorgingsmerk redt het regenwoud in plaats van het te verwoesten

Niets voor niets dat organisaties zoals het Wereld Natuur Fonds (WWF) en Adopteer Regenwoud hard hun best doen om de regenwouden en bossen te beschermen.

58,9 miljoen hectare aangegroeid

Een nieuw rapport van de organisatie Trillion Trees laat nu zien dat het strijden voor onze bossen niet zonder effect is. Sinds 2000 is er namelijk 58,9 miljoen hectare natuurlijk bos opnieuw gegroeid. Dit is een gebied dat even groot is als Frankrijk (!)

De onderzoekers zijn hierachter gekomen door satellietbeelden van drie decennia, 29 landen en 13 ecoregio’s te analyseren. Sommige gebieden lieten hoopvolle groei zien. Zo is het Atlantisch Woud in Brazilië flink opnieuw gaan groeien. Dit heeft onder andere te maken met verbeterde landbouwtechnieken en de aanleg van natuurreservaten.

Natuur heeft de ruimte nodig

Toch is de strijd nog lang niet gestreden. Ook met de nieuw aangegroeide stukken is het Atlantisch Woud bijvoorbeeld nog steeds maar 15 procent van zijn originele grootte.

Dit is hoe bomen met elkaar praten (want ja, dat doen ze echt)

Het rapport laat zien dat de natuur enorm veerkrachtig is en snel kan aangroeien, mits daarvoor de mogelijkheid is. Het is dus belangrijk dat we met zijn allen ons best doen om de natuur de ruimte te geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️