Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 21 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Gek op koken? Dit zijn de voordelen die in de keuken staan hebben op je mind

Je hoort wel eens mensen zeggen dat koken als een soort therapie is na een lange werkdag. Andere mensen vinden dat dan weer je reinste onzin. Maar wie heeft er gelijk? Wij zochten uit hoe koken een invloed heeft op je mentale gezondheid.

Eigenlijk komen we al snel tot de conclusie dat koken vooral voordelen heeft. Dus koken als therapie: zo gek is dat nog niet…

Voordelen van koken op je mentale gezondheid

Met volgende voordelen in het achterhoofd kan het niet anders dan dat je in de keuken wil duiken… En wel nú!

1. Koken speelt in op je zintuigen

Koken is bij uitstek een activiteit waarbij al je zintuigen worden geprikkeld. Je voelt even aan je avocado of citroen hoe rijp ze zijn, je hoort je bouillonnetje pruttelen, je ruikt de aroma’s van zelfgebakken brood, de kleurrijke ingrediënten van een salade zijn mooi om naar te kijken en je proeft met volle aandacht of je gerecht wel goed genoeg gekruid is.

 

Dit soort sensaties geven je brein een aangenaam gevoel. Daarbij zijn ze een mooi tegengewicht voor dagen waarbij je de hele dag achter een scherm zit te werken en je zintuigen amper werk moeten leveren.

2. Koken is een uitlaatklep voor creativiteit

Creativiteit is een waardevolle skill waarmee je nieuwe ideeën bedenkt en exploreert. Creatieve processen geven je brein ruimte om te freestylen en om zich los te koppelen van vastgeroeste denkpatronen en gewoontes.

https://www.bedrock.nl/circulair-koken-recepten/

Men zegt wel eens dat creativiteit een soort spier is die je kunt trainen. En laat koken nou net dé manier zijn om je creativiteit aan te wakkeren. De keuken is namelijk een ontspannen plek waar je op je eigen tempo kunt experimenteren met smaken en combinaties.

Wijk af van een recept en doe er je eigen ding mee, proef goed en besluit wat je gerecht nog mist en kom zo tot je eigen, creatieve gerechten. Kortom: door te freestylen in de keuken wakker je je creativiteit aan, en dat kan je nog goed van pas komen in andere situaties in je dagelijkse leven.

3. Koken is een vorm van mindfulness

Met je handen in het deeg staan ploeteren, vega gehaktballetjes rollen, kaas raspen, avocado’s prakken… Is er íéts mindfuller dan in de keuken staan? Wij durven het te betwijfelen.

https://www.bedrock.nl/kliekjesdag-restjes-pepernoten/

Grappig eigenlijk, dat heel wat mensen veel euro’s neertellen voor mindful hobby’s als pottenbakken of yogalesjes. Terwijl je – om in het moment te zijn – eigenlijk alleen maar even de keuken hoeft in te duiken.

4. Het traint je geduld

Het lijkt wel alsof fast food de laatste tijd eindelijk plaats maakt voor slow cooking. Denk aan zelfgemaakt zuurdesembrood (dat makkelijk anderhalve dag in beslag neemt), je eigen potje kimchi bereiden of vegan Japanse dumplings vouwen.

Wat daar zo leuk aan is? Je zet je leven even op de pauzeknop. Het leert je dat niet alles snel en oppervlakkig moet gaan, maar dat je ook best even mag toeleven naar hoogtepunten in je leven. Bovendien zal je gerecht ook nog ‘ns veel beter smaken na zo’n intensief kookproces. En dát zal dan weer voorkomen dat je je gerecht mindless gaat verorberen.

Koken zonder afval? Dit zijn de lekkerste (en makkelijke) zero waste recepten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️