Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Betere wereld 7 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Hét natuurlijke medicijn volgens de wetenschap: de natuur induiken

Het is bijna onmogelijk om niet van de natuur te houden. Of het nu gaat om indrukwekkende berglandschappen, wilde oceanen of simpelweg een korte boswandeling, de natuur doet iets met je. In de natuur voel je je namelijk vrijer, relaxter én gezonder. En dit is meer dan een gevoel alleen. Volgens de wetenschap maakt de natuur je ook écht gezonder.

En als de wetenschap het zegt…

De kleuren, geuren en geluiden van de natuur

Waarom de natuur zo gezond is voor je mentale en fysieke gezondheid, is niet in één zin te verklaren. De natuur heeft immers zoveel dimensies op het gebied van geuren, kleuren en geluiden. Elke ervaring in de natuur is anders en maakt ons daarom op een unieke manier gelukkig.

7 manieren om meer in contact te komen met de natuur

Veel onderzoeken laten inderdaad ook zien dat de natuur je gezonder en gelukkiger maakt. Een Japans onderzoek schrijft bijvoorbeeld dat een wandeling door de natuur je cortisol (het stresshormoon) met 12 procent verlaagt vergeleken met een wandeling door de stad.

Genezende werking

Andere Japanse onderzoekers ontdekten dat er onzichtbare chemicaliën, fytonciden geheten, in bepaalde bomen zitten. Deze chemicaliën verlagen gevoelens van angst en stress. Verder zorgt tijd buiten ervoor dat je voldoende vitamine D binnen. Niet onbelangrijk, want een tekort aan vitamine D wordt geassocieerd met depressieve klachten.

Je kunt wel merken dat de Japanners (net zoals wij) in love zijn met de natuur. Er is namelijk nóg een Japans onderzoek dat de genezende werking van de natuur aantoont. Zo zou wandelen door het bos je immuunsysteem kunnen versterken.

De zee neemt onze zorgen weg

Niet alleen het bos, maar ook de zee heeft positieve effecten op onze gezondheid. Zo schreven Engelse onderzoekers dat mensen die vaak over het strand wandelen zich minder zorgen maken over hun leven.

En dat is niet heel gek, want al je dagelijkse frustraties lijken opeens zo klein als je over de uitgestrekte zee heen tuurt. Je beseft je dan dat je ook maar een piepklein onderdeel bent van deze enorme aarde en dat al je grote problemen misschien toch niet zo groot zijn.

Zo geeft de natuur ons iets wat we altijd goed kunnen gebruiken: een stukje bezinning. Even uit die hectische realiteit stappen om zo weer dichter bij je kern te komen. Geen wonder dat we allemaal gek zijn op de natuur.

Waarom we meer tijd buiten moeten spenderen volgens de neurowetenschap

En misschien nog wel het beste: om van de natuur te genieten, hoef je helemaal niet naar verre landen te gaan. Dit zijn de 6 mooiste en meest onbekende natuurgebieden van Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️