Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 12 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Bewust op je mat: 7 x duurzame yoga essentials

Of je nu een een fervent yogi bent of het gewoon af en toe lekker vindt om je lichaam te rekken en strekken tijdens een yogaklas: een set van goede en duurzame yoga essentials op je mat is altijd een goed idee. Van een yoga outfit die op een ethische manier is gemaakt tot een mat spray zónder chemicaliën.

Het produceren van spullen heeft grote impact op de planeet. Een hele grote zelfs, zo niet de grootste zeggen experts als Babette Porcelijn onder andere in haar boek de Verborgen Impact. In een maatschappij waarin we eindeloos consumeren – de consumptiemaatschappij genoemd – ben je door het kopen van spullen onderdeel van de vervuiling die daarachter schuilt gaat.

Denk aan het niet-duurzaam winnen van materiaal, waterverbruik (voor het maken van een t-shirt is 2700 liter water nodig) en vervuiling van grond, onethische werkomstandigheden én het verbranden van producten wanneer deze niet verkocht worden.

Een pleidooi om vaker spullen te repareren

Gelukkig zijn er steeds meer merken en bedrijven die het belangrijk vinden dat hun producten op een eerlijke manier worden gemaakt en een zo min mogelijke impact hebben op de aarde.

Think twice voor dat je iets nieuws koopt, kijk of je het kan repareren, tweedehands kan kopen en of je het écht nodig hebt. Is dat het geval, ga dan altijd voor duurzaam.

Dat gaat langer mee én is vriendelijk voor de aarde. En als we het over yoga essentials hebben, sta je daardoor met een geruster én groener hart op de mat.

Duurzame yoga essentials

Dít zijn onze favoriete duurzame yoga essentials:

Duurzame yogamat

Yogamatten vind je gemaakt in allerlei verschillende kleuren en materialen. Zo zijn er tegenwoordig steeds meer yogamatten gemaakt van ecologische materialen.

Deze yogamatten van Superyoga zijn bijvoorbeeld gemaakt van natuurkurk, een duurzaam en natuurlijk materiaal, wat lang meegaat en geeft geen vreemde geurtjes af.

Dit zijn de meest bekende yogastijlen (welke past er bij jou?)

Ook zijn we groot van de van de duurzame yogamatten van Betterhealthy, die gemaakt zijn van ecologische en duurzame materialen, zo zit er ondermeer zeewierpolyester in. Verder zijn de matten licht, makkelijk te recyclen en geven goed grip.

Duurzame yoga outfit

Yogamerken en al helemaal duurzame yogamerken schieten als paddenstoelen uit de grond. Eén van onze favorieten is zeker de duurzame sportlijn, ontwikkeld door Filipa K. Zachte materialen in aarde tinten, in naadloze pakjes waarin je soepel én verantwoord op je yogamat staat.

Mandala is is een ander fijn yogamerk dat hun yogakleding duurzaam laat maken. Voor de kleding wordt katoen, modal gebruikt en tencel van gerecyclede flessen gebruikt.

Duurzame yogablokken

Voor duurzaam gemaakte yogablokken ben je bij Madaku aan het goede adres. De blokken komen in verschillende kleuren en zijn gemaakt van gerecycled EVA foam. Perfect om je balansoefeningen mee te doen.

Andere yogablokken gemaakt van natuurlijke materialen, vind je ondermeer bij Ecoyogi. De blokken zijn gemaakt van het natuurmateriaal kurk, en zijn hartstikke licht.

The 5 Tibetan Rites: de populaire (yoga)oefeningen van Tibetaanse monniken

Duurzame yogamat cleanser

Je zult het haast vergeten, maar schoonmaakproducten kunnen vaak wel een groene update gebruiken. Deze zitten vaak vol chemische stoffen om vuil goed te kunnen verwijderen.

Gelukkig kan dat even goed met natuurlijke materialen. Daarom kwam kinfill – bekend van schoonmaakproducten – onlangs met een natuurlijke cleanser, speciaal voor je yogamat. Pluspunt: er zit een heerlijk natuurlijk fris luchtje aan. Hebben dus!

In gesprek met yoga-icoon Tara Stiles over haar nieuwste boek (deel 1)

Duurzame yoga handdoek

Vooral in verhitte yogaklasjes zie je ze voorbij komen: yogahanddoeken. Een dun handdoekje dat je op je yogamat legt. Helemaal fijn als je je tijd zo’n hot flow klas in het zweet werkt.

Nóg fijner is het natuurlijk als de stof van een duurzaam materiaal is gemaakt, zoals deze van Slowtide.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️