Abigail & Lavinia
Abigail & Lavinia Better World 13 mei 2016

Shoppen zonder schuldgevoel: de prachtige stof ‘tencel’ is op alle fronten duurzaam

Dit keer gaan we het niet hebben over een duurzame designer, maar over een materiaal: ‘tencel’. Tencel is de merknaam voor het materiaal dat ‘lyocell’ genoemd wordt. Lyocell wordt gemaakt door houtpulp te behandelen met amineoxide, maar – tenzij scheikunde je lievelingsvak was – dat mag je meteen weer vergeten. Bottom line: tencel is een duurzame stof, gemaakt van bomen. Voordat je aan de horrorbeelden van kilometers kaalslag in het regenwoud moet denken: de bomen waar tencel van gemaakt wordt komen van sustainable tree farms. Letterlijk vertaald: duurzame boomboerderijen (leuk woord voor Scrabble).

Tom Burrow, projectmanager bij Lenzing Fabrics (het bedrijf dat tencel heeft gepatenteerd en vervaardigt) legt uit: 
“De bomen die gebruikt worden om tencel te maken zijn eucalyuptusbomen die worden gekweekt in Zuid-Afrika op land waar de bodemkwaliteit erg laag is.

Dit land is niet geschikt voor landbouw, maar de eucalyptusboom gedijt hier goed. De opbrengst per hectare is hoog, omdat eucalyptusbomen snel groeien en daarnaast hebben ze zeer weinig pesticide nodig tijdens het groeiproces. In de laatste jaren voor de boom geoogst wordt, zijn er zelfs helemaal geen chemicaliën nodig. Voor irrigatie zijn de bomen vooral afhankelijk van de regen.”

Weinig waterverspilling en chemicaliën dus. We like.

10 tips voor een duurzame garderobe van expert

Lijkt allemaal niet per se nieuw natuurlijk, want ook viscose wordt gemaakt van bomen en het patent daarop werd in 1892 al aangevraagd. Maar in tegenstelling tot het proces dat viscose voortbrengt heeft tencel een zogeheten ‘closed loop’-systeem. Dit houdt in dat ongeveer 99.05 procent van het niet-chemische oplosmiddel en het water dat gebruikt wordt voor de productie weer opgevangen en hergebruikt wordt.

Minpuntje is dat het proces helaas wel veel energie kost, maar de verspilling is dus minimaal. Ook zijn fabrieken die tencel produceren erop ingesteld en ingericht om energieverbruik zoveel mogelijk te beperken.

Zachte stof

Daarnaast werkt de duurzaamheid en kwaliteit van tencel ook door voor jou, de consument: tencel heeft geen wasverzachter of blekende wasmiddelen nodig en het kan prima op een korter wasprogramma gewassen worden, waardoor je thuis minder water verbruikt.

Allemaal leuk en aardig, maar is het wat, dat tencel? Een stof kan wel eco verantwoord zijn; als het als een stugge aardappelzak om je heen hangt, heb je er nog niks aan (tenzij je misschien heel katholiek bent en graag boetegordels draagt). Maar fear not! Tencel is fijn.

Het is lekker zacht, niet zo gevoelig voor kreukels als katoen, krimpt minder, ademt meer en is ook nog behoorlijk sterk, wat waarschijnlijk de reden is dat de stof veelal voor sportkleding gebruikt wordt. Ook niet onbelangrijk: tencel is goed te combineren met andere materialen waardoor je fijne blends krijgt. Bovendien is de stof volledig biologisch afbreekbaar.

8 manieren om jouw kledingkast te minimaliseren

Hopelijk hebben we je een beetje enthousiast gemaakt voor dit fijne materiaal. Mocht je al shoplustig de eerste de beste winkel in willen rennen om nu een mooie tencel blouse te scoren, weet dan dat je natuurlijk ook bij ons terecht kunt op www.geitenwollenwinkel.nl. 
Veel van de merken die wij verkopen gebruiken tencel, zoals: Groceries Apparel, Armedangels, l’Herbe Rouge en natuurlijk onze eigen Geiten Wollen Shirts.

Geiten Wollen Shirts-eigenares Lavinia Bakker schreef het boek ‘Once upon a time I wanted to be‘.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Shoppen zonder schuldgevoel: de prachtige stof ‘tencel’ is op alle fronten duurzaam
Sluiten