Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Werk 3 mrt 2022
Leestijd: 6 minuten

Een kijkje in de remote keuken van de BEDROCK-redactie: Malu in Kenia

Waar het vroeger doodnormaal was om van 9 tot 5 in een kantoor te werken – want alleen dán zou je productief zijn -, zijn tijden tegenwoordig (gelukkig) veranderd. Steeds meer onderzoeken laten zien dat werkgeluk, vertrouwen en autonomie op de werkvloer minstens zo belangrijk zijn voor een happy werknemer. Remote werken, of daar in elk geval vrij in zijn, maakt creatiever, productiever én gelukkiger. Steeds meer ondernemers, freelancers of werknemers werken daarom op een andere plek. Net zoals een deel van onze eigen redactie. Maar hoe werkt zoiets eigenlijk?

We geven een kijkje in de remote keuken van BEDROCK.

Steeds meer (jonge) professionals hebben behoefte aan een meer flexibele levens- en werkstijl, waarin werk en geluk elkaar juist versterken en elkaar niet in de weg zitten. Niet iedereen houdt ervan om in een stad te wonen en in een vaak druk kantoor te werken. Waarom natuur, avontuur en werk niet met elkaar combineren?

Remote werken: onvermijdelijk

Uit dit onderzoek uit 2019 (dus nog vóór corona) bleek dat 70 procent van de remote workers gelukkig is met de hoeveelheid remote werk. Zelfs 19 procent van de 3500 ondervraagden gaf aan zelfs nog meer remote te willen

Avontuur en carrière hoeven elkaar zeker niet uit te sluiten, sterker nog: die kunnen juist heel goed samen gaan. Het stimuleert vertrouwen, een nieuwe omgeving zorgt voor creativiteit en werken in een niet druk kantoor waar je steeds wordt afgeleid door praatjes zorgt voor meer productiviteit.

Locatie-onafhankelijk werken wordt steeds populairder: zo doe je het

Kortom: de werknemer krijgt er vrijheid en autonomie voor terug en werkt aan zijn carrière en de werkgever krijgt er een gelukkige, gezonde en gemotiveerde werknemer voor terug. Een win-win dus!

Nu steeds meer meetings online zijn en de coronacrisis heeft laten zien, dat thuiswerken heel veel voordelen heeft en je er heus niet ineens met de pet naar gooit, wordt locatie-onafhankelijk werken steeds meer de norm. Voor een maand, een paar maanden of zelfs helemaal.

BEDROCK’s Malu in Kenia

Een paar BEDROCK redacteuren werken op afstand, één daarvan is freelance journalist Malu. Zij werkt een aantal maanden per jaar vanuit het buitenland. Hoe doet ze dat?

Hoe ziet dat eruit, werken in het buitenland? Waar zit je?

“Momenteel ben ik weer terug in Amsterdam, maar ik heb net 5 weken vanuit Kenia gewerkt. Afgelopen zomer zat ik 6 weken in Berlijn en vorige winter heb ik 4 maanden in Curaçao gewoond. En gewerkt dus, want dat kan ik overal. Als freelance journalist heb ik alleen een laptop en wifi nodig, dus waarom zou ik dan nog in Nederland blijven?

Pluk de vruchten van deze nieuwe tijden met remote werken in het buitenland

Eigenlijk doe ik dit al jaren zo, maar sinds corona hebben meer mensen deze manier van leven en remote werken ontdekt. Zodoende stuitte ik vorig jaar op de Remote Working Trip van Charlies Travels. Dat is een georganiseerde reis met een groep van 6 tot 12 man, waarbij je doordeweeks gewoon werkt en in het weekend toffe excursies maakt en avonturen kan beleven. Een ideaal concept voor mij!”

Hoe zorg je voor een gezonde work/life balance?

“Dat is soms wel een uitdaging, want als je in het buitenland bent, wil je het liefst de hele dag op pad. Maar ik probeer altijd een normaal werkritme aan te houden, waarbij ik minimaal 4 dagen per week werk. Soms begin ik wel wat later of klap ik mijn laptop wat eerder dicht, afhankelijk van de work-load en de plek waar ik ben.”

Hoe vind je een fijne remote plek of cowork plekken? Heb je tips?

“In Nairobi – de hoofdstad van Kenia, waar ik 2,5 week heb gezeten – zijn er genoeg fijne coworking spaces. Zo hadden wij een abonnement bij Kofisi, een shared office space met 5 verschillende locaties in de stad (en andere steden in Afrika). Maar er zijn werkelijk door de hele stad van dit soort coworking offices te vinden. Hier vind je de top 24 (!).

Een kijkje in de remote keuken van de BEDROCK-redactie: Margje in Spanje

Verder heb ik ook een paar keer gewerkt bij Pallet Cafe. Voor zo’n 9 euro per dag of 75 (euro per maand) kun je daar heerlijk werken in de aparte coworking ruimte, biologisch eten en zelfs yoga doen. Echt een bijzondere plek waar inclusiviteit voorop staat, want ze hebben er voornamelijk dove mensen in dienst.”

Waar verblijf je?

“In Nairobi verbleven we in een appartement, dat op loopafstand van onze coworking space lag. Verder zaten we 2 weken in een prachtige villa (met privé chef!)  in Diani – een heel relaxed plaatsje aan de kust, zo’n 1,5 uur onder Mombasa. Daar was de wifi overigens niet zo goed, maar gelukkig hadden we allemaal een eigen dongel (zo’n usb-stick met mobiel internet).

In de weekenden sliepen we steeds op andere plekken: in een luxe safari-tent, een gooi-tentje, een eco-cottage, of in een hutje van koeienmest. Ja echt.”

Wat vind je het fijnst aan op afstand werken?

“De vrijheid. Ik kan nieuwe plekken ontdekken, nieuwe mensen leren kennen, lekker de natuur in en dat alles zonder dat ik er vakantiedagen voor hoef op te nemen. Nu ben ik al 10 jaar niet meer in vaste dienst en kan me ook niet meer voorstellen dat ik weer verlof zou moeten aanvragen bij een baas. Het idéé! Nee, sinds ik van dit vrije leven heb geproefd, kan ik niet meer terug.”

Wat vind je er moeilijk aan?

“Eigenlijk heb ik altijd vakantie, maar ben ik ook nooit écht vrij. Dus in plaats van heel hard werken en toeleven naar een paar weken niks doen, is mijn leven in grote blur van een beetje werken en een beetje vakantie. Al kan ik soms wel wat voorwerken en mezelf wat meer vrij gunnen, maar als freelancer is dat soms wel lastig.

Daarbij heb ik geen collega’s en dat mis ik wel echt. Daarom was die trip naar Kenia zo ideaal voor mij, want ineens had ik weer een groepje mensen waarmee ik naar ‘kantoor’ ging en gezellig mee kon lunchen. Dat heb ik normaal natuurlijk niet.”

Hoe beïnvloed het je werk?

“Niet echt. Door de jaren heen heb ik genoeg discipline opgebouwd om mezelf te motiveren om aan de slag te gaan. Wat ik wél merk als ik in het buitenland ben, is dat ik creatiever word. Ik heb meer inspiratie en word meer geprikkeld. Verder heb ik in Amsterdam altijd veel afspraken, perslanceringen en koffiedates.

Allemaal hartstikke leuk, maar het levert niet altijd (direct) wat op. Dus als ik op reis ben kan ik me beter focussen op mijn werk en leef ik sowieso meer in het moment.”

“Hoe ik met remote werken vrijheid voor mezelf creëerde”

Wil jij ook remote werken? Dat kan je met organisaties doen als Sweet Spot die regelen dan een co-living en een fijne werkplek voor je. Samen met andere ondernemers of teamleden. Vaak zorgen die dan ook dat je toffe excursies kan doen, maar je kan het natuurlijk ook zelf regelen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️