Marjolein Berendsen
Marjolein Berendsen Spiritualiteit 3 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Wie ben jij eigenlijk? Deze overtuigingen maken jou tot wie je bent

Wie ben je eigenlijk, in essentie? Misschien heb je daar nog nooit lang bij stilgestaan. Toch is het heel inzichtgevend. Want als jij weet wie je in essentie bent, weet je ook wat níét bij jou hoort. Misschien vertel jij jezelf wel dat je niet mooi bent, terwijl een ander dit heel anders ziet. Of ben jij ervan overtuigd dat je niet goed kunt zingen, maar heb je het uit faalangst nooit een eerlijke kans gegeven. Ontdek wie jij wel én niet bent, zodat jij jezelf kunt voeden met wat jij echt nodig hebt.

‘Wie ben ik?’ is een spel dat we allemaal kennen. Met een aantal unieke of minder unieke kenmerken raad je vaak al snel wie iemand bedoelt. Maar is iemand ook echt zoals hij of zij wordt beschreven?

Stel je voor dat we Eva Jinek nemen: presentatrice, sterke vrouw, blond haar, blauwe ogen, moeder. Is dat wie Eva Jinek in essentie is, denk je? Is het haar uiterlijk, haar rol als moeder, haar functie?

Ook lezen: Misschien wel hét antwoord op de vraag: wie ben ik?

Misschien denk je nu: nee. Het zijn eerder haar gedachten, gevoelens, ervaringen die haar vormen tot wie zij is. Maar is ze al die dingen ook echt, of heeft ze die? En op welke overtuigingen rust het beeld dat ze van zichzelf heeft? En klopt dat beeld wel? De vraag ‘Wie ben ik?’ is niet 1-2-3 beantwoord. Laat staan de vraag ‘Wie ben ik niet?’

Wat ben je wel?

Als mens worden we allemaal puur en compleet geboren, bestaande uit 5 holistische ‘lagen’: het fysieke, emotionele, mentale, energetische en spirituele niveau. Onze holistische niveaus werken altijd met elkaar samen. Ze beïnvloeden ons gedrag en ons bewustzijn, en maken dat we ons in of uit balans voelen.

Van overtuigingen naar identiteit

Vanuit deze verschillende niveaus koppelen we de herinneringen aan wat we meemaken, aan inzichten en overtuigingen. Krijg je buikpijn van het eten van een hele reep chocola? Dan onthoud je dat het beter is om je een volgende keer tot een stukje te beperken (of het helemaal te laten staan).

Gaf een weekendje op jezelf jou ontzettend veel energie? Dan weet je dat tijd op jezelf zo nu en dan goed voor je is. Worden jouw emoties niet serieus genomen? Dan kan de overtuiging ontstaan dat je het niet waard bent om naar te luisteren.

Met elke ervaring die we opdoen, met elke keuze die we maken, ontvouwt onze ‘levensfilm‘ zich en vormen we langzaamaan onze identiteit.

Wanneer overtuigingen je in de weg zitten

Stel je voor. Jouw ouders pushten je als kind om het hoogste cijfer van de klas te halen. Jij bent er daardoor van overtuigd geraakt dat je alleen waardig bent als je hard werkt. Inmiddels werk je 50 uur in de week, en ben je ondanks je toch wel leuke, hoge functie en lekkere salaris nog steeds niet gelukkig.

Grote kans dat dit komt omdat deze levensstijl helemaal niet bij jou past. En dat je bijvoorbeeld veel gelukkiger zou zijn met een 24-urige werkweek en een lager loon. Je zegt daarmee eigenlijk continu ja tegen een ander, en nee tegen jezelf.

Must read: Er is meer in het leven dan alleen studeren of werken (begin eens met genieten)

Als je zou weten wie je in essentie bent – en wie je juist níét bent, kom je steeds meer los van dit soort belemmerende overtuigingen. En dat geeft de vrijheid om bewust te kiezen voor waar jij in essentie wél behoefte aan hebt. En voor wat jou wél (holistisch, dus op alle niveaus) voedt.

Wie ben ik niet?

Welke overtuigingen heb jij je tijdens jouw leven eigen gemaakt, maar passen eigenlijk niet bij wie je echt bent? Schrijf eens op welke overtuigingen je zoal hebt. Bijvoorbeeld: ‘Ik moet perfect zijn’, ‘Ik ben niet goed genoeg’, ‘Het lukt mij toch nooit’, ‘Ik mag niet falen’ of ‘Ik kan niet omgaan met conflicten’. Kun je voor jezelf bedenken aan welke herinneringen en ervaringen deze overtuigingen gekoppeld zijn?

Hoe help je je kinderen bij de levensvraag: wie ben ik?

Sta stil bij het feit dat je deze herinneringen en ervaringen niet bent, maar hebt. En vertel jezelf dat je in de kern een puur en heel wezen bent. Hoe voelt dat? Om de belemmerende overtuigingen los te laten, kun je ze ombuigen naar positieve affirmaties. Denk aan: ‘Ik ben precies goed zoals ik ben’ en ‘Ik ben tot alles in staat’. Spreek deze affirmaties regelmatig hardop uit.

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. Hier leidt zij holistisch therapeuten op om vanuit licht, liefde én bewustwording mensen met een hulpvraag te begeleiden. Ze is tevens auteur van het handboek en werkboek ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️