Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Voeding 11 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Met deze nieuwe vegan chocolade opties kom je Sinterklaas goed door

Ergens halverwege juli lagen de eerste pepernoten alweer in de winkels. Inmiddels is het assortiment uitgebreid met chocoladeletters, taaitaaipoppen en ander snoepgoed, en wordt het steeds moeilijker om onszelf te beheersen. Werkelijk élke supermarkt heeft wel een Sinterklaas-afdeling! Moeilijk te weerstaan, maar welke zijn nu vegan?

Ontdek hier de plantaardige en duurzame Sinterklaas producten gewoon in de supermarkt.

Biologisch en/of Fairtrade

In het giga bos van chocolademunten, Sinterklaaspoppetjes, strooigoed, pepernoten, chocoladeletters en amandelstaven kun je soms de duurzame bomen niet meer zien. Want snoepen en snaaien mag best – het is immers koud en donker – maar het liefst wel een beetje verantwoord.

https://www.bedrock.nl/accidently-vegan/

En er zijn maar een paar fabrikanten die de markt domineren als het gaat om het snoepgoed van Sinterklaas, en die zijn absoluut niet allemaal biologisch of Fairtrade. Laat staan vegan! De meeste chocoladeletters hebben wél het UTZ-keurmerk, dat door MilieuCentraal wordt bestempeld als top-keurmerk.

Maar als zelfs de hele goedkope chocoladeletters dit keurmerk hebben, kan je je afvragen wat dat keurmerk precies betekent.

Duurzaam en een tikkie anders

Wil je zeker weten dat jouw snoepgoed van de goedheiligman verantwoord is? Kies dan voor biologisch en/of Fairtrade. Onder andere bij Tony’s Chocolonely, Hands Off My Chocolate en Chocolatemakers vind je eerlijk geproduceerde chocoladeletters.

Ben je op zoek naar een origineel Sinterklaascadeau van eerlijke chocolade? Via Chocstar maak je je eigen gepersonaliseerde chocoladeletter met Fairtrade chocolade, waarvan de smaakcombinaties een tikkie anders zijn.

Wat dacht je van Belgische chocolade met een mix van bosvruchten en butterscotch? Of pure chocolade gevuld met gevriesdroogde aardbeien en pecannoten en bestrooid met flinterdunne stukjes écht goud?

Vegan choco

Wil je niet alleen eerlijke, maar ook vegan choco in je schoen? Hands Off My Chocolate heeft speciaal voor de Sinterklaasperiode twee duurzame, plantaardige chocoladeletters ontwikkeld: een van 85 procent pure chocolade en een van ‘melkchocolade’ op basis van rijstmelk met karamel en zeezout.

https://www.bedrock.nl/sinterklaas-vegan-recepten-pakjesavond/

Ook Your Organic Nature (het huismerk van de EkoPlaza) en Holland & Barret heeft vegan chocoladeletters in het assortiment, en die zijn net zo lekker als de niet-plantaardige varianten. Zelfs Albert Heijn, Hema, Dille en Kamille en Verkade hebben vegan letters, maar die zijn meestal dan weer niet duurzaam geproduceerd.

Kruidnoten, pepernoten en strooigoed

Wat betreft strooigoed, is het een iets grotere uitdaging om dit biologisch of Fairtrade te krijgen. Zo is er bij Albert Heijn maar één soort biologische kruidnoten te koop en heb je ook bij Ekoplaza maar één optie. Eet je liever geen palmolie, dan blijven alleen die van de Ekoplaza over.

Biologische en/of Fairtrade chocolade kruidnoten zijn nóg lastiger te vinden. Maar ook die zijn verkrijgbaar bij de Ekoplaza. En anders zijn kruidnoten heel makkelijk zelf te maken, ook in vegan variant. Vrolijk Sinterklaasfeest!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️