Redactie
Redactie Better World 6 dec 2018

Koken met kliekjes: bak dit heerlijke (vegan) taartje van overgebleven pepernoten

Pepernoten zijn momenteel verreweg de meest gegeten koekjes. Sterker nog: er wordt voor grofweg een half miljoen (!) euro aan pepernoten verkocht elk jaar! Toch verdwijnt ook van de pepernoten eenderde in de vuilnisbak. Daar hoef jij dus mooi niet aan mee te doen, want wij geven jou dé tip voor jouw pepernotenoverschot.

Maar eerst even iets ophelderen: met pepernoten bedoelen we natuurlijk kruidnootjes, die knapperige speculaas-achtige bolletjes. Die doen het geweldig in dit restjesrecept. Hetzelfde geldt voor speculaaspoppen – maar ook voor oreo’s, biscuitjes, krakelingen en stroopwafels. Met dit kliekjesrecept zet je voortaan elk rondslingerend restkoekje om in een lekker (zondags!) taartje.

Waarom voedselverspilling suf is

Jij en ik gooien per jaar ruim 40 kilo aan goed voedsel weg. Als je die kliekjes voortaan op zou eten in plaats van weggooien, bespaar je zo’n €150,-.  En als we dat met zijn allen doen, redden we samen 700 miljoen kilo voedsel van verspilling. Dat is niet alleen goed voor jouw portemonnee, maar ook voor de planeet én natuurlijk voor je karma: want eten weggooien terwijl 1 op de 9 mensen wereldwijd honger leidt – da’s best een beetje dom, toch? Gewoon opeten dus, die restjes en kliekjes.

Kliekjes opeten in plaats van weggooien

Om minder te verspillen hoef je heus niet tegen heug en meug die beurse appel of die halve zak pepernoten tóch maar op te eten. Diana van Ewijk, van no food waste-label Soephoofd, deelt graag een recept uit het #KliekjesCollectief.

Het KliekjesCollectief is een besloten Facebookgroep waarin huis-, tuin- en keukenculi’s tips delen om saaie kliekjes om te zetten in verrassend lekkere hapjes. Deze Left Over Everything Crumble bijvoorbeeld – lekker! Bonus: als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, kun je voortaan al je fruit- en koekrestjes omzetten in van die kekke semi-culinaire hapjes.

Kliekjesdag: recept voor no waste Mac&Cheese Balls (en ja, dit kan ook met quinoa)

Restjesrecept Left Over Everything Crumble

Een crumble is een fantastische manier om restjes fruit en sloffe koekjes om te zetten in een warm, comforting taartje. Verzamel al je restjes (ontbijt)fruit, echt iets te bruine bananen en beurse appeltje. Doorzoek je koektrommel en voorraadkast op aangebroken zakken koekjes, pepernoten, speculaaspoppen of sloffe biscuitjes. Volg onderstaand recept en flans aan het eind van de week zomaar een zondags taartje in elkaar van je left overs. Over comfort food gesproken… Laat die herfstbuien maar komen!

Veganisten opgelet: niet alle pepernoten zij vegan! Die van bolletje in elk geval wel, of je kan ze natuurlijk lekker zelf maken.

Ingrediënten Left Over Everything Crumble (vegan)

 • 450 gr fruit, kleingesneden (gekookt of rauw fruit, in kleine blokjes of schijfjes)
  Heb je meer of juist minder fruit over? Verminder of verdubbel het recept simpelweg. Met een crumble komt het eigenlijk altijd wel goed.
 • 250 gr crumble (verkruimelde pepernoten, speculaaspoppen, of sloffe koekjes)
  Geen koekjes? Geen probleem! Combineer 100 gr havermout met 100 gr bloem, 50 gram suiker en 100 ml olie en kneed tot een kruimelig deeg. Tada: crumble!
 • 100 ml (zonnebloem)olie
 • eventueel 2 el (kokosbloesem)suiker (alleen als je ongezoet of zuur fruit gebruikt
 • 2 el bloem of maizena (om het sap dat uit het fruit komt te binden)
 • sap van halve citroen
 • een snufje zout

Benodigdheden

 • Een ovenschaaltje waar je fruit in past
Vegan taartje op aanrecht

Bereidingswijze Left Over Everything Crumble (vegan)

 • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
 • Snijd het fruit klein en combineren met het sap, de suiker, het snufje zout en de bloem.
 • Meng in een andere kom de verkruimelde koekjes met de olie
  Nog niet verkruimeld? Doe de koekjes in een droge theedoek en sla ze klein met een deegroller. Anger management!
 • Vul een ingevet ovenschaaltje met het fruit en dek af met een dunne, gelijkmatige laag crumble.
 • Bak in ongeveer een half uurtje gaar. De bovenkant moet lekker bruin zijn. LET OP: als je koekjes of pepernoten gebruikt, is de bovenkant natuurlijk al lekker bruin. Check in dat geval na een kwartier, en dek eventueel af met aluminiumfolie.
 • Haal uit de oven en laat, minstens 30 minuten, rusten in de ovenschaal. Serveer met een bolletje ijs, een klodder (vegan) slagroom of eet gewoon lekker zo.

Tip: Heb je crumble over? Bewaar gedurende een week in de koelkast voor een volgend taartje!
En heb je nu geen zin in een taartje? Bewaar je pepernoten dan een paar weken, en bak er een weergaloos kersttoetje van!

Sluit je aan bij het #KliekjesCollectief en ontdek samen met ons hoe je saaie restjes omzet in verrassend lekkere hapjes.

Dit artikel is geschreven voor Diana van Ewijk van het duurzame kliekjesinitiatief Soephoofd.

Meer zero waste tips voor in de keuken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Koken met kliekjes: bak dit heerlijke (vegan) taartje van overgebleven pepernoten
Sluiten