Margje Hoogland
Margje Hoogland Maatschappij 3 mrt 2022
Leestijd: 5 minuten

Wat is er eigenlijk aan de hand in Oekraïne en hoe kan jij nú helpen?

Net zoals bij vele oorlogen, is de oorlog in Oekraïne nu al een oorlog waarbij veel onschuldige inwoners het slachtoffer worden. Op het nieuws en social media zien we dan ook veel ingrijpende beelden voorbij komen. Het is hartverscheurend. Heb je het gevoel dat je machteloos bent? Dit is wat kan jij doen om mensen uit Oekraïne zo goed mogelijk helpen. 

Bizar maar waar, Russische troepen zijn na jarenlange onrust en spanningen Oekraïne binnen gevallen op 24 februari 2022. Een ingewikkelde politieke situatie waarvan onschuldige burgers het slachtoffer worden.

De situatie in het kort

Er werd altijd gedacht dat de Russische president Poetin zo ver niet zo gaan, maar helaas is het tegendeel bewezen en blijft het ook niet alleen bij de gebieden die al jaren onrustig zijn door Russische separatisten – inwoners van Oekraïne die graag bij Rusland willen horen. Het begon met een lange toespraak van de Russische president het erkennen van deze gebieden als onafhankelijk staten. Daarna is het snel gegaan.

De belangrijkste reden dat de Russische president de oorlog is begonnen, is omdat het grootste deel van Oekraïne historisch gezien Russisch is en aan het begin van de twintigste eeuw werd losgemaakt door de leiders van de Sovjet-Unie. Volgens de Russische president is dit een fout geweest en hij wil Oekraïne bij Rusland inlijven.

Ook wil de Russische president voorkomen dat Oekraïne lid van de EU en van de NAVO wordt. Dit ziet hij als grote tegenstanders die Rusland klein wilden houden. Door Oekraïne te veroveren en de regering in Kyiv te vervangen, hoopt hij het land terug te krijgen bij Rusland om zo zijn macht uit te breiden.

De Russische president zegt alleen op militaire doeleinden te schieten, dat tegendeel is allang bewezen en omdat het oorlogsgeweld toeneemt zijn inmiddels zijn al meer dan 800.000 mensen op de vlucht vanuit Oekraïne en dat aantal zal alleen maar oplopen.

Het zal namelijk alleen maar lastiger worden om voedsel, water en medische hulp te kunnen krijgen in het land zelf.

Hoe kun je Oekraïne helpen?

De situatie laat ons allemaal machteloos voelen. Toch zijn er gelukkig dingen die je wél kunt doen om mensen in het oorlogsgebied te steunen, vanaf waar je ook bent:

1. Doneer geld

E´n van de dingen die je kunt doen, is geld doneren. Organisaties weten precies welke hulp er nodig is en kunnen met behulp van donaties directe humanitaire hulp bieden aan mensen die getroffen zijn door het conflict.

Ze bieden bijvoorbeeld eerste hulp op plekken in het land waar mensen geen goede toegang hebben tot gezondheidszorg en leveren medische hulpgoederen aan ziekenhuizen en gezondheidscentra. Ook worden vluchtelingen goed opgevangen en wordt er voor water en eten gezorgd.

Vanuit Nederland kun je het beste geld doneren aan het Rode Kruis, Stichting Vluchteling of Giro555.

Het Rode Kruis:
Doneer direct op giro 5125
Doneer via de website: https://www.rodekruis.nl/

Stichting Vluchteling:
Doneer direct op giro 999
Doneer via de website: https://www.vluchteling.nl/

Giro555:
Doneer direct op Giro555
Doneer via de website: https://giro555.nl/

2. Inzameling bij jou in de buurt

Er zijn in Nederland ook op verschillende plekken inzamelingsacties. Hier worden spullen als houdbare en voedzame voeding, slaapzakken, luiers en nog veel meer verzameld. Voordat je hier spullen heen brengt is het goed om te informeren wat ze nog nodig hebben. Die informatie kun je vinden op de website van VluchtelingenWerk Nederland.

Als er meer Oekraïners in Nederland zijn, zal VluchtelingenWerk Nederland meer informatie delen over aan welke spullen behoefte is bij opvanglocaties in de verschillende gemeentes. Die informatie zal hier worden gedeeld.

Het is trouwens beter om niet zelf de auto vol te laden en met spullen naar Polen te rijden. De spullen moeten dan daar nog gesorteerd en schoongemaakt worden, daar is geen tijd voor. Ook is het beter om op de wegen zoveel mogelijk ruimte te bewaren voor hulporganisaties en geen kostbare brandstof te gebruiken die ook door de hulporganisaties en vluchtelingen kan worden gebruikt.

3. Neen deel aan een protest bij jou in de buurt

Je kunt ook deelnemen aan een protest, op die manier geef je een stem aan en steun je mensen uit Oekraïne. Ook spreek je daarmee eigen regering aan om sterk op te treden. Al zijn er inmiddels al harde sancties tegen Rusland genomen. Wil je meedoen aan een protest? Je vindt op deze sites een overzicht met Nederlandse en buitenlandse protesten.

https://www.stopputin.net/
https://standwithukraine.live

4. Deel informatie op social media

Informatie delen op social media is waardevol. Ook op die manier geef je een stem aan en steun je mensen uit Oekraïne. Ook zou het kunnen dat mensen in Rusland dan informatie binnen krijgen, al is de kans klein omdat veel social media daar is afgesloten.

5. Meld je aan als vrijwilliger

VluchtelingenWerk staat in elk asielzoekerscentrum in Nederland klaar met een team van medewerkers en vrijwilligers om vluchtelingen in deze moeilijke en emotionele tijd op te vangen. Jij kunt je ook aanmelden als vrijwilliger. VluchtelingenWerk Nederland kijkt dan waar ze jouw hulp kunnen gebruiken.

6. Huisvesting bieden

Vluchtelingen uit Oekraïne mogen in de periode dat zij wachten op woonruimte bij vrienden, familie of een gastgezin verblijven. Mocht je huisvesting kunnen bieden en dat graag doen, dan kan dat. Lees daarvoor eerst even de informatie van VluchtelingenWerk Nederland. Daarna kun je je aanmelden via Takecarebnb.

Je kunt via Takecarebnb ook vluchtelingen die al langer op huisvesting wachten een plek bieden. Dat schept wat lucht in de opvang, waardoor er daar ruimte ontstaat voor mensen uit Oekraïne.

Nog even dit

Alle beelden en informatie kunnen af en toe heel even te veel zijn. Voel je niet schuldig om pauze te nemen van het nieuws. En ondanks dat het heel dubbel is, is het ook oké om leuke dingen te blijven doen en daarvan te genieten. Juist op die manier houd je energie om op andere momenten hulp te kunnen bieden.

Blijf de sites en social media kanalen van het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Vluchteling en Giro555 in de gaten houden. Mocht er verandering komen in de hulp die nodig is, dan zullen zij dat delen.  

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️