Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 12 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Ken je deze nieuwste plantaardige melksoort al?

Waar een vegan zo’n 5 jaar geleden nog werd geassocieerd met een geiten-wollen-sokken-type kunnen we dat ons nu bijna niet meer voorstellen. De schappen van elke doorsnee supermarkten liggen steeds vaker vol met vegan producten, cafeetjes bieden plantaardige opties aan en de kranten staan er vol mee: vegan is the way to go. Niet zo gek dus dat er wéér een nieuwe vegan melk op de markt is.

Ken jij deze nieuwe plantaardige melksoort al? Hij is gemaakt van – jawel – aardappelen.

Vegan melk van aardappelen

Je kunt het je zo gek niet bedenken of je kunt er tegenwoordig van de meeste producten een vegan vervanger bedenken. Maar een melk gemaakt van aardappelen zagen we nog niet eerder voorbij komen.

Ook lezen: Wist je dat deze producten ‘accidently vegan’ zijn?

Melk gemaakt van aardappelen is goed nieuws, want vlees- of zuivelvervangers zijn niet per se gezond of voedzaam alleen omdat ze plantaardig zijn. Zo zijn er genoeg vegan snoepjes bijvoorbeeld, maar dat zegt niet dat je dan ook gezond bezig bent.

Het zien van een plantaardige melk op de markt die wordt gemaakt van aardappel, een voedzaam product is goed nieuws voor de (flexi) veganisten dus!

Wat is aardappelmelk?

Inderdaad, na havermelk, kokosmelk, amandelmelk en sojamelk, hebben we er dus een vegan zusje bij: aardappelmelk. Het bekt misschien wat minder lekker, maar minder lekker is het gelukkig niet.

Het Zweedse bedrijf Veg of Lund kwam als eerste met de aardappelmelk op de markt, en noemde het DUG. Het is voor alsnog enkel verkrijgbaar in Zweden, Engeland en de Verenigde Staten.

Lees ook: Vegan Vrijdag: plantaardige pindamelk maken

Hun melk bestaat uit aardappels, koolzaadolie, erwtenproteïne en andere toegevoegde vitamine en mineralen. Dat maakt de aardappelmelk waarschijnlijk één van de meest voedzame vegan melken die je kunt vinden.

Het bevat weinig calorieën, vet en eiwitten. De ongezoete versie bevat geen toegevoegde suikers, maar de originele en barista versie wel (net als andere vegan melksoorten dus).

De aardappel & het milieu

Daarnaast zou de aardappel, vergeleken met anderen vegan melksoorten een positievere invloed hebben op het milieu, zo claimt het Zweedse bedrijf. Waarom?

Lees ook: Recept: maak je eigen plantaardige havermelk binnen een handomdraai

Een aardappel heeft namelijk 56 (!) procent minder water nodig om te groeien dan amandelen. Ook heeft aardappelmelk een 75 (!) procent minder ecologische voetafdruk dan koemelk op de aarde. Het heeft immers minder land en water nodig.

Niet mis dus!

Zelf maken

Natuurlijk kan je zelf ook aan de slag gaan! Je kan het makkelijk zelf maken door het blenden van gekookte aardappelen en wat water. Wil je het iets op smaak brengen? Dan kan je bijvoorbeeld maple syrup toevoegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️