Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 6 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Recept: maak je eigen plantaardige havermelk binnen een handomdraai

Havermout is met stip op nummer één dé melkvervanger van het moment. Na een ware sojamelkhype, stoot havermelk de zoete sojamelk nu van de troon. Havermoutmelk, havermelk of oat milk, het is razendpopulair. Elk koffiebarretje schenkt het inmiddels, maar ook in de supermarkten verschijnen steeds meer varianten. En dat is best prijzig. Waarom een duur pak kopen als je havermelk ook makkelijk zelf kan maken?

Onlangs schreven we al hoe gezond havermout nou eigenlijk is. Conclusie? Reuze gezond! Niet zo gek dus dat we dierlijke melk of zoete sojamelk graag vervangen door de havervariant.

Haver is namelijk rijk aan vezels, vooral aan bètaglucaan. Het is een stof die het gehalte slechte cholesterol naar beneden brengt. Verder is haver goed voor de spijsvertering én rijk aan vitaminen en mineralen.

Daarnaast is havermelk zelf maken is niet alleen stukken goedkoper, je weet ook precies wat erin gaat. Geen verstopte ingrediënten of suikers dus!

Lees ook: Waarom soja niet per definitie de beste melkvervanger is

plantaardige melk
Bron: Plantaardige melk

Zelf havermelk maken

Uit het gloednieuwe boek Plantaardige melk – meer dan 65 recepten om zelf melk te maken van plantaardige ingrediënten, mogen we een heerlijk recept delen om eigenhandig havermelk te maken. Handig als je een groot huishouden hebt (je maakt namelijk vaak meteen een hele fles) of gewoon heel erg van haver houdt.

Tip: woon je alleen of met z’n tweeën? Neem wat mee naar je werk of waar je ook veel tijd doorbrengt en maak er anderen ook blij mee!

 

Bron: Plantaardige melk

Ingrediënten voor 600 ml

Bereiding: 5 minuten en de weektijd is 3 uur

  • 300 g havervlokken
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Extra: een weckpot om de melk in te bewaren

De bereidingswijze

  1. Week de havervlokken 3 uur in een kom water.
  2. Pureer de afgegoten havervlokken met 600 ml water in een blender tot een glad geheel.
  3. Voeg het vanille-extract toe en meng.
  4. De melk is in een luchtdicht afgesloten schenkkan of pot maximaal 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Extra voordeel is dat de weckpot helemaal zero waste is, en hoef je dus ook niet steeds een verpakking weg te gooien. Win-win-win!

En zo simpel kan het dus zijn. Benieuwd waarmee havermelk nog meer heerlijk is, dan behalve in je flatwhite? Hierin staan onze favoriete recepten met havermelk:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️

Reageer op artikel:
Recept: maak je eigen plantaardige havermelk binnen een handomdraai
Sluiten