Rosa Bertram
Rosa Bertram Planet 19 jul 2019

Deze jonge klimaatstrijders geven het goede voorbeeld en dit is hoe jij mee kan doen

Het Wereld Natuur Fonds kennen we allemaal van hun inzet voor het redden van beschermde diersoorten. Maar dat is sinds kort niet meer hun enige prioriteit. Geen olifanten of leeuwen waarvoor de rangers dit keer jouw aandacht vragen. Nee, dit keer zet het WNF zich in om onze aarde en natuur te beschermen samen met 4 jonge klimaatstrijders.

Aan de welbekende panda zal niks veranderen, maar aan de missie verandert wél wat. “De natuur en onze aarde hebben ons nodig, het gaat namelijk niet goed met de wereld.”

Geen dieren, maar podium aan klimaatstrijders

Geen beschermde diersoorten die de hoofdrol spelen in de nieuwe campagne van het WNF, maar 4 Nederlandse, jonge klimaatstrijders. De  jongeren zijn dan wel tussen de 11 en 18 (!) jaar oud, maar ze zetten zich stuk voor stuk actief in voor het welzijn van onze wereld met hun inspirerende initiatieven.

De jongeren roepen nu andere jongeren en ouderen (ja, jij dus ook) op om ook in beweging te komen. Best confronterend dat een meisje van 11 zich actief inzet om het gebruik van wegwerpplastic (dat zorgt voor de wereldwijde plastic soep en vervuiling van het ecosysteem) te verminderen terwijl het gros van de volwassenen zich daar amper wat van aantrekt.

Lees ook: 8 dingen die je kan doen om het klimaat een handje te helpen

Boos zijn de jonge klimaatstrijders in elk geval niet op de oudere generatie, die het eigenlijk voor hun ‘verpest’ hebben. “Zij wisten ook niet dat er zoveel gevolgen zouden zijn aan hoe zij leefden.” Maar tijd voor verandering is het wél.

De acties van de jonge klimaatstrijders

Lilly (11, links) geeft het goede voorbeeld door te strijden voor een wereld zonder wegwerpplastic. Ze begon jaren geleden samen met haar opa met het opruimen van zwerfvuil en kwam daar heel veel plastic in tegen. Samen met haar familie gaat ze, ook internationaal, de strijd aan tegen plastic, vertelt ze trots op het podium. Inspiratie nodig? Lees alles over de Zero Waste Challenge.

Pieter (17, rechts) is een echte ‘klimaatdrammer’ met een vocabulaire waar je U tegen zegt. Hij maakt zich zorgen over de toekomst van onze planeet en de gevolgen van klimaatverandering. Er moet volgens hem nog veel gebeuren om de volwassenen in beweging te krijgen. Hij liep onlangs met duizenden studenten de klimaatmars in Den Haag en werd zelfs bij Rutte uitgenodigd om rond de tafel te zitten. Van hem zullen we zeker meer horen.

“Al bij 2 graden opwarming zal 99 procent van al het koraal verdwenen zijn. Daarom kom ik in actie tegen klimaatverandering en zeg ik met trots dat ik een klimaatstaker ben,” vertelt Pieter.

Lees ook: Nog 2 graden warmer en er dreigt een wereldwijde ‘hittetijd’ (volgens onderzoekers)

Maxime (18, tweede van rechts) besloot dat ze geen vlees en vis meer wilde eten. Vegetarisch koken bleek veel makkelijker en lekkerder dan gedacht. Ze besloot te gaan vloggen om haar ervaringen en recepten (te vinden bij De Hippe Vegetariër) te delen, zodat andere mensen geïnspireerd worden om een dag plantaardig te eten.

Niels (11, tweede van links) houdt van wilde dieren en besloot ranger te worden voor het Wereld Natuur Fonds. Vol enthousiasme bedenkt hij steeds weer andere manieren om geld op te halen voor de wilde dieren, zoals een actie voor de tijger. Zijn vrienden en familie helpen ondertussen allemaal mee.

Wat kan jij doen?

Met de campange #beonewithnature hopen het WNF en de jonge klimaatstrijders om anderen ook te inspireren om in actie te komen. Geen grote projecten die voor jou onmogelijk lijken, maar een een kleinschalig initiatief bij jou in de buurt bijvoorbeeld.

Must read: Waarom de argumenten van klimaatontkenners nergens op slaan (en hoe je dat bewijst)

Wat ik ga doen? Mijn lievelingsijssalon in de Amsterdamse Jordaan is niet alleen geliefd door mij, elke avond staat er urenlang een constante rij van mensen. Al die mensen genieten van hun ijsje maar krijgen daar een plastic wegwerplepeltje bij. Zonde! Ik ga me inzetten om die plastic lepeltjes te vervangen voor een biologisch afbreekbare variant.

#beonewithnature

Hoe draag jíj bij aan een betere wereld in de categorie food, klimaat, plastic en wildlife? Laat het weten via social media met #beonewithnature. Bekijk hier de website van WNF voor meer info over de actie.

Bekijk hieronder de video van de jonge klimaatstrijders!

Be one with nature – Wereld Natuur Fonds (60 sec)

https://www.wwf.nl/kom-in-actie/be-one-with-nature Het Wereld Natuur Fonds roept Nederland op om sámen met jongeren in actie te komen Pieter, Lilly, Niels en Maxime maken zich net als veel andere jongeren zorgen over de toekomst van de aarde. Zij hebben besloten om niet langer toe te kijken, maar om zelf in actie te komen.

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Deze jonge klimaatstrijders geven het goede voorbeeld en dit is hoe jij mee kan doen
Sluiten