Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 17 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Hoe zit het nou eigenlijk: is kinderen krijgen na je 35e écht risicovoller?

Ouder worden is een zegen en elke leeftijd heeft zijn charme. Maar als je als vrouw de 35 bent gepasseerd en een kinderwens hebt, dan heb helemaal niks aan deze clichés. Je wordt bestempeld als ‘oud’ en hebt minder kans om zwanger te worden. Mocht het tóch lukken, dan heb je meer kans op afwijkingen bij je baby en een verhoogde kans op zwangerschapsdiabetes.  

Maar is dat wel echt allemaal zo? Zwangerschap boven de 35 jaar komt tegenwoordig heel vaak voor. En het heeft ook zijn voordelen.

Nieuwe technieken

‘Een slimme meid krijgt haar kinderen op tijd’ wordt weleens gezegd. Vooral door moeders en oma’s. Maar de nieuwere generaties vrouwen willen eerst de wereld zien, hun carrière een beetje op gang brengen, of wachten tot ze de juiste persoon tegenkomen. Wat de reden ook moge zijn, de tijden veranderen en mensen wachten steeds langer met kinderen krijgen.

Vruchtbaarheid: welke invloed heb jij er zelf op? (deel 1)

Door nieuwe technieken als IVF en ICSI wordt het vrouwen ook steeds makkelijk gemaakt om zwanger te worden met 35 jaar en ouder. Nu zit je misschien niet per se op zo’n behandeltraject te wachten, maar toch is het de weg die veel stellen moeten volgen. Mét resultaat: slechts 3 procent blijft ongewenst kinderloos achter.

Vruchtbaarheid en miskramen

De gemiddelde leeftijd bij de eerste bevalling steeg volgens de laatste cijfers van het CBS van 24,7 jaar oud in 1970 naar 29,9 jaar oud in 2018, dus hier is duidelijk een opwaartse trend gaande. Maar wat betekent dat voor de kans op een risicovolle zwangerschap?

https://www.bedrock.nl/vruchtbaarheid-welke-invloed-heb-jij-er-zelf-op-deel-2/

Dat je vruchtbaarheid achteruit gaat is een feit, dat heeft met de kwaliteit van je eitjes te maken. Daarnaast heb je een grotere kans op een miskraam. Doodgeboorte, of het verliezen van een zwangerschap na 20 weken, komt helaas ook vaker voor na je 35e. Dus er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden, als je op latere leeftijd aan kinderen wilt beginnen.

Vaker keizersnede

Daarnaast zijn er namelijk nog een aantal zwangerschapsgerelateerde gezondheidsproblemen, die vaker voor komen naarmate je ouder wordt. Zwangerschapsdiabetes is daar één van, maar de kans dat je dat krijgt stijgt eigenlijk al bij vrouwen vanaf 25 jaar en ouder.

Welke invloed heb je zelf op je vruchtbaarheid? (deel 3)

Dan is er nog pre-eclampsie, een complicatie die kan ontstaan bij een te hoge bloeddruk en eiwitverlies via de urine. Zwangere vrouwen van 40 jaar en ouder lopen een groter risico om deze aandoening te ontwikkelen. Dit soort problemen kunnen de kans vergroten dat je een keizersnede nodig hebt, wat natuurlijk óók weer risico’s met zich meebrengt.

Een positieve noot

Tja, dit is allemaal niet echt informatie om heel blij van te worden. Je had misschien gehoopt (eindelijk!) een positief artikel te lezen, waarin we je zouden vertellen dat het allemaal wel meeviel met die risico’s. Laten we daarom afsluiten met een positieve noot.

https://www.bedrock.nl/taboe-onder-jonge-vrouwen-vruchtbaarheidsproblemen/

Want natuurlijk is een zwangerschap op latere leeftijd risicovoller. Maar de kans op een gezond kind is gelukkig nog vele malen groter. Als je over het algemeen gezond bent, dan zou je zwangerschap dat ook moeten zijn. Daarom is het advies van de meeste artsen: blijf gezond! Hoe gezonder jij leeft, hoe meer jij je risico’s op complicaties verlaagt.

Leeftijd zegt niet alles

Dus: stop met roken, ga regelmatig sporten, vermijd stress, doe aan yoga om te ontspannen, eet gevarieerd, vermijd geraffineerde suikers en alcohol, en voeg wat extra groente, fruit en vezelrijke voedingsmiddelen toe aan je dieet.

Uiteindelijk zou leeftijd op zichzelf geen hoofdcriterium moeten zijn voor een risicovolle zwangerschap. Het is echt de leeftijd, plús wat er verder nog aan de hand is. Als je begeleid wordt in je zwangerschap en regelmatig controles laat uitvoeren, dan is er niets om bang voor te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️