Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Mind 28 okt 2018

Ben je intelligent? Dan loop je waarschijnlijk vaker naakt door je huis

Mensen hebben talloze kleine gewoontes. Zo kun je zingen onder de douche, altijd twee keer controleren of je de deur wel op slot hebt gedaan, alles met een lepel eten of standaard elke ochtend drie keer snoozen. Of misschien ben je wel gehecht aan je dagelijkse rondje door het park, schrijf je in een dagboek voor je gaat slapen of wil je niks eten zonder sambal erop. Maar wat zeggen die gewoontes over jou? Daar waren onderzoekers van de Universiteit van Rochester ook benieuwd naar. Voor een studie, die in de zomer gepubliceerd werd in het tijdschrift Personality and Individual Differences, vroegen zij 1000 mensen naar of, en de mate waarin, ze 400 verschillende kleine gewoontes uitvoerden. Ze zagen een verband tussen sommige persoonlijkheidsaspecten – intelligentie, extraversie, et cetera – en bepaalde gewoontes.

Sommige uitkomsten zijn heel logisch, bijvoorbeeld dat vriendelijke mensen meer gewoontes hebben die anderen tevreden stellen, extraverte mensen vaker naar de kroeg gaan en gewetensvolle mensen onverantwoordelijk gedrag vermijden. Maar andere combinaties – zoals onderstaande – komen iets onverwachter.

Intelligente mensen vloeken vaker

Dacht je dat schelden juist een indicatie was van een laag IQ? Nope, eerder het omgekeerde. Dus als je er vaak een vloek uit laat floepen, voel je dan vooral niet schuldig. Nu maar hopen dat je omgeving óók slim genoeg is om te beseffen dat dat eigenlijk een teken is dat jij eigenlijk heel intelligent bent.

IQ is overrated: dit is wat we kunnen leren van mensen met een hoog EQ

Extraverte mensen vertellen meer schuine moppen

Een klein beetje logisch is dit wel, maar toch het noemen waard: ben je extravert, dan vertel je vaker vieze grappen. Grote kans dat dat komt omdat je als introvert doorgaans langer nadenkt voor je iets zegt (en zeg nou zelf, als je even over zulke grapjes nadenkt, kom je meestal wel tot de conclusie dat ze tóch niet zo grappig zijn).

Intelligente mensen lopen vaker naakt rond in huis

Ook een leuke: mensen met een hoog IQ, lopen vaker bloot door hun huis. Nee, wij hebben ook geen idee waardoor dit komt. Zou het ook betekenen dat die mensen vaker naakt slapen?

Waarom je op 9 manieren intelligent kunt zijn

Vriendelijke mensen zingen vaker onder de douche

Ergens kun je natuurlijk wel redeneren dat vriendelijke mensen over het algemeen vrolijker zijn, en dat je misschien sneller onder de douche zingt als je vrolijk bent. Maar waar ik me vooral zorgen over maak: als ik niet zing onder de douche, ben ik dan níet vriendelijk?

Extraverte mensen rijden vaker te hard

Misschien heeft het iets te maken met dat niet nadenken, misschien zijn extraverten gewoon iets, tja, hoe zullen we het zeggen… expressiever. Hoe dan ook, ze rijden in ieder geval vaker te hard.

Intelligente mensen eten vaker pittige ontbijtjes

Je kunt natuurlijk de vraag stellen hoe dit verband in hemelsnaam tot stand is gekomen, maar je kunt je óók afvragen wat pittige ontbijtjes dan zijn. Zijn er mensen die chilipoeder in hun havermout doen? Sambal op hun toast met pindakaas ‘s ochtends? Wij weten het niet.

Extraverte mensen gokken meer

Als je een casino in loopt, is de kans blijkbaar groter dat je extraverte dan introverte mensen ontmoet. Nu denk je natuurlijk: ja, introverte mensen gokken gewoon online – maar ook dat is minder het geval.

Meer lezen over intelligentie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Ben je intelligent? Dan loop je waarschijnlijk vaker naakt door je huis
Sluiten