Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 25 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Groenburgemeester en actrice Sanne Vogel geeft 5 tips om jouw buurt te vergroenen

De zomer is inmiddels (eindelijk!) aangebroken en dat betekent in dit geval dat het zonnetje eindeloos lijkt schijnen, bomen, planten en bloemen in volle boei staan én dat het een ideaal moment is om jouw buurt eens flink te vergroenen. Actrice en groenburgemeester Sanne Vogel deelt daarom 5 simpele manieren om jouw buurt te vergroenen.

Misschien herken jij het: bij steeds meer mensen groeit de behoefte om groener te leven en duurzame keuzes te maken, alleen weten we vaak niet hoe we dat dan precies kunnen doen. En dat is precies waar de groenburgermeester in het spel komt!

De groenburgemeester die helpt met vergroenen

Sinds het begin van dit jaar is actrice, schrijfster, filmregisseur en bovenal natuurlijk good do’er Sanne Vogel verkozen tot heuse groenburgemeester van 2023. Aan haar de taak om te helpen jouw buurt te vergroenen. Een groenburgermeester, wat houdt dat in?

Met haar groenburgemeestrschap is het aan haar om inwoners te inspireren hun buurt of omgeving te vergroenen met verschillende vergroeningsprojecten. Mooiwatplantendoet.nl kwam met het initiatief. Een goede, wat ons betreft!

Vogel is daarmee de opvolger van Isa Hoes en Dio, die deze rol eerdere jaren vervulden.

Tips om jouw buurt te vergroenen

Hoe? Vogel deelt simpele en praktische tips om jouw buurt om te toveren tot een heus groen paradijs voor jou en al jouw buren!

1. Weg met de tegels

Veel perkjes en tuinen zijn helemaal betegeld. Zonde! Daardoor kan water namelijk minder goed worden opgenomen door de aarde. Jouw uitdaging? Vervang zoveel mogelijk tegels door groen in jouw buurt.

Denk aan de voortuin, achtertuin of een gemeenschappelijke tuin. Wist je dat je tegels vaak gratis kunt inleveren bij de milieustraat of het milieustation van de gemeente?

2. Geen tuin? Ga voor een geveltuin

Wie nu denkt ‘maar ik heb helemaal geen tuin!’, je bent zeker niet de enige. Gelukkig maakt dat in dit geval helemaal niet uit. Je kunt namelijk een heus geveltuintje beginnen. Dat zo je zo: wip de eerste één of twee regels stoeptegels aan de huiskant uit de grond en gebruik deze ruimte om planten en bloemen te planten.

5 groene cadeaus voor meer biodiversiteit en een mooiere wereld

Check wel eerst even bij jouw gemeente wat hiervoor de afspraken zijn en hoeveel stoepregels je precies mag weghalen. Typ op een zoekmachine in: ‘geveltuin aanleggen ‘naam gemeente’. Easy as!

3. Beplant de ruimte rond een boom

Ken je die stukjes aarde rond een boom waar geen tegels of onkruid is, maar eigenlijk wél genoeg ruimte om meer plantjes en bloemen te planten? Die lege ruimte rondom de boom heet een ‘boomspiegel’ en kan perfect beplant worden om de biodiversiteit in jouw buurt omhoog te krikken.

Groene vingers? Met mulchen zorg je voor een optimaal ecosysteem in jouw tuin

Door verschillenden planten en vooral bloemen te planten, trek je meer insecten en vlinders aan en wordt het kleine stukje groen zo een stuk levendiger én natuurlijk gezelliger voor het oog. Win-win, toch?

4. Ga aan de slag met je balkon

Ben jij gezegend met een fijn balkon? Dan heb je de ideale kans om een groen paradijs te maken. Hoe? Je kunt een compostbak maken door een wormenhotel te plaatsen (of te maken!) of een kleine moestuin aan te leggen.

Koop vrolijke hangbakken waarin je planten, kruiden en bloemen kunt planten voor over de balkonrailing. Zo creëer je meer groen en biodiversiteit zonder dat het ruimte inneemt. Zo help jij jouw buurt én tuin te vergroenen.

5. Scoor een subsidie van jouw gemeente

Veel gemeentes in Nederland staan te popelen om groene projecten een go te geven als het gaat om verduurzamen en vergroenen. Er zijn dan ook allerlei subsidies en kortingen die jij kunt kragen om jouw buurt groener te maken.

Via de gemeente kun je bijvoorbeeld subsidie aanvragen voor de aanschaf van een regenton. Je doet dit het beste vóór de aanschaf, daarna komt er vaak nog een adviseur langs om het eindresultaat te bekijken. Wist je dat er ook subsidies aan te vragen zijn om een heus groen dak aan te leggen? Hier lees je meer over de subsidiemogelijkheden.

Zo zie je maar: met een beetje creativiteit en groen denken, kan je al heel wat vergroenen en dus impact maken!

5 tips van de boswachter voor een klimaatproof tuin (+ win een biologisch tuinpakket)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️