Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Duurzaamheid 26 mrt 2023
Leestijd: 8 minuten

Hoe begin je je eigen moestuin? Begin nu al!

Altijd al gedroomd van een moestuin? Wil je héérlijk verse en biologische groenten, fruit en kruiden verbouwen en helemaal tot rust komen in je eigen groene oase? Floor Korte, bekend van Floorsmoestuin, helpt je graag op weg. Ze schreef een boek waarin ze op een toegankelijke manier uitlegt hoe je een moestuin begint.

We delen een paar van haar handige tips, om jouw tuin, balkon of dakterras om te toveren tot een natuurlijk en duurzaam paradijsje.

De basis van het leven

Sinds Floor ontdekte hoeveel rust en inspiratie een tuin biedt, wil ze mensen motiveren om een eigen moestuin te beginnen. Een moestuin is volgens Floor namelijk gezond voor lichaam en geest, én goed voor de natuur. Het succes van haar blog op floorsmoestuin.nl leidde tot bijdragen als moestuin- expert aan Koffietijd en Eigen Huis & Tuin.

Het is haar dan ook met een groene paplepel ingegoten. De vader van Floor had jarenlang een moestuin van zo’n 200 vierkante meter en ze is opgegroeid met babyhapjes van zelfgekweekte groenten. Vanaf haar eerste tomatenoogst was ze verkocht. De plantjes zien groeien, ze verzorgen en bezig zijn met de natuur gaf haar veel rust tijdens haar studietijd. Even weg van de drukte, in alle rust bezig zijn met de basis van het leven.

Vooral van haar vader leerde ze veel, maar ook uit de tientallen boeken en blogs die ze las. De belangrijkste les: vooral doen en niet bang zijn. Door fouten te maken, leer je het allermeest.

Alles is eetbaar

In zeven jaar tijd ging ze van 1 naar 100 vierkante meter in de achtertuin van haar ouders. Inmiddels heeft ze een huis met een tuin van maar liefst 410 vierkante meter. Ze kan zich hier volledig in uitleven en inmiddels is haar buitenruimte omgetoverd tot een eetbaar paradijs voor mens en dier. Je vindt er van alles: een kleine klassieke moestuin van 35 vierkante meter, een kas met daaromheen een aantal fruitbomen en -struiken en diverse bloemen. Alles wat in haar achtertuin groeit, is eetbaar.

Floor: “Alle energie die ik in mijn moestuin stop, haal ik er driedubbel weer uit. Lekker rommelen in de buitenlucht, die heerlijke geur van groen, het geluid van zoemende insecten en het proces beleven van zaadje naar oogst: mijn moestuin is niet voor niks my stressfree zone.”

Jaarplan voor jouw moestuin

Volgens Floor is een moestuin aanleggen en onderhouden eigenlijk heel makkelijk. Toch kijken veel mensen op tegen de hoeveelheid werk die het met zich meebrengt. “Dat is echt nergens voor nodig. Ja, een moestuin kost tijd, maar je krijgt er ook ontzettend veel voor terug. Een groene tuin, een heerlijke oogst en een blij hoofd. Als je iets echt wilt, maak je er tijd voor.” aldus Floor.

De belangrijkste tip is: begin nu! Het maakt niet uit welke maand van het jaar het is, je kunt altijd beginnen. Daarom heeft Floor een jaarplan gemaakt, waarin ze uitlegt wat je in welke maand kunt doen. We pikken er een paar handige tips uit:

Januari

Dit is de maand waarin je nog niks kunt planten, maar wel inspiratie op kunt doen en een plan kunt maken. Stel jezelf zoveel mogelijk vragen: wat vind je lekkere groenten, welk fruit eet je veel? Check ook de kwaliteit van de bodem en maak een analyse van het zonlicht. Er zijn namelijk ook soorten groenten en kruiden die eigenlijk helemaal niet van veel zonlicht houden. Check dat voordat je gaat beginnen met planten.

Februari

In februari is het nog rustig in de tuin, maar je kunt binnen starten met zaaien. Bijvoorbeeld met de eerste zaai van aubergine, pepers, paprika en kruiden, omdat dit hele trage groeiers zijn. Dus als je deze in de zomer wilt uitplanten en er ook daadwerkelijk van wilt kunnen eten, moet je op tijd beginnen met zaaien. Verder kun je de bodem verbeteren, onkruid weghalen en een compostbak plaatsen.

Maart

In maart kun je beginnen met binnen én buiten zaaien. Het grote voordeel van binnen voorzaaien, is dat je er ontzettend veel tijd mee wint en je planten er doorgaans een stuk sterker van worden. Je kunt ze bovendien goed in de gaten houden en slakken en vogels krijgen geen kans om het kleine, verse groen waar ze zo dol op zijn op te eten.

Je kunt het best je oogst wat spreiden over de maanden, zodat je niet in één keer alle boontjes of worteltjes moet opeten. Zaai daarom om de twee weken weer een rijtje bij, dan zal je oogst meer verspreid worden en hoef je dus niet de hele week sla te eten. Daarnaast kun je deze maand aardappels laten voorkiemen (bijvoorbeeld in een lege eierdoos), paprika’s en pepers verspenen en fruit aanplanten.

April

De lente is nu echt begonnen! Het eerste groen komt boven, de knoppen zijn te zien in de bomen en je hoort de merels ook alweer fluiten. In deze maand kun je mais en augurk binnen zaaien, tomaten verzorgen, plantjes buiten uitplanten en aardappels uitplanten. Houd ook de zaaiingen op je vensterbank goed in de gaten, want als het goed is begint hier nu van alles te groeien. Nog even en ze mogen naar buiten.

Mei

Dit is de drukste maand van het jaar. Na 15 mei is het vaak warm genoeg en kunnen alle zaaiingen buiten worden uitgeplant. Plant je plantjes nooit uit net voor een hele harde regen- of hagelbui, zo kunnen ze ontzettend beschadigen en het niet overleven. Het beste is om te planten net na een regenbui. De grond is dan lekker nat waardoor de plantjes goed kunnen wortelen.

Juni

Ook in juni is er veel te doen in de moestuin. Onkruid wieden, opbinden, begeleiden en water geven van jonge planten. En natuurlijk het oogsten, want op dat punt zijn we absoluut aangeland. Ook in juni kun je blijven zaaien. Het is lang licht, dus laten we de tijd optimaal benutten.

Deze heilzame kruiden groei je makkelijk in je eigen moestuin

De periode van veel oogsten gaat nu echt beginnen. Doordat je eerder in het jaar in verschillende periodes hebt gezaaid, is er – als het goed is – nu om de paar dagen wat lekkers in je tuin te vinden. Vergeet je moestuinplan en de zaai- en oogstkalender niet af en toe te checken om te zien of alles nog volgens plan gaat. Bijschaven en schuiven is nu nog heel goed mogelijk.

Juli

Er valt deze maand weer veel te oogsten. Let op dat je goed water blijft geven én het onkruid in de gaten houdt. Sommige planten hebben deze maand wat extra voeding nodig zodat ze jou de komende tijd heel gelukkig kunnen maken. Oogst in de ochtend. Dan zitten de groenten nog vol met vocht en hebben ze de meeste smaak.

Augustus

Deze maand ga je nog meer oogsten! Leg de geoogste soorten meteen op een wat koelere plek binnen. Dat komt de smaak ten goede, helemaal op warme zomerdagen. Breek bij bladgroenten de blaadjes af en laat de wortel staan. De plant groeit dan lekker door en bezorgt jou meer oogst. Hoe vaker je oogst, hoe meer je de plant stimuleert om vruchten aan te maken. Dit werkt vooral zo bij peulvruchten, vruchtgroenten en kruiden.

September

Ook in september kun je nog volop groente en fruit oogsten. Vooral paprika, tomaat, palmkool en sperziebonen die blijven maar doorgroeien. Ook appels, peren, vijgen en rabarber zijn nu klaar voor de oogst. De kruiden die je te veel oogst of waarvan je een voorraad wilt aanleggen voor in de winter, kun je heel goed drogen en bewaren in een luchtdichte pot. Drogen kan in de magnetron, in de oven of in de open lucht.

Oktober

De laatste jaren is de maand oktober verrassend warm waardoor er meestal in deze maand ook gewoon gezaaid kan worden. Niet geschoten is altijd mis, toch? Vooral snelgroeiende bladgroenten doen het later in het jaar goed, dus zaai daar nog een rijtje van bij. In de kas kun je sowieso nog lekker doorgaan. Houd de deur van de kas wel weer dicht, oktobernachten zijn vaak een stuk kouder.

November

Deze koude, donkere maanden kun je de tuin laten voor wat het is. Net als de natuur kun je even rust nemen. Je kunt wel je bomen en struiken snoeien en de moestuin opruimen, door de bamboestokken, rekwerken en touwen weg te halen. De uitgebloeide, dorre en dode planten kun je deels laten staan. Insecten kunnen hier namelijk heel goed in overwinteren. Ook vogels kunnen nog veel van de planten en bloemen (met name de zaden) eten.

December

Dit is een mooi moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. Wat kan je misschien anders aanpakken zodat jouw oogst beter slaagt en je er volgend jaar minder werk aan hebt? Door de tuin met rust te laten, komt de bodem ook tot rust. Laat de beestjes en de natuur maar hun werk doen om in het voorjaar weer fijn aan de slag te kunnen.

Wil je meer tips van Floor? Check dan Floorsmoestuin, inclusief een zaai- en oogstkalender en handige plantenpaspoorten.

Groene vingers? Met mulchen zorg je voor een optimaal ecosysteem in jouw tuin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️