Rosa Bertram
Rosa Bertram Planeet 10 nov 2022
Leestijd: 5 minuten

Waarom permacultuur meer dan alleen ‘organic farming’ is

In een wereld waarin we kampen met klimaatverandering waardoor de zeespiegel langzaam stijgt, weersomstandigheden extremer worden, de biodiversiteit wereldwijd rap achteruit gaat, maar ook gasprijzen steeds hoger worden, nemen steeds meer mensen het heft in eigen handen. Velen verduurzamen inmiddels hun huis, hun dagelijkse levensstijl en leren zelfvoorzienend leven met de principes van permacultuur, dat in de jaren ’70 opkwam in Australië.

En nee hoor, daar hoef je heus geen groene vingers voor te hebben! Sterker nog: je kunt hartstikke goed leven volgens de principes van permacultuur als je geen grote tuin hebt maar een appartementje down town. 

In tegenstelling tot wat velen denken, is permacultuur namelijk meer dan organic farming. 

Goed zorgen voor de planneet en onszelf…

Klimaatverandering is gelukkig een steeds belangrijker punt op de agenda in de politiek, veel bedrijven voeren hun bedrijfsvoering erop aan en ook supermarkten maken het steeds makkelijker om vega(n) te eten dan een aantal jaar geleden.

Maar wie écht wil verduurzamen, steekt steeds vaker zelf de handen uit de mouwen. Niet alleen zien we steeds vaker systeemverlaters die off grid wonen in een van ecomaterialen gebouwd huisje en hun eigen groenten en fruit verbouwen, ook zijn er tig manieren om zonder al te veel grote aanpassingen te verduurzamen. Voor de gezondheid van de aarde en die van jezelf.

5 simpele dingen die je vandaag (en elke dag) kan doen om de natuur te beschermen

Van ecologische afwasmiddelen gebruiken (of deze zelf maken), je kleding repareren in plaats van weggooien, koken met biologische voeding tot het eigenhandig aanleggen van een moestuin. Maar ook mediteren en yoga doen horen vallen hieronder.

…dat kan overal (en doe je waarschijnlijk al)

We hebben het misschien niet in de gaten, maar misschien ben je al lang bezig met het toepassen van de principes van permacultuur, vertelt Emilio van het permacultuurproject Danyadara aan BEDROCK.

Bij de principes van permacultuur draait het namelijk om deze 3 punten:

  • Earth care
  • People care
  • Fair share

Earth care

De eerste is duidelijk; goed zorgen voor de aarde. Dat komt er in de praktijk op neer dat je niet tegen de natuur inwerkt (zoals intensieve landbouw of het gebruik van toxische middelen), maar het land juist observeert en inspeelt op wat je ziet.

Tuinieren en leven volgens de permacultuur principes is hot: maar waarom?

People care

Ook zorg je goed voor jezelf en je familie of community. “Het is geen zelfvoorzienende landbouw, maar community-voorzienende manier van landbouw en leven,” verbetert Emilio me.

Dat gaat over fysieke gezondheid, maar ook over mentale gezondheid. Tijd nemen voor jezelf, tijd vrij maken voor de dingen die je gelukkig maken, en lekker eten en drinken horen daar ook bij. “De 80-20 regel is heilig voor mij,” aldus de permacutluur-expert.

Fair share

De laatste ‘fair share’ gaat er vooral om dat je niet meer neemt dan nodig is, zodat er voldoende is voor anderen en voor de gezondheid van de aarde.

Waar velen denken dat permacultuur vooral draait om het hebben van een groot stuk land en deze op een niet-intensieve, maar juist natuurvriendelijke manier benaderen en het dus niet in de stad is toe te passen, valt dat dus reuze mee.

Permacultuur als levensstijl

Gebruik jij al niet-schadelijk afwasmiddel, zijn je skincare-producten gemaakt van natuurlijke grondstoffen en ga jij naar yoga? Gefeliciteerd! Dan ben je dus al bezig met het leven volgens een aantal van de principes van permacultuur.

Nu is permacultuur niet in een week, maand en laat staan in één artikel uit te leggen, omdat het een alomvattende levensstijl is die je op allerlei verschillende manieren kan toepassen en uitvoeren, dus dat maakt het toepasbaar op elke situatie.

Praktische permacultuurtips

Wil je je levensstijl verduurzamen volgens de principes van permacultuur? Dat horen we graag. Heb je een buitenruimte, dan is het altijd leuk om te beginnen met een moestuin, want inderdaad farming is een groot onderdeel van permacultuur.

Biodiversiteit vergroten

De meest simpele manier om dat te doen is te kijken hoe jij op jouw balkon of in de tuin jouw plaatselijke biodiversiteit kan vergroten. Het staat er met de biodiversiteit wereldwijd niet al te best voor. Ook niet in Nederland. Even een recap: biodiversiteit betekent letterlijk een diversiteit in verschillende planten- en dierensoorten.

Voor wie denkt dat het niet uit maakt of we met een paar planten meer of minder leven: wanneer er een bepaalde plantensoort uitsterft waaruit bijen normaliter voedingsstoffen halen, wordt het ecosysteem in de war gebracht. In Nederland zijn 8 procent van de zoogdieren, 11 procent van de vogels, 22 procent van de bijen en 28 procent van de reptielen bedreigd of ernstig bedreigd.

Permacultuur is de landbouw (en het tuinieren) van de toekomst

Met een tuin of balkon kan jij daar hoogstpersoonlijk verandering in brengen. In plaats van je tuin vol te zetten met tropische bloemen en planten, bekijk dan eens welke planten er in jouw buurt inheems zijn. En zorg voor een afwisseling van planten; dat geldt ook voor je moestuin.

Biologische zaadjes

Ga op zoek naar biologische zaadjes voor in je moestuin, zo weet je zeker dat ze niet bespoten zijn met pesticiden, laat de natuur haar werk doen.

Permacultuur toepassen in je moestuin: een simpele guide

In plaats van één bedje met tomaten, kan je tomaten perfect afwisselen met ui, knoflook, aubergine en courgette bijvoorbeeld. Zo stimuleer je de biodiversiteit en concurreren de gewassen onderling niet met elkaar.

Heb je je eerste oogst, bewaar dan de zaadjes zodat dat je ze straks weer kan gebruiken of weggeven!

Maak zelf schoonmaakproducten

Een simpele manier om lekker met je handen bezig te zijn en de wereld een handje te vergroenen, is door zelf aan de slag te gaan met het maken van schoonmaakmiddelen. Klinkt ingewikkeld? Valt reuze mee!

Zo maak je allesreiniger

  • Mix water en een scheutje natuur azijn (3 kopjes).
  • Voor een extra fijne en frisse geur voeg je wat druppeltjes etherische olie toe.
  • Roer het mengsel goed door en stop het in een hervulbaar spuitbusje.

Zo maak je wc-reiniger

Toch is het fijn om voor bepaalde plekjes in huis een éxtra goed schoonmaakmiddel te pakken. Als de wc een schoonmaakbeurt nodig heeft, kan je extra baksoda in de toiletpot doen. Als je daar wat azijn overheen gooit, begint het te bruisen. Dat scrob je met een houten toiletborstel goed schoon en je wc-pot is schoner dan ooit tevoren.

Zo zie je maar weer hoe je met een beetje creativiteit ontzettend duurzaam kan bezig zijn, óók zonder groot stuk land.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️