Rosa Bertram
Rosa Bertram Duurzaamheid 7 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

5 simpele dingen die je vandaag (en elke dag) kan doen om de natuur te beschermen

Heb je weleens het gevoel dat je machteloos bent als je denkt aan het veranderende klimaat, de smeltende ijskappen en de wereldwijde ontbossingen? Begrijpelijk, maar machteloos ben je gelukkig niet. Elke individuele actie is ijzersterk en júist belangrijk. Daarom delen we vijf simpele dingen die je vandaag, en eigenlijk elke dag, kan doen om te natuur te beschermen.

Want samen sta je sterk!

De natuur beschermen

Natuurlijk kan je niet in je eentje de wereld redden, wetten veranderen of de gedachten van een ander, maar op een heleboel dingen heb je wél invloed. Namelijk hoe jij je leven leidt, op je eigen ecologische voetafdruk en hoe je hierover praat met anderen.

Want jouw gedrag is aanstekelijker (en inspirerender!) dan je misschien in de gaten hebt. Daarom vijf simpele dingen die je vandaag nog kan doen om te natuur te beschermen.

1. Spendeer meer aandacht aan water

Over de hele wereld kampt men met steeds langere droogtes. In Zuid-Europa kampen veel boeren met steeds langere zomers en komen bosbranden steeds vaker voor. Hoewel Nederland misschien water genoeg heeft met de vele regendagen, kan het zeker geen kwaad om je bewuster te worden van het grote waterprobleem dat zich wereldwijd voordoet.

Energie besparen in de keuken? Dit zijn 30 slimme tips

Daarnaast is onnodig water verspillen, meer dan zonde. Helemaal als je nagaat dat we in Nederland onze toilet doorspoelen met drinkwater (!). Zorg er daarom áltijd voor dat je de kraan uitdoet bij het tandenpoetsen, je geen onnodig lange douches neemt en een bak of stop gebruikt bij het afwassen.

Kleine moeite, grote impact!

2. Lees je meer in over recyclen

Wat er met afval gebeurt nadat de consument het weggooit, wordt een steeds groter probleem. Als jij je afval niet goed sorteert of recyclet, worden materialen die hartstikke goed hergebruikt zouden kunnen worden, vernietigt.

Dat klinkt dramatisch, maar dat is (helaas) wél de realiteit. Het ingewikkelde is alleen dat elke gemeente een eigen recyclesysteem heeft en er weinig generieke regels bestaan.

Klaar met negatief nieuws? Zo ga je er beter mee om volgens de wetenschap

Zoek daarom op welke afval er bij jou in de buurt gescheiden kan worden. Maak het jezelf nóg makkelijker en zorg dat je in huis al drie of vier verschillende afvalbakken hebt. Zo hoef je het alleen nog maar bij de juiste afvalbak te zetten. Makkelijk toch?

3. Eet lokaal en seizoensgebonden waar dat kan

De voedselindustrie speelt een grote rol in klimaatverandering. Van transport tot watergebruik: het heeft een grote impact op het milieu.

Wist je bijvoorbeeld dat 40 procent van al het verse eten weer in de prullenbak belandt? Dat gebeurt al bij de lange transporten die sommige producten moeten afleggen. Let daarom op waar je producten vandaan komen. Heb je écht bananen uit een tropisch land nodig of is je ontbijt ook heerlijk met Hollandse aardbeien?

Deze 8 dingen kun je verrassend genoeg in de compostbak gooien

We zijn tegenwoordig gewend om alles tot onze beschikking te hebben, maar je kan je afvragen hoe realistisch dat is en wie daar de prijs voor betaalt. De vuistregel geldt: koop zoveel mogelijk lokaal en seizoensgebonden, dan weet je zeker dat de groenten en fruit voor zo min mogelijk uitstoot hebben gezorgd én dat ze boordevol voedingsstoffen zitten.

4. Wees je bewust van je koopgedrag

Door het kapitalisme zijn we gewend alles te kunnen én willen kopen wat ons hartje begeert. Tel daar de uitverkopen en reclames bij op en je zou bijna vergeten dat je ook gewoon kleding en producten kunt repareren of tweedehands kunt kopen.

Nieuwe spullen kopen heeft namelijk een gigantische impact op de gezondheid van de aarde, door alle productieprocessen, transporten en de CO2-uitstoot die daar bij komt kijken.

We kunnen de poolkappen opnieuw bevriezen, maar wat kost het?

Ga eens bij jezelf na: wat koop ik? En heb ik het echt nodig? Of kan ik misschien iets kopen van een betere kwaliteit zodat het langer meegaat?

5. Ga vaker zelf aan de slag

Wist je dat je veel producten gewoon zelf kunt maken? Van natuurlijke schoonmaakproducten tot een wormenhotel voor je groene afval en van je deodorant tot je eigen groenten verbouwen. Zelfs als je in de stad woont en een klein balkonnetje hebt.

Het duurt misschien wat langer dan naar de winkel te gaan om producten te kopen, maar dan weet je wel wat er precies in de producten zit die je opsmeert en opeet én scheelt het weer geld dat je anders had uitgegeven, waardoor je weer wat minder hoeft te werken.

Je wint er dus eigenlijk tijd mee en wat is er belangrijker dan tijd in dit korte leven? 😉

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️