Marloes Graat
Marloes Graat Duurzaamheid 1 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Deze 8 dingen kun je verrassend genoeg in de compostbak gooien

Zelf compost maken: het is makkelijk, leuk om te doen en je tuin is er superblij mee. Rijke, vochtige compost is namelijk het favoriete voedsel van elke tuin. Het zorgt ervoor dat je planten, bloemen en bomen een stuk beter groeien. Wij helpen je een handje op weg: wist jij dat je deze 8 verrassende dingen ook gewoon op je compoststapel kunt gooien?

Voordat we in de compoststapel duiken, eerst even terug naar de basis: wat verstaan we precies onder composteren?

Zelf compost maken

Composteren het klinkt heel groen en milieubewust, maar wat is het nou precies? Composteren is een rottingsproces: bacteriën en schimmels zetten groente-, fruit- en tuinafval om in compost met behulp van zuurstof.

Compost is zeer voedzaam voor de bodem, maar het is wel belangrijk dat je de juiste dingen op je composthoop gooit.

De ideale composthoop

Om je eigen optimale composthoop te maken heb je als eerste groente- en fruitafval nodig. Daarna heb je volgens Inhabitat natuurlijke bruine en groene items nodig. Het gaat hierbij niet om de kleur van de dingen voor op je composthoop, maar zo kun je het wel makkelijk onthouden.

Samen tegen voedselverspilling: 10 tips om minder eten te verspillen

Met bruine items worden bijvoorbeeld takjes en bruin papier bedoeld en met groene items moet je denken aan gemaaid gras en plantenresten.

Een compostbak maken

Ben jij niet vies van een groene uitdaging en wil je zelf je eigen compost maken? Goed bezig! Ook als je nu nog geen compostbak of wormenhotel hebt, kun je zelf composteren. Het is gemakkelijker dan je denkt.

Je kunt eenvoudig zelf een composthoek maken in je tuin of zelf een compostbak maken van hout of metaal. Ben je niet zo’n doe-het-zelver? In elk tuincentrum kun je tegenwoordig een compostvat kopen.

https://www.bedrock.nl/zero-waste-tip-wormenhotel/

Is je compostbak binnen of zelf gemaakt? Composteren maar! Naast de standaard aardappelschillen, koffiedik, bananenschillen en theezakjes zijn deze 8 items óók geschikt om op een composthoop te gooien

Dingen die je óók in je compostbak kan gooien

Met deze items groeit je compoststapel nog sneller en beter.

1. Boomschors en stokken

Boomschors en takken kunnen prima op je composthoop worden gegooid. Gebruik kleine stukjes hout en smalle takjes. Het beste kun je dit in kleine stukjes erop gooien in de vorm van dunne schijfjes, maar elke vorm wordt uiteindelijk gecomposteerd.

2. Papier

Je verwacht het misschien niet, maar papier is een waardevol ingrediënt voor je composthoop. Denk hierbij aan papiersoorten die het meest lijken op het oorspronkelijke product: het hout van de boom.

Voorbeelden van papiersoorten die geschikt zijn voor op de composthoop zijn: eierdozen, toiletpapierrollen, papieren zakken, karton, koffiefilters, papieren handdoekjes, servetten en keukenrolpapier.

Waarom het beter voor de wereld en jezelf is om seizoensgroente én fruit te eten

Welke papiersoorten zijn niet geschikt voor op de composthoop? Gebleekt en chemisch gebleekt papier, zoals printpapier en reclamefolders. Vermijd ook gerecycled papier, dit gooi je gewoon in je oud papier-bak.

3. Andere natuurlijke producten

Naast papier, kun je ook andere natuurlijke producten van planten op je compoststapel gooien. Een goed voorbeeld is katoen. Het is wel belangrijk dat je alleen biologisch katoen gebruikt zonder kleurstoffen.

https://www.bedrock.nl/zero-waste-tip-wormenhotel/

Andere natuurlijke producten die geschikt zijn: wattenbolletjes of katoenen lakens en overhemden gescheurd in lange stroken. Ook hennep, jute, tandenstokers en wijnkurken kunnen erbij. Het is hierbij wel belangrijk dat je goed gecheckt of er geen plastic of chemicaliën in of op zitten.

4. Gras en planten

Gemaaid gras biedt essentiële voedingsstoffen voor je compost, maar zorg er wel voor dat je het gras in dunne lagen verdeelt over de hoop. Je kunt ook hooi of stro uit bijvoorbeeld de kooi van een cavia erop gooien.

Heb je een eigen moestuin dan kun je ook het afval van je planten erop gooien, nadat je hebt geoogst. Denk hierbij aan tomatenplanten, kruiden en bloemen.

5. Droger pluisjes

Technisch gezien kunnen de pluisjes uit je droger ook microplastics bevatten, als je kleding en lakens hebt die niet gemaakt zijn van natuurlijke stoffen. Echter bestaan droogpluisjes vooral uit kleine stukjes vezels, die van je kleding afkomen en is het dus vergelijkbaar met het composteren van een biologisch katoenen t-shirt.

Heb je groene vingers? Dit zijn onze favoriete pluktuinen in Amsterdam

6. As

As is geschikt om toe te voegen aan je compost, op voorwaarde dat het hout vrij is van chemicaliën. Vermijd de as van afvalverbrandingen, maar gooi wel de as van de open haard erin.

7. Sponzen

Ja, het kan echt: ook sponzen en loofahs (sponzen gemaakt van natuurlijk materiaal) zijn geschikt voor op de composthoop.

8. Stofzuiger inhoud

Als je je huis schoonmaakt, kom je onderweg genoeg dingen tegen die je in de compostbak kunt gooien: stof, huisdierharen en zand zijn namelijk uitermate geschikt.

Vergelijk jij jezelf met anderen? 3 manieren om daar nú mee te stoppen

Je zou de inhoud van je hele stofzuigerzak erin kunnen gooien, maar dan moeten er geen verdwaalde legoblokjes in zitten.

Composteren: size matters

In principe kun je er van uitgaan dat alle natuurlijke dingen die je in je compostbak gooit worden verteerd. Ook als je niet de ideale locatie, hoeveelheid vocht of juiste ingrediënten hebt. Het duurt alleen wat langer.

Wil je zorgen voor een optimale composthoop? Zorg dan voor gelijke lagen van compost en neem de moeite om je compost in ongeveer gelijke stukken te snijden. Logisch maar waar: een hele pompoen heeft meer tijd nodig om te composteren, dan wanneer je dit in 10 gelijke stukken snijdt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️