Nourished
Nourished Verzorging 25 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

7 tips om blootstelling aan chemicaliën en gifstoffen in het dagelijks leven te verminderen

Oké, je hebt besloten te kiezen voor een gezonde en groene levensstijl en wilt zoveel mogelijk chemicaliën en gifstoffen vermijden of in elk geval verminderen. Maar waar moet je in hemelsnaam beginnen? Het kan een frustrerend en overweldigend proces zijn. Er is zóveel informatie te vinden. Het goede nieuws? Switchen naar een groene lifestyle hoeft heus niet moeilijk hoeft te zijn!

Er zijn 7 eenvoudige stappen om chemicaliën en gifstoffen waaraan we doorgaans worden blootgesteld, zoveel mogelijk te schrappen, tipt Barbara Demeneix, bioloog, endocrinoloog en professor aan het Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek van het Nationaal Natuurhistorisch Museum in Parijs.

Eet waar mogelijk biologisch voedsel

Wij begrijpen helemaal dat biologisch eten vaak duurder is. Daarom raden we aan prioriteit te geven aan een aantal voedingsmiddelen. Ook wel de ‘dirty dozen’ genoemd, wil je weten welke voedingsmiddelen dat zijn? Check de lijst: Environmental Working Group’s Dirty Dozen List. Ook deelden we eerder tips om goedkope én biologische voeding te kopen in dit artikel

Verminder het gebruik van bestrijdingsmiddelen in je huis

Waarom zouden we ons huis schoonmaken met chemicaliën en onnodige antibiotica? Als we een schoon huis willen, moeten we kijken naar effectieve natuurlijke reinigingsmiddelen die veilige reststoffen achterlaten en de keuken en vloeren niet bestrijken met chemische reststoffen.

Ons favoriete natuurlijke schoonmaakmerk? Bondi Wash, een plant-based, biodegradable, non-toxic home en cleaning-lijn die gebruikt maakt van de kracht van Australische bush oliën die bewezen 99,9 procent van de bacterien doden.  

Lees ook: Zo maak je je eigen, natuurlijke schoonmaakmiddelen

Lucht je huis en werkplek

De stoffen en het textiel in huis en op je werkplek zitten vol met vlamvertragers, oppervlakte-actieve stoffen en andere giftige chemicaliën. Deze stoffen bevinden zich ook in elektronische apparatuur. De oplossing?

We raden je aan om reguliere luchtverfrissers en plug-ins te vermijden als het ‘frisse lucht’ is waar je naar op zoek bent. Vervuil de lucht niet met chemicaliën uit een spuitbus! Open in plaats daarvan het raam en gebruik een natuurlijke luchtverfrisser.

Maak regelmatig schoon

Ronddwarrelend stof is een grote bron van toxische contaminatie. Een meta-analyse uitgevoerd in 2016 door een groep milieuwetenschappers, heeft aangetoond dat 90 procent van de stofmonsters van huizen, genomen van meerdere locaties, schadelijke chemicaliën bevatten. Waaronder een aantal chemicaliën die bekend staan als kankerverwekkende stoffen. Houd hier rekening mee, zeker als je baby’s en jonge kinderen hebt die rondkruipen op de vloer.

Regelmatig schoonmaken en stofzuigen dus!

Ook interessant: Ruim je kledingkast op met de Marie Kondo-methode

Verwarm plastic bakjes niet

Sommige zijn beter dan andere, maar om het zekere voor het onzekere te nemen, raadt Demeneix aan over te schakelen op glazen of keramieken bakjes om je eten in op te warmen. Verwissel je plastic waterfles voor een roestvrijstalen versie. Vul je fles met vers water in plaats van het herhaaldelijk kopen van water in plastic flessen. Dit scheelt geld en plastic!

Verminder het gebruik van cosmetica

Cosmetica bevat een cocktail aan chemicaliën en toxines, waaronder ftalaten en parabenen, dit zijn hormoonontregelaars die goed gedocumenteerd zijn.

Vermijd producten met ellenlange ingrediëntenlijsten, kies producten met slechts een paar ingrediënten. Gebruik de meest natuurlijke producten die je kunt vinden. 

Lees ook: Waarom het tijd is nu écht te kiezen voor natuurlijke producten, experts leggen uit

Verander van zonnebrand

Je reguliere zonnebrand bevat chemische ingrediënten die mogelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Draag daarom liever een hoed en shirt, vermijd de zon wanneer deze op zijn heetst is, zoek de schaduw op!

We raden je aan een natuurlijk 30+ zonnebrand te gebruiken zoals Soleo Organics All Natural Sunscreen, de #1 zonnebrand gekozen door EWG. Met een 100 procent natuurlijke ingrediëntenlijst is deze crème tot 3 uur waterbestendig mét SPF 30+. 

Ook interessant: Skip deze chemische ingrediënten (en gebruik natuurlijke zonnebrand)!

Elke dag worden er meer dan 15.000 (!) nieuwe chemische stoffen gelanceerd, er is dus nog nooit een beter moment geweest om over te stappen naar natuurlijk ingrediënten. Jouw gezondheid en de gezondheid van de planeet hebben hier baat bij! 67

Ga voor meer informatie naar de volgende referenties & websites:
http://pubs.acs.org/doi/pdfplus/10.1021/acs.est.6b02023
https://www.ewg.org
https://www.nicnas.gov.au

Dr Erin Hawken BSc BCh (Hons) en Floor Hendriks (Bsc Hons) zijn de oprichters van nourished.nl, een one-stop online boetiek gespecialiseerd in clean beauty en natural living. Zij bieden proactieve, niet-oordelende educatie, een community en een platform met goed onderzochte Clean & Green Beauty en Lifestyle producten. Zij nemen graag het research gedeelte uit handen, zodat jij dit zelf niet hoeft te doen. Zo wordt het maken van een eerlijke keuze makkelijk en betrouwbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
7 tips om blootstelling aan chemicaliën en gifstoffen in het dagelijks leven te verminderen
Sluiten