Pas op! Er zitten ook microplastics in groenten en fruit
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F07%2Ffruit-veg-micro-plastic.jpg)
Microplastics zorgen voor veel problemen, met name in zeeën en oceanen. Deze kleine plasticsdeeltjes zijn aangetroffen in vis, zout en zelfs in de lucht die we inademen. Nu heeft nieuw wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat microplastics de wortels van gewassen kunnen binnendringen en zo in onze groenten en fruit terecht kunnen komen.
De Plastic Soup Foundation waarschuwt al langer voor mogelijk ernstige gevolgen voor de volksgezondheid, maar nu twee wetenschappelijke studies plasticdeeltjes aantonen in appels, wortelen en sla, vragen ze om nog meer onderzoek naar de gezondheidseffecten van plastic.
Nieuw wetenschappelijk onderzoek
Een onderzoek van de Italiaanse Universiteit van Catania werd gepubliceerd in Environmental Research. Het vond microplastics in producten van zowel supermarkten als verkopers van lokale producten in Catania. Onderzoekers namen monsters van wortelen, sla, broccoli, aardappelen, appels en peren, en toonden voor het eerst de aanwezigheid aan van deze kleine stukjes plastic in groenten en fruit die we eten.
Een andere studie van het Chinese Yantai Institute of Coastal Zone Research, ontdekte dat microplastics wortelstelsels van sla- en tarwegewassen kunnen binnendringen. Onderzoekers aan de Universiteit van Leiden wisten dit al van héél kleine deeltjes (ongeveer 50 nanometer groot) maar nu blijkt dat deeltjes van 40 keer die grootte óók in planten terecht kunnen komen.
Ook lezen: 90 procent van het water uit flesjes bevat microplastics
Plastic belandt via planteneters overal
De afgelopen decennia waren wetenschappers van mening dat plasticdeeltjes te groot zijn om door de fysieke barrières van onbeschadigd plantaardig weefsel heen te dringen. Maar de resultaten van dit nieuwe onderzoek vragen onmiddellijk om een heroverweging van de effecten van microplastics op de menselijke gezondheid.
Oprichter van Plastic Soup Foundation, Maria Westerbos: “We weten al jaren dat schaaldieren en vis plasticdeeltjes bevatten, maar dit is de eerste keer dat we zien dat plastic ook in groenten terechtkomt. En als het in groenten terechtkomt, dan belandt het via planteneters ook in ons vlees en onze zuivel.”
Dringende oproep tot meer onderzoek
De vraag is natuurlijk wat we er op dit moment aan kunnen doen. En wat al die plastics met moeten óns doen. Dat is onontgonnen terrein. Maakt plastic ons ziek? Hoe diep dringt microplastic in ons lichaam door? Kan ons afweersysteem plastic aan of lopen we hierdoor meer kans op ontstekingen en infecties? Tast het onze hersenen aan? Is het schadelijk voor het ongeboren kind?
Vind je vast ook interessant: Stijlvol en duurzaam boodschappen doen? 5 alternatieven op plastic tasjes
Daar moet nodig onderzoek naar gedaan worden. Sian Sutherland van de milieugroep A Plastic Planet: “We weten al jaren dat er plastic zit in onze lucht, oceaan en bodem. En nu hebben we eindelijk het bewijs dat er ook plastic zit in de groenten en fruit die we onze kinderen te eten geven. Vandaag doe ik een dringende oproep tot meer onderzoek naar wat deze giftige stoffen met onze gezondheid doen. Het is nu echt tijd dat we niet meer naar de plastic-lobbyisten luisteren, maar naar de wetenschappers.”
Mensen houden niet van plastic eten
We weten nog niet genoeg over hoe inname van microplastics onze gezondheid beïnvloedt, maar onderzoekers van beide studies zeggen dat deze aanwezigheid van plastic in onze gewassen zorgwekkend is en dat er meer onderzoek nodig is naar de gevolgen voor de gezondheid.
Zelfs als er geen schadelijke bijwerkingen zijn bij het innemen van superkleine stukjes plastic (hoewel onderzoekers opmerken dat er op de lange termijn gevolgen kunnen zijn, aangezien plastic schadelijke chemische toevoegingen kan bevatten), weten we dat de meesten mensen simpelweg niet van plastic eten houden.
Meer over plastic:
- Tip: deze duurzame webbrowser vecht tegen de plastic soep
- Zo verminder je de duizenden kleine plastic microvezels die vrijkomen bij elke wasbeurt
- Wegwerpplastic verminderen? Dat kan met deze 30 dagen challenge