Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 30 okt 2022
Leestijd: 7 minuten

Energie besparen in de keuken? Dit zijn 30 slimme tips

Je keukenapparaten verbruiken energie, het is niet anders. Maar je hebt zelf wel invloed op hoeveel energie ze gebruiken. We hebben voor alle keukenapparaten de slimste bespaartips op een rijtje gezet zodat jij groenere keuzes kunt maken. Van afwassen tot koken en van afzuigen tot bakken. Energie besparen in de keuken wordt zo appeltje, eitje.

Wil je duurzaam en comfortabel leven, zonder dat de energiekosten de pan uitrijzen? Lees dan even verder!

Energievreters

Om te beginnen is het fijn als je energiezuinige keukenapparatuur hebt. Dus als jij bijvoorbeeld een hele oude koelkast hebt, dan kan het verstandig zijn om deze te vervangen. Hij vreet namelijk ontzettend veel energie.

Nu klinkt het misschien gek om een goed werkend apparaat te vervangen voordat het stuk is, maar moderne apparaten zijn veel zuiniger dan oude. Hoe ouder jouw apparaat, hoe meer stroom je bespaart met een nieuwe met een groen label.

Groene labels

De huishoudelijke apparaten die je nu op de markt vindt, zijn natuurlijk eens stuk zuiniger dan die van 20 jaar geleden. De lagere energielabels verdwenen op den duur dan ook, omdat die niet meer acceptabel waren binnen het duurzaamheidsbeleid.

Vandaar dat er een nieuwe schaal is die weer van A t/m G loopt. Een apparaat met een C-label klinkt misschien niet zo zuinig als het vroegere A+++ label , maar dat is het in dit geval dus wel.

Hoe creëer je een milieuvriendelijke keuken?

Verder zijn er tegenwoordig ook keukenapparaten met een Groene Keuze label. Deze hebben niet alleen energiebesparende functies, maar zijn ook geproduceerd in Europa en hebben dus zo min mogelijk CO2 uitgestoten tijdens het vervoer naar jouw keuken.

30 tips om energie te besparen in de keuken

Nu willen we je niet per se op kosten jagen, dus geven we graag tips hoe je slimmer kunt omgaan met je (bestaande) keukenapparatuur.

Vaatwasser

  1. Kies zoveel mogelijk voor het eco-programma. Dan gebruikt de vaatwasser minder water en energie. Let er wel op dat de vaat dan niet al te vies is, anders wordt het niet goed schoon. Spoel de vieze borden af voordat je ze in de vaatwasser stopt.
  2. Gebruik de vaatwasser pas als hij helemaal vol is. Was pannen met de hand af, zodat er meer ruimte overblijft voor borden, bakjes en bekers. Op deze manier duurt het langer tot de vaatwasser vol zit en maak je minder gebruik van de vaatwasser.
  3. Was wat vaker met de hand af. Een minder interessante optie, maar wel een van de betere. Door een teiltje te vullen met warm water en een beetje afwasmiddel gebruik je al 60 procent minder energie.
  4. Sluit je vaatwasser aan op de warmwatertoevoer. De vaatwasser verbruikt namelijk de meeste energie bij het opwarmen van water. Door hem aan te sluiten op de warmwatertoevoer kan wel tot 50 procent energie besparen.
  5. Maak gebruik van daluren in het energietarief. Deze zijn meestal tussen 23:00 en 7:00 en de uren in het weekend.
  6. Maak je vaatwasser regelmatig schoon, ongeveer elke 2 tot 3 maanden. Sommigen hebben daar een speciaal schoonmaakprogramma voor. Zo wordt je vaat beter schoon en gaat je vaatwasser langer mee.

Simpele dingen die je kunt doen om duurzamer te leven

Koelkast en vriezer

  1. Zorg in de koelkast voor een gelijkmatige verdeling van de glazen legplateaus en plaats het voedsel zo dat de lucht vrij door de binnenkant van het apparaat kan circuleren. Plaats dus niets tegen de achterwand aan!
  2. Kies de juiste temperatuur voor je koelkast en vriezer. De ideale temperatuur van een koelkast is 4 graden en voor een vriezer -18 graden. Eén graad lager instellen van temperatuur verhoogt de energieconsumptie met ongeveer 5 procent.
  3. Ontdooi de vriezer gemiddeld 6 keer per jaar, anders kost het veel extra energie om op temperatuur te blijven. Aan de binnenkant kan namelijk een ijslaag ontstaan. Een paar millimeter ijs kan al zorgen voor extra verbruik.
  4. Zet de koelkast uit als je op vakantie gaat en zorg dan dat hij helemaal leeg is. Zo hoeft de koelkast niet onnodig een week (of langer) het eten koel te houden. Plan daarom goed vooruit, zodat je geen eten hoeft weg te gooien.
  5. Vermijd warm eten in de koelkast. Dus laat je restjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast zet. Hierdoor hoeft de koelkast geen extra energie te gebruiken om de rest koel te houden.
  6. Controleer de sluiting van de koelkast. Het kan namelijk zo zijn dat hij niet meer goed sluit doordat de rubberen rand versleten is of een beetje los hangt. Hierdoor kan er warme lucht in de koelkast komen en kost het meer energie om de binnenkant koel te houden. Laat de rubberen rand zo snel mogelijk vervangen als deze versleten is.

Een handige gids voor duurzame groene keuken- en on the go-producten

Fornuis

  1. Doe deksels op de pannen als je kookt. Water kookt dan sneller en je eten is daardoor ook sneller gaar. Hiermee kan je het energieverbruik tot wel 50 procent verlagen.
  2. Ga ook slim om met de grootte van je potten en pannen. Koken in een te grote pan voor een klein portie eten is zonde voor de extra energie die nodig is alles op te warmen.
  3. Maak slim gebruik van restwarmte. Zet de kookplaat een minuut eerder uit met het deksel op de pan. De garing gaat nog even door omdat de kookplaat nog goed warm is.
  4. Zorg ervoor dat je de pan op de juiste pit zet. Je pan op de grootste pit zetten betekent niet dat het water sneller gaat koken of dat je maaltijd sneller klaar is. Door een te kleine pan op een grote pit te zetten, gaat er veel warmte verloren doordat de hitte langs de pan ontsnapt.
  5. Als je kleine dingen gaat opwarmen, zoals een kopje met melk of een kleine maaltijd, is het meestal beter om de magnetron te gebruiken. Dit komt doordat een magnetron minder energie verbruikt dan gas.
  6. Verlaag het vermogen of schakel de kookzone uit zodra de kooktemperatuur is bereikt.
  7. Gebruik een stoompan om groenten te bereiden. Zo kun je verschillende groenten op elkaar stapelen en één ring gebruiken, of gebruik een pan met een verdeler.
  8. Gebruik een snelkookpan. Het bereidingsproces verloopt hiermee sneller.
  9. Gebruik minder water in de pan bij het koken van eten. Wanneer je veel water in de pan doet, duurt het langer voordat het water aan de kook is en dat is niet altijd nodig.

Cook green: 9 handige tips voor een plasticvrije keuken

Oven en magnetron

  1. Zet de oven eerder uit. Hij blijft namelijk nog lang warm. Doe dit een minuut, of misschien zelfs twee minuten, eerder dan normaal gesproken. Op lange termijn gaat dit veel energie schelen.
  2. Open de ovendeur niet onnodig. Hierdoor verlies je warmte zodat de oven wat harder moet werken om weer op temperatuur te komen.
  3. Laat bevroren levensmiddelen ontdooien in de koelkast in plaats van de ontdooistand van de oven of magnetron te gebruiken. De kou afkomstig van bevroren etenswaren helpt de koelkast op temperatuur te blijven wat ook weer energie bespaart.
  4. Snijd bijvoorbeeld je groente in kleinere porties zodat het sneller gaart dan grote stukken. Zo verkort je de bereidingstijd en maakt het serveren ook nog eens handiger.
  5. Gebruik zo veel mogelijk ovenbestendige keramiek en aardewerk schalen. Deze materialen komen namelijk zeer snel op temperatuur en houden ook nog eens langer de warmte vast in vergelijking met andere ovenbestendige materialen.
  6. Gebruik zo min mogelijk een bakplaat. De bakplaat belemmert namelijk de luchtstroming in de oven. Ook folie op een rooster kan de luchtstroming in de weg zitten.

Hoe je thuis de wereld kunt redden met duurzame huis-tuin-en-keuken oplossingen

Afzuigkap

  1. Zeker niet het leukste klusje, maar het moet af en toe gebeuren: het schoonmaken van de afzuigkap. Als er veel vet en stof in het filter zit, moet de afzuigkap namelijk harder werken en dat kost dat al gauw zo’n 5 euro per jaar meer aan energiekosten.
  2. Zet je afzuigkap niet op het hoogste vermogen bij recirculatie. De filters hebben tijd nodig om alle kookgeuren te binden. Wanneer je een te hoog vermogen gebruikt worden deze snel ver weg geblazen en kan je toch last krijgen van de nare geurtjes. Het is niet alleen handig voor een frisse lucht, het scheelt ook in de portemonnee.
  3. Gebruik niet een onnodig hoge afzuigcapaciteit. Koken op hogere standen is alleen aan te raden wanneer je kort extra moet afzuigen bijvoorbeeld voor het kort aanbraden van vlees.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️