Rosa Bertram
Rosa Bertram Nieuws 5 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Nieuw in de schappen: natuurlijk afwasmiddel van geredde sinaasappelschillen

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom roepen we Good News Monday in het leven. Vandaag: bij Albert Heijn koop je nu natuurlijk afwasmiddel gemaakt van de overgebleven schillen van de sinaasappelpers uit de winkels. 

De haat-liefdeverhouding met grote supermarktketens is groot, maar vandaag zijn we even heel blij met Albert Heijn.

Etherische olies uit de schillen

Van de schillen uit de sinaasappelpers bij de Albert Heijn (je kent het grote apparaat vast wel) wordt nu zeep gemaakt die 99,95 procent natuurlijk is, ja écht. Daarmee zorgt Appie samen met zeepmerk Seepje dat de tienduizenden schillen een tweede leven krijgen.

Hoe dat in z’n werk gaat? Uit de overgebleven schillen van de sinaasappels die bezoekers van Abert Heijn zélf kunnen persen, wordt etherische olie gehaald. Die geur is een natuurlijk parfum voor het afwasmiddel, dat niet geheel verrassend de naam ‘vers geperste sinaasappelgeur’ draagt.

Maar dat is alleen de olie. Dat is waar Seepje in het spel komt. Zij maken het all natural afwasmiddel, dat net als hun andere was- en reinigingsproducten van een vrucht uit Nepal en India gemaakt is: de (hou je vast) Sapindus mukorossi vrucht. Zodra je de schil van de vrucht combineert het met water, begint het te schuimen, net als bakpoeder.

Hoe werkt het?

De sinaasappelschillen waar nu frisruikende zeep van wordt gemaakt, werd eerst niet weggegooid, daar werd biobrandstof van gemaakt. Toch waren er nuttigere opties dan verbranden, dachten ze bij Seepje. Door een destillatieproces wordt nu de grondstof limoneen uit de schillen gehaald.

Dit vind je vast ook leuk: Zo maak je je keuken hélemaal zero waste (en ziet er nog leuk uit, ook!)

Het eerste zero waste en natuurlijke afwasmiddel ligt sinds deze week in de schappen bij de Albert Heijn. Met alleen deze eerste productieronde zijn er al 30.000 (!) schillen hergebruikt. Dat is nog eens een goede zet.

Maar, om natuurlijk producten opnieuw te gebruiken, moet je wel snel zijn. Binnen 2 dagen na het persen, moeten de schillen al in de ketel van de destillateur zitten. Alleen dan kan het helemaal natuurlijk gebeuren. Dan wordt de olie van de schillen geëxtraheerd en vermengd met de andere, natuurlijke ingrediënten van het afwasmiddel.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Behalve natuurlijke middelen te kopen, kan je zelf ook de handen uit de mouwen steken. Wist je dat je bijna alle reinigingsproducten heel makkelijk zelf kan maken? Spoiler: bakpoeder is hét geheime ingrediënt om iets schoon te krijgen. Zelfs wc-reiniger maak je op die manier gewoon zelf. Met wat heerlijke etherische olies, laat je het lekker ruiken. Wij maakten er zelfs natuurlijke deodorant van.

Meer lezen over natuurlijke producten zelf maken?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw in de schappen: natuurlijk afwasmiddel van geredde sinaasappelschillen
Sluiten