Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Duurzaamheid 27 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Een jaar lang geen nieuwe kleding kopen? Zo doe je dat!

Wil je de komende tijd wat zuiniger zijn met je geld en heb je daarom besloten om een jaar lang geen nieuwe kleding te kopen? Of wil je bewustere kledingkeuzes maken? Je omgeving verklaart je misschien voor gek, maar wist je dat je dit makkelijk vol kunt houden? Met de volgende tips zorg je voor leuke en nieuwe looks, zonder dat je geld hoeft uit te geven.

Je bent aan het sparen voor een auto, een huis of je hebt even geen of minder werk, waardoor je minder geld wil of kan uitgeven. Het eerste waarop mensen gaan bezuinigen is eten of kleding en laat dat laatste nu helemaal niet zo moeilijk zijn. Op de volgende manieren lukt het je zeker om minder geld aan kleding uit te geven en het is nog beter voor de wereld ook!

Geen nieuwe kleding kopen doe je zo

Ruilen

Organiseer een kledingruilfeest met je vriendinnen. Hierbij nemen jullie allemaal kleding mee die jullie niet meer dragen en onderling ruilen. Misschien scoor je dan wel een leuk jurkje, mooie schoenen of een hele nieuwe outfit zonder dat het je een cent kost.

Lenen

Heb je een leuk feestje, maar heb je écht niets in je kast wat je aan zou kunnen trekken? Normaal zou je direct online webshops induiken of naar de stad rennen om iets nieuws te kopen. Nu niet, nu pak je het anders aan. Vraag aan je zus, nichten of vriendinnen of je iets van ze kan lenen en beloof ze dat je het netjes en schoon terugbrengt.

Wedden dat zij nog wel iets in hun kast hebben hangen wat je mooi staat en naar het feestje aan kan doen? Zo heb jij een mooie outfit en dat allemaal zonder er geld voor uit te hebben gegeven.

Kleding verven

Wist je dat je kleding heel makkelijk kunt verven? Hiervoor kun je speciale kledingverf gebruiken, maar veel makkelijker is het om je kleding te verven met natuurlijke materialen die je misschien wel in huis hebt. Denk hierbij aan kleurrijke groenten als wortels, rode uien en bieten. Verander bijvoorbeeld een saai wit T-shirt in een kleurrijk exemplaar of geef een ander kledingstuk een nieuwe look.

Kook hiervoor de groenten in ruim water, net zo lang tot het genoeg kleur afgegeven heeft. Haal de groenten uit de pan en leg je kledingstuk vervolgens in dezelfde pan. Laat het daarna weken tot de gewenste kleur is bereikt. Was het daarna op een kort programma op maximaal 30 graden en je nieuwe kledingstuk is klaar.

Kleding vermaken

Ben jij toevallig heel goed met een naaimachine of met naald en draad? Waarom maak je dan niet iets nieuws van de kleding die je in je kast hebt hangen, maar niet meer draagt? Maak van dat ene saaie jurkje een toffe top, verander een jeans in een stoere short of maak van die ene iets te lange rok een stoerder en hipper model. Met naald en draad is alles mogelijk.

Vertel het in jouw omgeving

Je hoeft je niet te schamen als je even wat minder geld uit wil of kan geven. Vertel het gewoon aan je omgeving en je zal zien dat je hulp van je vriendinnen of familie krijgt. Mochten zij iets niet meer dragen, dan komt het waarschijnlijk gelijk jouw kant op.

Misschien vind je op die manier wel een nieuwe favoriete trui of een leuke broek. Heeft iemand in jouw omgeving ook kleding nodig? Dan is het leuk om kleding die je zelf niet meer draagt ook door te geven. Zo help je anderen en je kleding krijgt een tweede leven.

Rotterdam heeft nu een winkel waar je kleding kan ruilen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️