Rosa Bertram
Rosa Bertram Maatschappij 26 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Leren van de Noren: leven in de buitenlucht met het heuse ‘Friliftsliv’

Het gras is altijd groener bij de buren – in ieder geval wél in onze rubriek ‘Leren van de…’. Want hoewel we dankbaar zijn dat we in Nederland wonen, is de wereld een heleboel mooie culturen rijk waar we graag wat levenslessen van aannemen. Vandaag vertellen je wat wij kunnen leren van de buitencultuur van de Noren.

In Scandinavië zijn ze ons op heel veel vlakken flink voor. Meerdere landen uit Noord-Europa pronken steevast bovenaan de lijsten van ‘de meest gelukkige landen ter wereld‘.

Daar kunnen we dus nog een hoop van leren! Dit keer duiken we in hoe men in Noorwegen sterk in verbinding staat met de natuur.

Leven in de buitenlucht in Noorwegen

Dat ze in Noorwegen nauw in verbinding staan met de natuur is natuurlijk niet zo vreemd. In het enorm uitgestrekte land vind je ongerepte en adembenemende natuur aan de lopende band.

Prachtige bossen, fjorden, bergen en natuurlijk de prachtige zee. De Noorse ecofilosoof Nils Faarlund legt uit wat het Friliftsliv betekent in zijn cultuur:

“In the 20th century the Norwegian tradition of encountering free nature in the mountains diversified to the woods, lakelands and the sea,” vertelt hij.

Friliftsliv

Het Friliftsliv gaat dus over de liefde die de Noren hebben voor het buitenleven.  De idee van tijd spenderen in de natuur is al eeuwenlang onderdeel van de Noorse cultuur. Hoe mooi is dat?

Wat we kunnen leren van de Letten (in Letland, ja): leven met de natuur

Van wandelen, kamperen, kayaken tot paardrijden: al deze activiteiten tellen mee als we het hebben over Friliftsliv. Het is dus niet per se verbonden aan één activiteit.

De diepere betekenis van Friliftsliv

Toch gaat Friliftsliv over meer dan alleen buiten zijn. Het gaat om de mentale en fysieke gezondheidsvoordelen die in de natuur zijn met zich meebrengt.

Het gaat er ook om dat je met Friliftsliv kunt ontsnappen van de dagelijkse sleur en meer in een soort ‘wij-cultuur’ kunt stappen. De natuur voelt immers al-tijd als thuiskomen.

Leren van de Noren: 4 wijze lessen uit het onderwijs

In plaats van veel geld uitgeven aan materiële zaken en altijd maar meer willen, gaat Friliftsliv juist over het hebben van een simpel leven.

Hoe veel heb je nou eigenlijk nodig om écht gelukkig te zijn? De meeste goede dingen in het leven zijn immers gratis, denk maar aan je gezondheid, vrienden, familie, liefde én buiten zijn bijvoorbeeld.

Het naar je zin hebben

De filosofie achter Friliftsliv gaat daarmee ook om respect hebben voor de natuur, de natuur niet vervuilen en je bewust zijn van wat je ergens achter laat. Only footsteps, dus!

Leren van de Zweden: wat Zweden ons leert over omgang met de natuur (en onze kinderen)

Maar dat is niet alles. De term wordt namelijk ook gekoppeld aan een ander Noors concept, en dat is namelijk ‘kos’ en is een Noors wordt voor ‘gezelligheid‘ en ‘het naar je zin hebben’.

Het naar je zin hebben in de natuur, die les nemen we natuurlijk maar al te graag aan van de Noren!

Inspiratie voor Noorwegen

Zijn jouw reiskriebels ook al gaan opspelen door het lezen over Friliftsliv en ben je klaar omjezelf onderdompelen in de natuur? Laat je dan eens inspireren voor deze toffe reizen en wandelingen in de wilde natuur:

Enjoy!

De magie van reizen

Benieuwd wat je kan leren van reizen, hoe het je een bewuster mens kan maken en vooral: hoe het je helpt om jouw eigen leven bewuster en vrijer in te richten? Je leest het allemaal in het boek ‘De magie van reizen’ dat BEDROCK’s Rosa hierover schreef.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️