Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 15 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

7 manieren om de natuur in je dagelijks leven te integreren

Dat de natuur gezond is voor ons, hoeven we je vást niet te vertellen. Alleen is het soms makkelijker gezegd dan gedaan om ook daadwerkelijk tijd in de natuur door te brengen, al helemaal als je middenin de stad woont. Met deze 7 tips wordt het makkelijker om jezelf vaker onder te dompelen in de natuur.

De natuur en de kleur groen maken ons blij. Ze zorgen voor een kalmerend effect, we komen er namelijk tot rust en laden er zelfs van op. Daarnaast wijzen verschillende wetenschappelijke onderzoeken uit dat onze hartslag in de natuur daalt en onze ademhaling langzamer wordt. De natuur heeft effect op ons zenuwstelsel waardoor we onszelf beter kunnen weren tegen stress.

De natuur integreren in het dagelijkse leven

Dat is uiteraard reden genoeg om vaker de natuur in te duiken. We delen 7 manieren hoe je de natuur kunt integreren in jouw dagelijks leven.

1. Schrijf

Maak voor jezelf inzichtelijk welk effect de natuur nu eigenlijk op jou heeft. Waarom wil jij graag meer tijd spenderen in de natuur? Kan je er ontladen van stress, word je er rustig en kalm van of vind je juist de schoonheid zo adembenemend? Wat het ook is, schrijf het voor jezelf op zodat je weet wat jouw motivatie is en waarom je er vaker op uit wilt trekken.

2. Maak er een prioriteit van

Als je wéét waarom de natuur je zo goed doet, wordt het vanzelf makkelijker om er een prioriteit van te maken in jouw agenda. De frisse ochtendwind in je gezicht, een rondje wandelen door het park of een strandwandeling tijdens zonsondergang. Markeer het in je agenda, teken er een zonnetje bij en maak het jouw persoonlijk to do waar niemand aan kan komen. Door er een prioriteit van te maken, dan plan je er andere dingen vanzelf omheen!

3. Kleine stapjes

Je kan natuurlijk meteen een tripje de natuur inplannen (aanrader!), maar je maakt het jezelf makkelijker door met kleine babysteps te beginnen. Je bent niet pas in de natuur als je in een wild bos bent of op de hoogste bergtoppen staat. De natuur is elke dag om je heen, óók als je in de stad woont. Een park op zoeken, is even goed jezelf in de natuur onderdompelen.

4. Wees bewust van de natuur om je heen

Dat brengt ons meteen op nummer #4. De natuur is namelijk overal: van de fluitende vogels in de boom bij jou in de straat en in het grachtje om de hoek. Het water, de dieren en insecten in je huis zijn allemaal onderdeel van natuur. Nee, het is natuurlijk géén Grand Canyon of Great Barrier Reef, maar het is allemaal onderdeel van de natuur.

Welke natuur kan jij bij jou in de buurt spotten? Probeer je daar eens bewuster van je zijn. Wedden dat de natuur je vanzelf meer zal gaan opvallen?

5. Wandel

Wandelen heeft eindeloos veel gezondheidsvoordelen, zowel voor je geest als voor je lichaam. Wandelen kost relatief weinig inspanning en je plukt er vrij makkelijk de voordelen van. Wandelen maakt je ontspannener en je hoofd helemaal leeg na een drukke dag werken. Dat maakt het een perfecte oefening tijdens of na je werk, maar het is ook een heerlijke manier om je dag te beginnen. Het liefst wandel je door een park, de duinen of het strand bij jou in de buurt!

6. Sporten in de buitenlucht

Sporten is altijd een goed idee. Het zorgt ervoor dat je lichaam vitaal en fit blijft, bepaalde ziektes makkelijker voorkomen kunnen worden en je maakt er gelukshormonen door aan. Sporten in de buitenlucht is zowaar nóg beter voor je. Wanneer je bijvoorbeeld gaat hardlopen door een bos, gaat paardrijden in de buitenlucht, yoga doet in een park of een bootcamplesje volgt in buiten de lucht, ben je én buiten én krijgt je lichaam beweging. Win-win dus!

Waarom je blij wordt van spontaan zijn (+ tips voor meer spontaniteit in je leven)

7. Daag jezelf uit en zoek de wildernis op

Ben je toe aan jezelf meer onderdompelen in de natuur? Daag jezelf dan eens uit en blok een weekend in je agenda, of neem er zelfs een week of langer voor vrij en ga de wilde natuur in. Dat hoeft heus niet aan de andere kant van de wereld. Wist je dat je in Zuid-Duitsland prachtige hoge bergen en blauwe meren kunt vinden? Dat Oost-Nederland prachtige bossen heeft of je in Frankrijk en Spanje wekenlang in je eentje kunt hiken zonder veel anderen tegen te komen?

De natuur is overal, we moeten het alleen even zien én het belangrijk maken in ons leven!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️