Eva Spigt
Eva Spigt Nieuws 13 dec 2022
Leestijd: 5 minuten

Winterkamperen, dit wil jij ook. Wij geven tips & tricks

Dat je alleen in de zomer op kampeer avontuur kunt gaan, is onzin. Het is juist een aanrader om tijdens de winter te gaan kamperen. Opwarmen bij het kampvuur met een warme chocomel, slapen onder een eindeloze sterrenhemel en wakker worden met een kraakheldere lucht.

Waar je tijdens kamperen in de zomer alleen hoeft te denken aan een opgooi tentje en een wc-rol, komt er bij winterkamperen meer bij kijken. Dit zijn onze tips & tricks.

Waarom winterkamperen?

Een van de grootste voordelen van winterkamperen is dat het minder druk is dan in de zomer. Hierdoor kan je heerlijk tot rust komen in de natuur en spot je veel meer dieren dan in de warmere maanden. Gelukkig geen wespen of muggen, die zijn er namelijk niet in de winter. Bovendien is winterkamperen onwijs knus en romantisch.

In Nederland zijn er genoeg plekken waar jij je camper of tentje kunt stallen door het hele jaar heen. Een handig overzicht vind je via Natuurkampeerterreinen.

Dit heb je nodig tijdens het winterkamperen

Voordat je je avontuurlijke kant naar boven haalt en op pad gaat, moet je dit meenemen:

1. Tent

Gelukkig heb je geen dure spullen nodig om te winterkamperen. Tot vijftien graden kun je namelijk prima met een enkeldaks katoenen tent op pad. Het is wel aan te raden om na te denken over het materiaal van de tent. Met een katoenen tent heb je minder last van bevroren condens aan de binnenzijde van het tentdoek, hoewel katoen dan wel weer zwaarder is als deze nat en bevroren is.

Een tent gemaakt van polyester of kunststof is licht en het doek neemt geen vocht op. Ook is het oppervlak glad waardoor je ijs en sneeuw er makkelijk vanaf kunt schudden. Wel krijg je eerder condens aan de binnenkant. Een tent van dit materiaal moet je dus goed ventileren om condens te voorkomen. Ook is het handig om er eentje te nemen met afsluitbare binnentent, deze isoleert en wordt niet nat van de condens druppels.

Hoe avontuurlijk ben je? Dit zijn de basics van kamperen (in het wild)

Kies ook voor een ruime binnentent zodat je niet tegen de binnentent aan ligt. Zo wordt je slaapzak niet nat en blijf je warm. Veel kou komt van de grond. Daarom is het handig om je kampeerplek sneeuwvrij te maken voordat je je tent opzet. Ook kan je een tent grondzeil neerleggen voor extra isolatie.

2. Slaapzak

Een lekkere warme slaapzak is je best friend tijdens het winterkamperen. Bij outdoorwinkel Bever verkopen ze diverse slaapzakken want wist je dat de vorm van de slaapzak bepalend is voor het comfort dat je ervaart?

Je hebt een dekenslaapzak waar je heerlijk in kunt bewegen maar die zijn slechts geschikt voor temperaturen tot 10 °C. Daarnaast zijn ze vaak wat groter in de omvang waardoor ze niet tot de lichtste slaapzakken behoren. Een mummy slaapzak is daardoor wat handiger voor winterkamperen. Omdat deze nauw om het lichaam sluit, isoleren ze beter. Je hoeft minder overtollige ruimte te verwarmen. Een mummy slaapzak met voldoende vulling kan daarom gebruikt worden bij temperaturen van -40 °C!

Om warm te blijven, kan je ook een slaapmat met hoge isolatie meenemen. Of je kan een fleece deken tussen je slaapzak en slaapmat leggen. Zo voorkom je optrekkende kou. Gebruik liever geen luchtbed want deze isoleert niet.

Wist je trouwens dat je het best met zo weinig mogelijk kleding in een slaapzak kunt liggen? Tussen het vulmateriaal van je slaapzak en je lichaam treedt namelijk een wisselwerking op. Het fijnst is misschien wel in je thermo-ondergoed. Koud in het begin, maar je krijgt het al snel warmer. Je kunt eventueel een (slaap)muts opdoen want veel warmte gaat via het hoofd verloren. De beste tip is om je kleding voor de volgende dag alvast in het voeteneind van je slaapzak te stoppen, zo warmt het alvast lekker op.

3. Geitenwollensokken

Hoe je nog meer lekker warm blijft? Met geitenwollensokken. Laagjes en goede sokken zijn echt key tijdens winterkamperen. Je kan speciale thermosokken kopen maar good old geitenwollensokken doen ook z’n werk! Laagjes helpen om de kou buiten te houden, zo gaat dat ook met sokken. Je kunt bijvoorbeeld dunne sokken dragen om eventueel zweet te absorberen en  geitenwollensoken als isolatielaag. Krijg je toch koude voeten met je schoenen aan? Misschien zitten je sokken of schoenen dan te strak, dit belemmert de bloedsomloop.

4. Waterdichte schoenen

Koude voeten zijn een hel als je gaat kamperen in de winter. Hoewel je Uggs je voeten in de stad of thuis je voeten lekker warm houden, zijn waterdichte schoenen toch echt aan te raden tijdens winterkamperen. Veel stoffen of leren schoenen nemen aan de buitenkant water of sneeuw op. Dan veranderen je voeten binnen de kortste keren ijsklompjes.

Wildkamperen in Europa: in deze landen kamper je helemaal gratis

Hoewel het zo lekker is om je voeten op te warmen bij het kampvuur, let er dan op dat je dit zonder je schoenen doet. Door de warmte kan namelijk de lijmlaag tussen de zolen los gaan laten. Zo worden je schoenen niet meer waterdicht en zijn ze ook niet meer te herstellen.

5. Buiten koken

Niets is knusser dan koken in de buitenlucht. Onthoud alleen wel dat niet alle brandstof even goed werkt bij lage temperaturen. Een handige gasbrander met butaantankjes is ineens niet zo handig meer in de kou. Het handigst is om een brander te kiezen met benzine of petroleum. Vergeet ook niet om licht mee te nemen want in de winter wordt het natuurlijk sneller donker. Neem bijvoorbeeld een zaklamp mee of een hoofdlamp, misschien niet zo sexy maar wel handig als jij in het donker groenten aan het snijden bent.

6. Powerbank mee

Misschien is het je weleens opgevallen dat je telefoon sneller door de batterij heen gaat als het koud is. Kou vermindert namelijk de capaciteit van je batterij. Ga je dus de natuur in en wil je dat je batterij lang(er) meegaat? Stop je telefoon dan dicht tegen je lichaam aan of neem een powerbank mee om ‘m op te laden als er geen oplaadmogelijkheden zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️