Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 12 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Ben je een echte koukleum? Waarschijnlijk komt dat hierdoor

Ben jij de typische koukleum die het al-tijd koud heeft? Die steevast drie lagen aanheeft, een sjaal, het liefst altijd de verwarming aan heeft en het nog steeds koud heeft? Er zijn verschillende oorzaken waarom jij het altijd koud hebt.

Waar de één het altijd warm heeft, liever een raam open dan dicht heeft en onmogelijk met sokken kan slapen (ik!), zijn er daarentegen ook heel wat mensen die het vaak ijskoud hebben. Vaak een stuk kouder dan andere mensen.

Zijn ze écht koudbloedig? En de andere warmbloedig? Nee hoor, maar het kan wél aan deze oorzaken liggen dat je het altijd koud hebt.

Oorzaken waarom je het áltijd koud hebt

Uit onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv blijkt dat vrouwen het sneller koud hebben dan mannen. Tot zover waren we op de hoogte, maar er zijn meer oorzaken waarom je het altijd koud kan hebben.

Te weinig water

Genoeg water drinken is voor veel processen in je lichaam essentieel, zo ook voor de regulering van je lichaamstemperatuur. Drink je genoeg water, dan kan je lichaam de warmte simpelweg beter vasthouden.

8 redenen om vaker koud te douchen (+ tips om het vol te houden)

Je slaapt te weinig

Net als voldoende water drinken, is voldoende slapen misschien wel één van de meest essentiële dingen die je kunt doen voor je fysieke en mentale gezondheid. Vaak merk je het meteen, als je moe bent, krijg je het sneller koud.

Als je niet genoeg slaap krijgt, zijn je hersenen namelijk minder goed in staat om je lichaamstemperatuur goed te reguleren, met als gevolg dat je sneller zit te bibberen.

Bloedarmoede

Heb je vaak koude handen en koude voeten? Dan zou dat zomaar een teken van bloedarmoede kunnen zijn. Je lichaam heeft dan te weinig rode bloedcellen. Ook kan je snel moe zijn, er bleek uitzien en snel duizelig worden. Denk je dat dit bij jou het geval is? Maak dan een afspraak bij de huisarts en laat je bloed testen.

IJzertekort

Heb je bloedarmoede, dan is de kans groot dat het wordt veroorzaakt door een tekort aan ijzer in je lichaam. Dít zijn de 6 symptomen waar je een ijzertekort aan herkent.

Vitamine B12-tekort

Niet alleen een ijzertekort, maar ook een vitamine B12-tekort kan zorgen voor bloedarmoede waardoor je te weinig rode bloedcellen hebt, wat er weer voor kan zorgen dat je het sneller koud hebt. Volg je het nog?

Het bijslikken van vitamine B12 kan je daarbij helpen. Ben je vega(n)? Dan is het extra belangrijk om vitamine B12 bij te slikken omdat deze vitamine enkel voorkomt in dierlijke producten, zoals vlees, vis en zuivel.

Problemen met je schildklier

Heb je het niet alleen altijd koud, maar ben je ook vergeetachtig aan het worden? Dat zou zomaar een teken kunnen zijn van een traag werkende schildklier. Heb je ook last van een droge huid, spierpijn, gewichtsverlies, obstipatie en haarverlies? Maak dan een afspraak bij de dokter waar je dit kunt laten onderzoeken.

Te veel alcohol

Dat klinkt gek: het koud krijgen door te veel alcohol drinken, wat er eerder voor lijkt te zorgen dat je het warm krijgt na een paar glaasjes wijn. Schijn bedriegt, want alcohol zorgt voor de verwijding van je bloedvaten wat tijdelijk een warm gevoel geeft maar uiteindelijk verlies je er juist warmte door. Dat is de reden dat wanneer je te veel drinkt, je zelfs onderkoeld kan raken.

Happy winter!

9 simpele ochtendrituelen die zorgen voor een vrolijk begin van je dag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️