Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 11 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

4 tekenen dat je misschien een break nodig hebt van datingapps

Vanaf het moment dat Tinder in 2012 werd gelanceerd, is er een hoop veranderd op het gebied van daten. Nooit eerder was het zó gemakkelijk om een date te regelen, zonder überhaupt van de bank af te komen. Op zich helemaal niks mis mee, want er zijn sinds de komst van datingapps al een hoop nieuwe liefdes ontstaan. Maar het kan ook veel energie kosten en dan word je datingapp-moe.

Is het tijd om een break te nemen van de datingapps? Laten we eens kijken.

Datingapps burn-out

Je swiped er lekker op los. Tinder, Bumble, Hinge, Happn of Innercircle, het maakt niet uit. Je hebt regelmatig leuke matches, gesprekken en zelfs af en toe een date. Maar na een aantal weken, maanden of jaren actief te zijn geweest op de dating apps, heb je de ware liefde nog niet gevonden. Je bent vaak teleurgesteld, ghosten lijkt de norm te zijn geworden en de moed zakt je verder en verder in je schoenen.

Aan het daten? Dit zijn de 8 gezonde dating trends van 2023

Klinkt dit bekend in de oren? Dan heb je misschien een dating burn-out. En dit klinkt misschien een beetje zwaar, maar moet je wel serieus nemen. Dus zoals met elke burn-out, is het dan verstandig om een break te nemen. Het kan namelijk een negatieve invloed hebben op je mentale, fysieke en emotionele gezondheid.

Dit zijn de alarmbellen die je beter niet kunt negeren:

1. Je hebt geen zin meer om af te spreken met een match

Als je geen motivatie meer voelt om op date te gaan, dan is het tijd om een pauze van datingapps te nemen. Misschien ben je uitgeput van alle (online) gesprekken en heb je niet eens zin meer om te reageren op iemands berichten. Of misschien heb je gewoon al een tijdje geen leuke ervaringen meer gehad op het gebied van daten. In dat geval, focus je dan even een tijdje op jezelf en geef je dating-leven rust.

2. Je trekt al heel snel je conclusies (op basis van heel weinig informatie)

Je ziet één foto van iemand in een pak en denkt al gelijk: sáái, niks voor mij. Of iemand heeft zijn profiel niet volledig ingevuld je en denkt gelijk: nèèèh, deze swipe ik naar links. Dan maak je aannames over iemand, op basis van heel weinig informatie. En op zich is dat niet heel gek, want bij datingapps moeten we nu eenmaal een keuze maken op basis van een handjevol foto’s en een profielbeschrijving, maar je kunt ook te snel je conclusies trekken.

Opgelet voor Winter Coaters: een nieuwe datingtrend

Als je merkt dat je iemand al snel afwijst (omdat ‘ie bijvoorbeeld een klein hondje heeft en jij niet van kleine hondjes houdt), dan moet je misschien even uitzoomen en naar je eigen criteria kijken. Zou je willen dat iemand dezelfde conclusies zou trekken over jou? Waarschijnlijk niet. De ene persoon definieert de andere niet en je moet mensen wel een kans geven. Anders wordt het nooit wat.

3. Dating-apps voelen als een van de dingen op je to-do lijst

Je doet het niet echt omdat je het leuk vindt, maar omdat je een soort van knagend schuldgevoel krijgt als je het niet zou doen. Die gevoelens kunnen komen omdat je je verplicht voelt tegenover je vrienden of je familie, omdat zij zo graag willen dat je een partner vindt. Of misschien heb je zelf het gevoel dat je in het offline leven niet genoeg je best doet om iemand te ontmoeten.

Maar dating apps zijn niet voor iedereen! Misschien wil je diep van binnen wel helemaal geen relatie, of misschien ontmoet je liever iemand in het ‘echte’ leven. Het maakt niet uit, maar stop er dan in ieder geval mee. Je moet het alleen doen als je het leuk vindt en er energie van krijgt (in plaats van dat het alleen maar energie kost).

4. Je begint je af te vragen of er soms iets mis is met jou

Soms zul je je afvragen of je misschien iets verkeerds hebt gezegd of iets geks hebt gedaan, als een van je matches plotseling niks meer laat horen. Dat is ook gewoon hartstikke frustrerend en bijna iedereen wordt daar wel eens onzeker van. Als je je begint af te vragen of er iets mis met jou is, dan moet je misschien even de datingapps verwijderen en wat tijd voor jezelf nemen.

Mindful dating: hoe doe je dat?

Natuurlijk zijn er soms dingen die je beter had kunnen doen of die je handiger had kunnen aanpakken, maar je moet niet gaan twijfelen aan jezelf als persoon. Jij bent freaking awesome en als jouw date dat (nog) niet door heeft, dan ligt dat voornamelijk bij hem of haar. Houd vertrouwen in jezelf en laat de datingapps even rusten. Wie weet komt de liefde dan vanzelf op je pad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️