Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 11 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Zó wordt de winter geen periode om tegenop te zien (maar juist om naar uit te kijken)

Oké, de winter is dan officieel nog niet begonnen, maar koud is het in elk geval wél. De dagen zijn kort, de wind is guur en het liefst verstop je je elke avond op de bank of in bed tot de lente weer aanbreekt. Hoe zorg je ervoor dat de winter dit jaar géén periode wordt om tegenop te zien, maar juist een tijd om naar uit te kijken?

Zó leer je meer genieten van de winter.

Hallo winter

Waar de winterperiode voor de meeste mensen vooral een tijd van wachten is tot ‘ie weer is afgelopen, zijn er ook mensen die genieten van de periode waarin we cocoonen. Waarom vinden veel mensen de winter een lastige periode?

Opgelet voor Winter Coaters: een nieuwe datingtrend

Kijk, winter, sneeuw, wanten en een vrolijke muts zijn hartstikke leuk als je op een berg in Oostenrijk of Noord-Italië staat. Maar is het koud, moet je op de fiets naar je werk, blijft de sneeuw als ‘ie er dan eindelijk is niet liggen, maar verandert het in een bruine pap waar je constant over uitglijdt en voel je steevast na buiten te zijn geweest, de meeste van je vingers en tenen niet meer, dan wordt de kou vervelend.

De winterdip is dan ook een serieuze struggle voor veel mensen. Doordat de dagen korter zijn en de zon zich vrijwel niet laat zien, krijgt ons lichaam minder de kans om vitamine D aan te maken. Deze vitamine zorgt niet alleen voor een gezonde weerstand, maar ook voor ons humeur.

Artsen raden dan ook aan om juist in de winter voldoende vitamine D bij te slikken omdat ons lichaam niet in staat is de vitamine zelf aan te maken. Daar heeft het zonlicht voor nodig. Ook lichttherapie werkt voor sommigen goed om de barre wintertijden door te komen.

Zo maak je van de winter een periode om naar uit te kijken

Hoewel we heus wel weten dat de winter ook heel wat voordelen kent, lijkt de winter over het algemeen eindeloos te duren. Knus op de bank zitten, daar hebben we op een gegeven moment wel genoeg van gehad.

Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je ook daadwerkelijk kunt genieten van de koude wintermaanden.

Zorg goed voor jezelf

Als je weet dat de winterperiode gewoon niet your time to shine is, dan is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Ga bij jezelf na wat jij nodig hebt op een dag op je goed te voelen. Een fijne ochtendroutine? Genoeg beweging of juist gezond eten?

De 5 fijnste winter retreats in Europa

Zorg dan dat je een abonnement afsluit bij die fijne yoga- of sportschool (met sauna?) bij jou in de buurt, je nieuwe favoriete kookboek koopt, extra tijd neemt om lekker en gezond te koken en dat je de dag goed begint.

Routine

Een goed begin is vaak het halve werk. Opstaan zonder meteen naar je telefoon te grijpen, een meditatie, jouw beautyritueel, een korte sportflow en misschien extra vroeg opstaan, kan er al voor zorgen dat jij je goed voelt.

Als je je ochtendritueel, middagritueel of wat het dan ook voor jou mag zijn, hoog op je prioriteitenlijstje hebt staan, dan heb je goud in handen. Vaak weet je heus wel wat je nodig hebt om je goed te voelen, maar is het vooral een kwestie om van die dingen ook daadwerkelijk een prioriteit te maken.

Geen rocket sciene

Weten waardoor jij je goed voelt, is vaak geen rocket sciene, maar heeft met discipline te maken. Van sporten, gezond eten en mediteren is bewezen dat het bijdraagt aan je mentale én fysieke gezondheid. Wedden dat als jij tenminste drie dingen doet waarvan je blij wordt, je de winterperiode makkelijk overleeft?

De dingen waar je nooit aan toekomt

Waar we in de zomer gekluisterd zijn aan terrasjes, moet je daar in de winter waarschijnlijk niet aan denken. Véél te koud. Feit is nu eenmaal dat we in de winter binnen zitten, en dat kent ook z’n voordelen. In de zomer staan we bijna altijd aan. Festivals, weekendjes weg en veel de deur uit. Als het hele jaar er zo zou uit zien, zou je jezelf waarschijnlijk binnen de kortste keren voorbij lopen.

Gebruik de winterperiode om op te laden, uit te rusten en te reflecteren. Zie het als een geschenk om eens stil te staan bij waar je nu staat in je leven, of je daar blij mee bent, welke dingen je graag zou willen behouden, wat je misschien anders zou willen en waar je nog van droomt.

De winter is een perfect moment om te journallen en voor jezelf op een rijtje te krijgen welke koers je vaart. Zo kan je het volgende jaar met een frisse en heldere start beginnen. Hoe mooi is dat?

Deze winter geen zin in een dip? 5 tips voor een vrolijke winter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️