Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 25 nov 2022
Leestijd: 5 minuten

Lienke: ‘Met dit journal houd jij je ochtendroutine wél vol in de winter’ (+ winactie)

Met de donkere, koude dagen voor de deur, vinden wij het behoorlijk lastig om uit ons bed te komen en tijd te maken voor mediteren, sporten of journallen in de ochtend. Daarom belde we met Lienke de Jong van Dear Good Morning.

Deze professionele ochtendgekkie heeft het Dear Good Morning journal uitgebracht waarmee je in tien weken een ochtendroutine creëert én volhoudt.

Goodmorning Lienke! Waarom heb je het Dear Good Morning journal gemaakt?

“Een tijdje terug was ik niet helemaal tevreden over mijn eigen ochtendritueel. Toen ben ik heel kritisch mijn ochtendroutine gaan opschrijven. En toen dacht ik weer: ja dit helpt zó erg om de dag goed te starten!

Ik kreeg veel sneller inzicht in wat ik terug wilde brengen in mijn eigen ochtendritueel. Toen dacht ik: ik wil gewoon mijn eigen ochtend journal. Er zijn heel veel journals, maar niet één die er echt op gericht is om de dag te starten, dus echt je ochtend in kaart brengen.”

Waarom helpt journallen bij het volhouden van een ochtendroutine?

“Het is een hele mooie tool vooral voor de beginnende of zoekende ochtendgekkies om duidelijk te krijgen: wat wil ik eigenlijk ’s ochtend? Hoe word ik wakker en hoe laat ik mijn ochtend zo mooi mogelijk beginnen? Je krijgt meer duidelijkheid waar je naartoe wilt in de ochtend en in je leven. Schrijven maakt gedachten helderder.

Met deze 2 inzichten leer je loslaten wat anderen van je vinden

Het mooie als je gedachten opschrijft, is dat je ze dubbel zo hard terug krijgt. Bijvoorbeeld met de gedachte: ik wil bewegen in de ochtend. Als je dat dan opschrijft, dan krijgt het een dubbele lading en gooi je het echt het universum in. Er is geen weg meer terug. Deze wens is er, dan is alleen nog de vraag: hoe ga je dit voor elkaar krijgen?”

Hoe gaat een journal je daarbij helpen?

“Het Dear Good Morning journal is zo gemaakt dat je in tien weken tijd je eigen ochtendroutine gaat creëren. Na elke week is er plek voor reflectie om inzicht te krijgen wat er nog mist in je ochtendritueel en wat goed gaat. Naast dat je in het journal kan schrijven, staan er ook tips, sport-challenges en opdrachten in om je eigen ochtendritueel steeds meer aan te scherpen.

Een ochtendroutine hebben, gaat niet over dat je ‘s ochtends een hele waslijst met taken moet afwerken, maar dat je inzicht krijgt in hoe jij je dag het liefste start. Is dat met mediteren, bewegen, schrijven, affirmeren of uitgebreid ontbijt maken? Het gaat over tijd voor jezelf creëren om de ochtend optimaal te starten.”

Hoe ziet volgens jou het ideale ochtendritueel eruit?

“Ik ben al superblij als mensen de ochtend voor zichzelf nemen. Ik geloof niet in dat er één bepaalde beste volgorde is, maar ik adviseer wel ga eerst even lekker bewegen. Dit kan ook wandelen of dansen in je woonkamer zijn. Dat hoeft echt geen hele work-out te zijn!

 

Ik zeg altijd: kies in ieder geval één ding uit die je voor jezelf doet op een dag. Hoe klein het ook is: ook al is het maar één minuut in je woonkamer dansen. Dan heb je in ieder een momentje voor jezelf hebt gepakt, voordat anderen (je gezin, partner, collega’s) iets van je willen.”

Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit?

“Ik wil eerst sporten als ik ben opgestaan, dus sportkleding aan en gaan! En dan afhankelijk hoe koud ik ben van het zweet, ga ik of eerst douchen of eerst journallen. Als ik het journallen een beetje ga uitstellen van ‘oh dat komt wel straks eventjes wanneer ik helemaal gereed ben voor werk’, dan doe ik het niet meer. Ja, ook ik moet mezelf bij de les houden. Iedere dag!

Deze holistische work-out maakt je lichaam sterk en je geest rustig

Het liefst pak ik na het sporten meteen het journal erbij, zodat ik de euforie van het sporten kan meenemen in het schrijven. Zo begin ik mijn journal verhaal ook positief.

Waarom is het zo lastig om in de winter een ochtendroutine vol te houden?

“Het is donker en koud en je bed is lekker warm. Ik begrijp helemaal dat het lastiger is in de winter, maar juist in de winter is het zó belangrijk. Bewegen in de ochtend kan zo’n groot verschil maken, zowel fysiek als mentaal. Je maakt gelukshormonen dopamine en endorfine aan als je beweegt. Die stofjes zijn heel belangrijk om je goed te voelen.

Daarom moet je er zelf voor zorgen dat je die stofjes extra aanmaakt en zo een winterdip voorkomt. Als je ‘s ochtends beweegt begin je de dag met een goed gevoel door deze gelukshormonen. Ik zie het als een gratis medicijn dat je aan jezelf kan geven in de winter.”

Hoe probeer je met Dear Good Morning een bijdrage te leveren aan een betere wereld?

“Het is mijn roeping geworden om mensen een energieke ochtend te geven. Ik heb in de acht jaar dat ik dit doe, ontdekt hoeveel gelukkiger, fitter en succesvoller mensen zijn met een eigen ochtendroutine.

Ik geloof er in als je opstaat voor jezelf in plaats van voor de maatschappij, je beter in je vel gaat zitten. Dat je jezelf op nummer één zet en je staat op en gaat dingen doen waar jij energie van krijgt. Je gaat dan veel meer voelen wat jij belangrijk vindt in het leven.

https://www.bedrock.nl/zondag-mentaal-voorbereiden-drukke-week/

Je kiest er elke ochtend voor om je bed uit te gaan in plaats van dat je denkt: ik moet eruit, want mijn baas wacht op me. Ik moet weer meedoen aan de ratrace. Je geeft jezelf even tijd om letterlijk op te staan voor jezelf.

Ik denk dat mensen hierdoor veel beter in hun vel gaan zitten, mentaal krachtiger worden, minder snel ziek worden als ze leven volgens hun eigen normen en waarden. Ik geloof erin dat het Dear Good Morning concept op die manier zorgt voor een betere wereld met meer lichamelijk en mentaal gezonde mensen.”

Win een Dear Good Morning journal! (WINACTIE GESLOTEN!)

Wil jij je ochtendroutine verbeteren of meer tijd voor jezelf nemen op een dag? Doe dan mee aan de winactie en win een journal!

Schrijf je in voor de BEDROCK nieuwsbrief en maak drie keer kans op een Dear Good Morning Journal ter waarde van 21,99 euro. Inschrijven voor de nieuwsbrief doe je via deze link. Wij verloten drie journals onder de inschrijvingen tussen 25 november en 4 december. – de winnaar is op 5 december bekend gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️