Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 21 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

9 simpele ochtendrituelen die zorgen voor een vrolijk begin van je dag

De manier waarop jij je ochtend begint, is van grote invloed op de rest van je dag. Door een paar (nieuwe) ochtendrituelen in jouw routine te implementeren, kan de manier waarop jij ‘s morgens wakker wordt dus flink verbeteren.

Want zeg nou zelf, elke ochtend fijn en energiek wakker worden willen we toch allemaal?

Ochtendrituelen voor een fijne start van de dag

Met de onderstaande negen ochtendrituelen zorg je er in het eerste half uur van de dag voor dat je 1-0 voor staat, ook als je geen ochtendmens bent.

1. Niet snoozen

Helaas doen nog steeds te veel mensen het, terwijl het al meermaals bewezen is dat snoozen onwijs slecht voor je is (daar lees je hier meer over). Door te snoozen wordt je slaapcyclus ruw onderbroken, en krijgen je hersenen minder tijd  voor het verwerken van informatie. Maak dus een einde aan die slechte gewoonte, en zorg ervoor dat je meteen je bed uitgaat.

2. Je bed opmaken

Over dat bed gesproken: zorg ervoor dat je elke dag je bed opmaakt. Het kost je een misschien een minuutje, en je krijgt er zo veel rust voor terug. Een opgemaakt bed zet de toon van de dag, het zorgt ervoor dat jij klaar bent om de dag te beginnen omdat je mentaal gezien de nacht afsluit.

Of je het bed meteen wilt opmaken zodra je wakker wordt, of eerst nog even de dekens wilt laten ‘luchten’, dat is aan jou. Volgens Engels onderzoek is het beter om na het opstaan even een raam open te zetten en je beddengoed nog even onopgemaakt worden. Dit zou helpen om de aanwezigheid van mijten (die op hun beurt weer kunnen zorgen voor astma, eczeem en verkoudheidsklachten) te bestrijden.

3. Laat je telefoon nog even liggen

Ben jij iemand die meteen na het wakker worden naar zijn telefoon grijpt om te kijken wat er vannacht gebeurd is? Don’t. Met deze stroom aan informatie first thing in the morning wordt jouw lichaam onrustig wakker. De wereld wacht nog wel een half uurtje. Neem eerst rustig de tijd om te ontbijten, lezen of een goede kop koffie te zetten.

4. Adem bewust

Hoe vaak sta jij ‘s morgens stil bij je ademhaling? Als je merkt dat je in de ochtend altijd wat gehaast bent, doe dan eens een ademhalingsoefening of een geleide meditatie. Bedrock staat er vol mee (kijk hier maar eens). Je hoeft er echt geen 10 minuten mee bezig te zijn, als je daar geen zin in hebt. Al door een minuutje je bewust te zijn van je ademhaling, en van het hier en nu, kan je rustiger en minder angstig worden.

5. Drink water

Wist je dat je ‘s morgens altijd een beetje uitgedroogd wakker wordt, omdat jouw lichaam ‘s nachts veel vocht verliest? Dat verliezen doe je onder andere door ademen en zweten. Door in de ochtend meteen een glas (of twee) water te drinken, herstel je de vochtbalans in je lichaam weer.

6. Beweeg!

Na een nacht stil liggen, is ons lichaam toe aan beweging. Geef je lichaam dus de beweging wat het nodig heeft! Een fijne stretch-oefening kan wonderen verrichten bij een stijf lichaam.

Inspiratie nodig? Volg eens deze 5-minuten-durende routine voor een heerlijke ochtend stretch, maak je schouders los met deze 12 (!) stretches waar je uit kunt kiezen, en krijg weer soepele heupen met deze heupstretches.

7. Lach

Als je op zoek bent naar een manier om meteen gelukkig van te worden, dan hebben we een hele simpele tip: loop naar de spiegel, en glimlach naar jezelf. Een glimlach is besmettelijk, in de goede zin van het woord. Dat merk je bijvoorbeeld als je iemand op straat ziet glimlachen (daar word je zelf toch ook gelukkig van!), maar werkt ook zeker wanneer je jezelf in de spiegel ziet lachen.

Uit een onderzoek uit 2016 blijkt dat wanneer mensen een glimlach “nabootsen” terwijl ze in de spiegel kijken, ook echt ervoor kan zorgen dat je een happiness boost krijgt. Steek die maar in je zak ‘s morgens.

8. Spreek een positieve affirmatie uit

En als je dan toch voor de spiegel staat, maak meteen gebruikt van die spiegel door een positieve affirmatie uit te spreken. Dit is een van onze favoriete ochtendrituelen, want je kunt jouw brein trainen om anders (en in dit geval vooral positiever) te denken.

De kracht van affirmaties zit ‘m in de herhaling. Kies jouw affirmatie voor meer zelfvertrouwen, zelfliefde of misschien wel energie, en herhaal ‘m vijf keer terwijl je ‘m (hardop!) tegen jezelf in de spiegel uitspreekt. Herhaal dit elke ochtend, en je traint je brein om positiever te zijn en er ook écht in te geloven.

Een aantal affirmaties ter inspiratie:

  • Ik ben goed zoals ik ben;
  • Ik mag er zijn;
  • Ik ben succesvol;
  • Ik hoef niet onzeker te zijn;
  • Ik ben trots op wat ik bereikt heb;
  • Mijn leven is mooi.

9. Wees dankbaar

Het opschrijven van onze dankbaarheid is iets wat we op de Bedrock-redactie vaak doen. We geloven er in dat je, wanneer je je dankbaarheid opschrijft, ook écht dankbaarder gaat zijn voor de kleine en grote dingen in het leven. Begin je ochtend positief door op te schrijven waar jij dankbaar voor bent.

Welke van deze ochtendrituelen paste jij al toe, en waar ga jij nieuwe inspiratie uit halen?

Hét ultieme ochtendritueel volgens de oudste Indiase geneeswijze Ayurveda

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️