wpk-admin
wpk-admin Body 13 mrt 2016

Wel of niet ontbijten: wat zegt de wetenschap?

Het ontbijt, dat hebben we hoog zitten. Misschien wel hoger dan ooit, gezien de porties havermout die ons dagelijks via Instagram om de oren vliegen. Tegelijkertijd zijn er zat mensen die ’s morgens niks naar binnen krijgen. Maar is niet ontbijten slecht voor de gezondheid?

Over deze vraag zijn voedingswetenschappers het verre van eens. Want wat verstaan we eigenlijk onder ontbijt? Tot welk tijdstip noemen we de maaltijd zo? Wat kunnen we het beste eten? En welk effect heeft dat op ons lijf?

Door het gebrek aan een universele definitie van het ontbijt is het lastig om onderzoeken over dit onderwerp met elkaar te vergelijken. Tegelijkertijd adviseert het Voedingscentrum toch om deze maaltijd niet over te slaan.

Volgens deskundigen van het Voedingscentrum geeft het ontbijt energie en brengt de maaltijd de spijsvertering op gang. Bovendien zou eten in de ochtend cravings gedurende de dag voorkomen.

Tegenstrijdig

Onderzoeken naar cravings onder mensen die hun ontbijt overslaan zijn tegenstrijdig. David Clayton concludeerde bijvoorbeeld een aantal jaar in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrition dat zijn 8 mannelijke proefpersonen het energiegemis van het ontbijt niet compenseerden gedurende de dag.

Volgens Clayton stilt het ontbijt de munchies voor de lunch, maar is er zeker na de middagmaaltijd geen verschil tussen de mensen die wel en niet ontbijten: beide groepen zijn verzadigd. Clayton stelt zelfs dat het prima is om je ontbijt eens in de zoveel tijd over te slaan wanneer je wilt afvallen.

Lees ook: Hoe boeken lezen sweet craving kan verminderen (ja, echt)

Andere onderzoekers zagen daarentegen wel dat de twee groepen proefpersonen met overgewicht die ze bestudeerden de misgelopen energie compenseerden. Enhad Chowdhury liet de ene groep gedurende zes weken voor 11.00 uur ontbijten en de andere groep niet. De niet-ontbijters bleken aan het einde van de dag dezelfde hoeveelheid energie binnen te hebben gekregen.

Gewicht

Die inhaalslag had volgens Chowdhury dan weer geen effect op het gewicht van de niet-ontbijters. Afgelopen maand schreef hij in The American Journal of Clinical Nutrition dat ook de andere groep, die voor 11.00 uur 700 calorieën at, niet aankwam of afviel.

Hoewel beide groepen uiteindelijk evenveel energie binnenkregen en op hetzelfde gewicht bleven, hadden de mensen die wel ontbeten meer energie in de ochtend. Ze bewogen meer dan de deelnemers die niets aten. Ook al veranderde die beweging niets aan hun gewicht, kwaad kon het niet.

Lees ook: Het is bewezen: je smaakpapillen veranderen als je vega(n) gaat eten

Wetenschapper James Betts kwam in 2014 tot dezelfde conclusie nadat hij het effect van verschillende ontbijtgewoontes op het lichaam van slanke volwassenen bekeek. De proefpersonen die ontbeten kregen over de hele dag meer energie binnen dan de groep die ’s morgens niets at, met als resultaat dat ze ook actiever waren.

Oftewel, als we deze studies mogen geloven skip je wanneer je af wilt vallen sporadisch je ontbijt, maar doe je er bij een actief leven tegelijkertijd goed aan om ’s morgens te eten. Inspiratie nodig? Doe je voordeel met de volgende recepten:

Griekse yoghurt met vruchten en noten

Ingrediënten

 • 100 gram Griekse yoghurt
 • 1 banaan
 • ½ mango
 • 1 handje walnoten
 • 1 theelepel honing

Hoe maak je het?

Schep de Griekse yoghurt in een kom of op een bord. Schil en snijd de banaan en de mango in kleine stukjes en strooi over de yoghurt. Leg een handje walnoten bovenop en maak je ontbijt af met één theelepel honing.

Bruin brood met avocado, olijfolie en gepocheerd ei

Ingrediënten

 • 1 flinke snee bruin brood
 • ½ avocado
 • 1 ei
 • 1 á 2 theelepels olijfolie
 • 1 snufje zout en peper
 • 1 kookpan
 • Vershoudfolie
 • Kleine kom

Hoe maak je het?

Bekleed de kom met vershoudfolie. Giet daarna een theelepel olijfolie op de vershoudfolie en vet de folie in met je vingers. Breek het ei boven de kom. Voeg een snufje zout en peper toe naar smaak. Knoop het stuk vershoudfolie dicht tot een zakje met het ei erin en doe in een pan met heet water. Het ei is na 3 à 4 minuten gepocheerd.

Leg in de tussentijd een snee bruin brood op een bord. Schil en ontpit de avocado en snijd in plakjes. Leg de avocado op het brood en besprenkel met een scheutje olijfolie.

Lees ook: Hoe (én waarom) je smaak verandert als je ouder wordt

Vis het zakje na 3 á 4 minuten met een lepel uit het warme water en knip het open boven het bord. Laat het ei vanuit het zakje op het brood glijden.

Havermout met wortel, sinaasappel en walnoten

Ingrediënten

 • 1 kleine kookpan
 • 40 á 50 gram havermout
 • 200 ml halfvolle melk/amandelmelk
 • 1 peen
 • 1 sinaasappel
 • 1 handje walnoten
 • 1 theelepel koekkruiden of kaneel
 • 1 rasp

Hoe maak je het?

Doe de (amandel)melk in de pan en zet op laag vuur. Voeg de havermout toe. Rasp de peen en de schil van de sinaasappel en voeg toe in de pan. Eventueel kun je ook een beetje sap van de sinaasappel in je pap doen. Doe de theelepel koekkruiden of kaneel bij het mengsel en roer goed door tot het kookt. Doe de pap in een kom en strooi een handje walnoten over de pap.

Meer voeding

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Wel of niet ontbijten: wat zegt de wetenschap?
Sluiten