Rosa Bertram
Rosa Bertram Psychologie 21 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Twijfel je om je relatie te verbreken? Stel jezelf dan deze cruciale vragen

Een relatie verbreken: meestal is het geen makkelijke beslissing. Helemaal nooit zelfs. Of je nu in een toxische relatie zit  waarvan je (en je hele omgeving) weet dat het beter is als deze stopt of juist een prima relatie zonder ruzies; als je jezelf begint af te vragen of het geen beter idee is om het uit te maken, dan weet je in elk geval zeker dat er iets niet helemaal lekker zit.

In haar praktijk als psychotherapeut voor koppels en individuen hoort Sharon Kwon vaak: ‘ik geef het nog een paar maanden,’ of ‘misschien als ik het nog een kans geeft, komt het weer goed.’

Van therapie tot elkaar de ruimte geven: een relatie wil je meestal niet zomaar opgeven. Je hebt zoveel tijd in elkaar geïnvesteerd, mooie herinneringen samen en misschien wel een leven samen opgebouwd.

Uitmaken of bij elkaar blijven?

Het is ook niet zo gek dat veel mensen (te) lang blijven hangen in een ongezonde relatie. Volgens een onderzoek uit 2017 dat werd gepubliceerd in the Journal of Social Psychological Sciene bleek dat wel 49 procent van de ondervraagden liet weten graag bij elkaar wilden blijven én uit elkaar wilden gaan wanneer ze zich in het bekende ‘should I stay or should I go’ fase bevonden.

Hoewel we in onze maatschappij geluk misschien koppelen aan een relatie hebben, betekent het natuurlijk niet dat als je er één hebt – ook al is het al jáááren -, dat het een gezonde fijne relatie is en dat je dan nu voor eens en altijd gelukkig bent.

Dít zijn de 5 fases waar je doorheen gaat tijdens een break-up

De reden dat velen niet uit elkaar durven te gaan. Dan ben je alleen en zul je misschien ooit weer moeten daten. Daarom schreven we al eerder waarom we anders naar single zijn willen kijken.

Maar hoe weet je wanneer het echt tijd is om afstand te nemen, voor jezelf te kiezen en een eind aan de relatie te maken? Als je eraan denkt om een einde aan je relatie te maken, dan wil je jezelf de volgende vragen stellen, aldus Kwon in SELF:

Is de relatie geweldadig (fysiek of emotioneel)?

Elke 20 minuten wordt iemand in Amerika mishandelt door een intieme partner. Helaas sluipt dat er sneller in dan je lief is. Toch gebeurt geweld niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Mentale manipulatie, inspelen op schuld of de ander kleineren. Het valt allemaal onder mentaal geweld.

Een gezonde relatie is gebaseerd op respect naar elkaar, maar ook vertrouwen, eerlijkheid en emotionele steun als de ander dat nodig heeft.

Blijf ik uit liefde of uit verplichting?

Liefde is nooit een verplichting, schreef bekend relatietherapeut Esther Perel eerder in haar werk. “Het is een cadeau.”

Deze liefdesformule laat zien waarom je altijd op de verkeerde types valt

Als je bij je partner blijft omdat je je schuldig voelt of het gevoel hebt dat je het de ander verschuldigd bent, om welke reden dan ook, dan verkies de behoeften van de ander boven die van jezelf. Zo sta je je eigen geluk, en helemaal in de liefde, in de weg.

Wat zijn mijn behoeften en waarden?

Het klinkt zo voor de hand liggend, maar weet je eigenlijk duidelijk wat voor jou belangrijk is, en wat jouw behoeften zijn in een relatie? Een relatie verbreken omdat het niet voldoet aan wat jij nodig hebt in de liefde of in het leven, is echt een gegronde reden.

Uiteindelijk wil je dat een relatie je verrijkt en niet hebben omdat het nu eenmaal zo is.

Welke invloed heeft mijn mentale gezondheid op ik de relatie zie?

Wanneer je kwetsbaar bent is het extra lastig om objectief naar je relatie te kijken. Sowieso ben je natuurlijk niet bepaald objectief, het is immers je relatie, maar wanneer je struggelt met je mentale gezondheid is dat al helemaal het geval.

Ga jij bijna een nieuwe relatie aan? Dan wil je deze vragen aan jezelf stellen

Als je weinig zelfvertrouwen hebt, lijkt een relatie uitmaken een onmogelijke optie. Dan hebt je de ander juist nodig. Als het idee van het uitmaken en alleen blijven je bang maakt, dan heb je misschien last van angsten.

Een depressie of angsten kunnen je blik op een relatie flink aantasten. Als je dat gevoel hebt, kun je het beste je huisarts raadplegen en in gesprek gaan met een fijne therapeut.

Een relatie verbreken is nooit makkelijk, gelukkig weet je nu wanneer het tijd is om los te laten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️