Eva Spigt
Eva Spigt Liefde & Seks 9 jun 2022
Leestijd: 5 minuten

Wanneer het tijd is om je relatie los te laten

Heb je al een tijdje het gevoel dat het wat stroever loopt tussen jou en je partner? Het kan natuurlijk gewoon een dipje zijn. Maar hoe weet je of het tijd is om je relatie los te laten of er juist voor te vechten?

Wij zoeken uit wanneer het toch beter is om je relatie te verbreken

Wanneer je relatie los laten?

Het is normaal dat je weleens twijfelt in je relatie. Is je partner echt de ware voor jou of loopt er nog een betere match rond voor jou? Volgens psychologen is deze vraag afhankelijk van 3 factoren. Dit zijn: je ontevredenheid over de huidige toestand, de aantrekkelijkheid van het alternatief en de hoogte van je investering.

Zó blijf je trouw aan jezelf binnen je relatie

Hoe meer tijd je geïnvesteerd hebt in iemand en hoe groter het verlies is, hoe moeilijker het wordt om te stoppen. Terwijl als je er maar een half jaar in geïnvesteerd hebt en er glooit iets mooiers aan de horizon, is het al makkelijker om vaarwel te zeggen.

Echter zijn er ook 9 vragen die je jezelf kunt stellen om meer inzicht te krijgen of je je relatie beter los kunt laten.

De 9 vragen

Dit zijn ze:

Passen jullie bij elkaar?

De allerbelangrijkste vraag: zijn jullie een match? Opposites attract zeggen ze weleens maar de Amerikaanse psycholoog Darren George ontdekte dat het juist beter kan zijn als jullie dezelfde waarde hechten aan persoonlijke groei, sport, fysiek evenveel aankunnen en vergelijkbaar denken (over spirituele dingen). Dit maakt de kans groter dat jullie relatie langdurig zal zijn.

Voel je je nog wel verbonden?

De lijm van de relatie: verbonden zijn met elkaar. Dit is gebaseerd op intimiteit, passie en toewijding. Als je iets mist in je relatie, is het bijna altijd hierop terug te brengen. Misschien zou jij wel wat meer seks willen hebben. Ga na wat er mist in je huidige relatie en kijk of jullie dit weer kunnen herstellen.

Ben je nog nieuwsgierig naar elkaar?

Misschien zijn jullie al jarenlang samen waardoor de nieuwigheid er een beetje af is. Echter is het handig om nieuwsgierig naar elkaar te blijven. Weet jij wat de dromen en verlangens zijn van je partner? Wat hem/haar bezig houdt? Misschien is dat in de loop van de tijd wel veranderd.

Door het erover te hebben, vergroot je de liefde tussen jullie. Ben je al moe als je erover nadenkt om met je partner diepe gesprekken te voeren? Tja… dan weet je het antwoord al.

Wil je met z’n tweeën zijn?

Ga je liever een avond sporten dan met je lief op de bank te hangen en droom je al weg bij een vakantie in je eentje? Misschien moet je bij jezelf nagaan of je nog wel met z’n tweeën wilt zijn. Je kan alleen maar intimiteit opbouwen als je tijd samen wilt doorbrengen.

Een geheimpje voor eigen bestwil? Zo kan je het je relatie in de weg zitten

John Gottman ontdekte dat mensen in een goede relatie zo’n 5 uur meer aan elkaar besteden dan in een slechte relatie. Dat hoeft echt geen avond gedwongen op de bank zijn maar het kan ook een klein moment zijn zoals een snelle kus bij het ontbijt of ’s avonds in bed nog even de dag bespreken. Een klein momentje van aandacht doet al wonderen.

Kunnen jullie goed ruziemaken?

Goed ruziemaken…bestaat dat? Yes en het is te leren. Volgens Sue Johnson, relatietherapeut en grondlegger van EFT (Emotionally Focused Therapy) is het belangrijk dat je je blijft openstellen voor je partner. Erken zijn of haar emoties en maak regelmatig fysiek contact.

Welke persoonlijkheidstypes passen bij elkaar in de liefde volgens de psychologie?

Ruzies lopen juist vaak mis op minachting, het uiten van kritiek op de persoon zelf (in plaats van op het gedrag) en het optrekken van een muur. Probeer in een ruzie dus open te blijven en jouw partner te begrijpen.

Verwacht je niet te veel?

Jij wil het liefst elke week een bloemetje terwijl jouw partner alles behalve romantisch en attent is (maar wel elke dag de vaatwasser uitruimt). Je kan achterhalen of je verwachtingen van de relatie reëel zijn. Kan jouw partner je geven wat jij wilt of daarin enigszins veranderen?

Liefdesverdriet? Met deze tips kom je over je gebroken hart heen

Als jouw partner op belangrijke punten niet kan veranderen of dat zelf niet wilt, dan moet jij dat accepteren. Of realiseren dat jouw relatie misschien geen toekomst heeft.

Gun je elkaar genoeg?

In de loop van je relatie kan het misschien een beetje scheef gegroeid zijn. Eerst gunden jullie elkaar alles maar nu je partner teveel tijd voor zichzelf neemt, vind je het eigenlijk niet zo leuk. Onbewust houden we een soort kosten/baten-balans bij in de liefde.

Als je elkaar evenveel liefde, tijd en aandacht geeft, ben je waarschijnlijk blij in je relatie. Als jij alleen maar aan het geven bent, kan daardoor twijfels over je relatie ontstaan. Is dit het geval? Ga dan het gesprek aan met je partner.

Verwacht jij te veel in een relatie? Hier het antwoord

Kan je trouw zijn aan elkaar?

Wist je dat maar 31 procent van de huwelijken vreemdgaan overleefd? Dat stond in het Amerikaanse Journal of marital and family therapy. Als jullie in een monogame relatie zitten, is het dus belangrijk dat jullie trouw zijn aan elkaar. Is een van jullie wel vreemdgegaan dan kunnen jullie nagaan of jullie nog samen verder willen en het vertrouwen weer hersteld kan worden.

Kan je jezelf zijn in de relatie?

Leef jij nog wel volgens je eigen waarden? Dat is erg belangrijk om je zelfliefde te vergroten en dus ook van iemand anders te houden. Ga dus na wat belangrijk is voor jou en hoe jij jezelf kunt zijn, leef hiernaar. Geeft jouw partner geen ruimte om jezelf te zijn?

Probeer erover te praten en of jullie er samen uit kunnen komen. Moet jij je blijven aanpassen en kan je niet langer jezelf zijn? Dan wordt het misschien tijd om je relatie los te laten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️