Eva Spigt
Eva Spigt Liefde & Seks 5 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Liefdesverdriet? Met deze tips kom je over je gebroken hart heen

Niks is vervelender dan liefdesverdriet. Om de minuut in huilen uitbarsten, niet meer kunnen eten en zelfs het kleinste detail laat je aan je ex denken. Ineens zie je overal dolverliefde stelletjes om je heen en jij? Jij denkt dat je never nooit meer zulke liefde zult ervaren als met je ex.

Liefdesverdriet is niet niks. Gelukkig zijn er manieren om je gebroken hart, langzaam te helen.

Wat is liefdesverdriet?

Als je net je relatie hebt verbroken of je liefde niet beantwoord wordt, kan je liefdesverdriet ervaren. Door het verdriet kan je letterlijk ziek worden. Je hebt bijvoorbeeld last van buik- of hoofdpijn, hebt nergens meer zin in of of slaapt slecht. Huilend hele dagen in bed liggen, kan natuurlijk ook.

De verrassende invloed van liefdesverdriet op je hersenen

Liefdesverdriet is echt en je mag jezelf de tijd geven om door dit rouwproces te gaan. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat emotionele pijn hetzelfde wordt ervaren als fysieke pijn. Hersenscans toonden aan dat met emotionele pijn dezelfde gebieden in de hersenen worden gestimuleerd als de gebieden die actief worden bij lichamelijke pijn.

Daardoor kan je dus fysieke pijn ervaren, die in verschillende onderzoeken door respondenten als ‘bijna ondraaglijk’ wordt omschreven. Helaas kan liefdesverdriet langer duren, zelfs weken of maanden! Dat maakt het zo zwaar.

Kom over je gebroken hart heen met deze tips

‘Het uitgaan van een relatie is een verlies, en eigenlijk ben je dus gewoon aan het rouwen,’ zegt de Amerikaanse psycholoog Tanisha Ranger in een artikel voor Huffington Post. ‘Geef jezelf dus de ruimte om dat verdriet te voelen en straf jezelf er niet voor af, maar laat het ook niet de overhand nemen,’ is haar advies.

Kick af

Nog elke dag jullie foto’s bekijken en je ex stalken op social media, is geen goed idee. Dit wakkert het verlangen alleen maar aan en dat doet letterlijk pijn in je brein, laat Gronings onderzoek zien. Blokkeer je ex desnoods op even op Whatsapp of Instagram om jezelf even in bescherming te nemen. Ga dus niet naar jullie favo koffieplek en fiets niet langs zijn/haar huis.

Schrijf

Waarschijnlijk kan je alleen maar denken aan alle fijne dingen maar het helpt ook om op te schrijven waarom het goed is dat jullie uit elkaar zijn. Bij een Amerikaans onderzoek werden deelnemers met een gebroken hart gevraagd om 15 – 30 minuten te schrijven over de goede kanten van de relatiebreuk, voor 3 dagen lang.

In vergelijking met de controlegroep die schreven over neutrale of negatieve gevolgen, rapporteerden de andere groep meer positieve gevoelens zoals wijsheid en meer zelfvertrouwen.

Eet

Misschien krijg je geen hap door je keel maar voedsel dat tryptofaan bevat, zoals bananen, noten en kwark, zorgt voor een gevoel van ontspanning en zelfvertrouwen. Koolhydraatrijk voedsel zoals zoetigheid, werkt ook. Dit stimuleert de aanmaak van de neurotransmitter serotonine.

Tijd

Time heals all wounds en dat is bij liefdesverdriet ook echt zo. Uit onderzoek in The journal of Positive Psychology, blijkt dat 71 procent van de mannen en vrouwen gemiddeld na 11 weken over hun liefdesverdriet heen was.

Beweeg

Ook al lig je liever misschien onder een dekentje met een reep chocola, het helpt wel degelijk om te gaan sporten. En dan met name hardlopen. In het boek Runningtherapie vertelt psychiater Bram Bakker waarom hardlopen als therapeutisch redmiddel bij neerslachtigheid gezien kan worden. Duursporten hebben namelijk een positieve invloed op depressies.

Waarom je een high krijgt van hardlopen

Omdat je bij je liefdesverdriet ook een beetje depri kunt voelen, is het dus aan te raden om te gaan bewegen. De endorfine die daarbij aangemaakt wordt, vermindert sombere gevoelens. Daarnaast neemt de hoeveelheid adrenaline af wat een positief effect heeft op onrustige gevoelens.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️