Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Liefde & Seks 14 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Een gebroken hart? Zo kom je erover heen volgens deze psycholoog

Wat de situatie ook is: een gebroken hart staat vrijwel altijd gelijk aan een ellendig gevoel. Toch ontsnapt bijna niemand er aan, want wiens hart wordt op een gegeven moment niet gebroken? Voor psychologen is het bovendien een interessant vraagstuk om liefdesverdriet in kaart te brengen en om aan te reiken hoe je er overheen komt.

Liefdesverdriet is een verraderlijk proces, zegt psycholoog Guy Winch. In zijn praktijk zag hij de sterkste mensen bezwijken aan liefdesverdriet, zélfs mensen die slopende kankerbehandelingen en andere uitdagingen overwonnen hadden. Maar hoe komt het eigenlijk?

Dit doet een gebroken hart met je

Eerst en vooral is het boeiend om te kijken wat een gebroken hart allemaal met je doet. De beste vergelijking die we kunnen maken, is om liefdesverdriet te beschouwen als het afkicken van een verslaving. Afkicken van een romantische liefde activeert namelijk hetzelfde hersenmechanisme als verslaafden die afkicken van heroïne. Kan je nagaan…

Lees ook: Kapot van liefdesverdriet? Zo kom je weer in je kracht te staan

Het probleem is alleen dat mensen met een gebroken hart niet beseffen dat ze afkicken van een verslaving. Drugsverslaafden weten dat ze verslaafd zijn en weten wanneer ze een dosis nemen of hervallen. Met een gebroken hart heb je dat niet door.

In plaats van een dosis te nemen halen mensen met liefdesverdriet romantische en mooie herinneringen op om hun verslaving te voeden. Ofwel: met elke herinnering aan het verleden geef je toe aan je verslaving en verergert je emotionele pijn.

Je verstand als grootste wapen

Je brein neemt je in feite behoorlijk in de maling door je verslaving keer op keer te voeden met een herinnering aan een stukgelopen relatie. Gelukkig kun je – als eenmaal weet hoe – je verstand ook manipuleren om niet steeds alleen maar aan de positieve herinneringen te denken.

Must read: Gedachten kun je trainen net zoals een sixpack

Om een gebroken hart te repareren, is het daarom belangrijk dat je ook de negatieve aspecten van je ex-partner in rekening brengt. Denk niet alleen terug aan de mooiste herinneringen, maar denk ook aan alle ruzies, frustraties en redenen waarom je ex niet de ware was.

Als je écht over iemand heen wilt komen is het dus belangrijk dat je jezelf er regelmatig aan herinnert dat je ex niet perfect was (niemand is immers perfect!).

Vul de lege gaten van je gebroken hart op

Een tweede tip om een gebroken hart te overleven, is om in kaart te brengen waar de leegtes zich in jouw leven situeren. Vaak brengt een relatiebreuk niet alleen een relationele leegte met zich mee, maar ook een sociale leegte.

Misschien gingen jij en je partner wel samen sporten, of had je wel een intense band met je schoonfamilie? Maak een lijstje van dit soort sociale aspecten die weggevallen zijn sinds je break-up. Dit is belangrijk om te weten welke lege gaten je dient op te vullen om je leven opnieuw vorm te geven.

We zijn allemaal liefdesbang (over verlatings- en bindingsangst)

Valt je hobby weg? Zoek dan een nieuwe partner in crime om samen leuke dingen te doen. Vallen de leuke bezoekjes aan je schoonfamilie weg? Beschouw het als een kans om vaker af te spreken met je eigen familie.

En nee: een break-up overleven is niet makkelijk. Dat zal het ook niet zijn, zelfs niet met deze tips. Maar met een beetje geduld en inzicht in je eigen gedachtepatroon kom je dat gebroken hart hoe dan ook te boven, dat beloven we.

Meer over de liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️