Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Spiritualiteit 14 feb 2021
Leestijd: 4 minuten

Een guide om je huis energetisch te reinigen met salie (ofwel smudgen)

Ken je dat gevoel als je in een ruimte komt en er een negatieve energie hangt? Of als je een persoon ontmoet en meteen bad vibes krijgt? Het kan zijn dat je deze zware deeltjes per ongeluk mee naar huis neemt. Zeker met de huidige situatie, waarin er – naast virusdeeltjes – ook veel emoties zoals angst en verdriet in de lucht hangen, is het niet zo’n gek idee om je huis energetisch te reinigen. Dit kun je doen met salieverbranding, ook wel ‘smudging’ genoemd.

Zeker nu we zoveel thuis zijn, willen we dat ons huis een sacret space is – een plek waar we volledig onszelf kunnen zijn. Met het verbranden van witte salie kun je de harmonie weer herstellen. 

Heilig Kruid

Salie behoort tot de Salvia-plantenfamilie en is afgeleid van het Latijnse woord salvere, wat ‘genezen‘ betekent. Eeuwen geleden werden de grijswitte blaadjes al gebruikt door de sjamanen in Noord-Amerika, om leefruimten traditioneel te ontdoen van geesten en andere negatieve energie.

Tijdens een ceremonie lieten de natives de saliebundels daarom zachtjes smeulen onder begeleiding van zuiverende mantra’s. Op die manier kwam er weer rust in de tent. Door de spirituele krachten wordt witte salie door velen gezien als ‘Heilig Kruid’. Er wordt gezegd dat de geur van witte salie gevreesd wordt door slechte geesten en deze zouden ervoor wegvluchten.

Waarom praten mensen die spiritueel zijn altijd zo zweverig?

Wat heb je nodig?

Smudging kan je in principe zelf doen met kant-en-klare sticks gemaakt van salieblaadjes. Maar je kunt ook losse salie en eventueel kruiden en wierook gebruiken. Traditioneel wordt er een abalone schelp gebruikt om de as op te vangen, maar je kunt ook een kommetje met zand erin gebruiken.

Verder is het handig om een kommetje water in de buurt te hebben, om de smeulende smudge te doven. En een aansteker om de saliestick aan te steken. Liever geen lucifers, want je moet één hand vrij houden. Mocht je niet zo van de rook houden, dan kun je ook smudge-spray of geurolie gebruiken.

Hoe gaat het in zijn werk?

Salie laat je niet branden zoals een kaars, maar smeulen als wierook. Pak daarom de schelp of het kommetje erbij en hou de salie bundel erboven met het uiteinde schuin naar beneden. Steek de onderkant aan en haal het vuur weg zodra de salie begint te branden. Blaas vlammen in het kruid vervolgens uit en laat het smeulen. Herhaal dit zo vaak als nodig om je ceremonie gaande te houden.

‘Help, mijn partner is niet spiritueel!’

Wanneer je een heel huis gaat reinigen, werk dan van boven naar beneden (dus van zolder naar kelder) in de richting van een open raam of deur. Smudge langs de wanden van elke ruimte en schenk wat extra aandacht aan de hoeken want juist dat zijn plekken waar negatieve energieën zich graag schuil houden.

Waar moet je op letten?

Denk voordat je begint vooral aan de veiligheid en ventilatie. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je tijdens de ceremonie je huis niet in de fik zet. Want waar een smeulende stick is, kan gemakkelijk vuur ontstaan, dus let op waar je rook langs laat gaan. Kom dus niet te dicht bij gordijnen, kleedjes of ander brandbaar materiaal en hou eventueel een blusser bij de hand.

Smudgen in huis kan al snel intens worden, omdat de geur lang kan blijven hangen. Gebruik daarom niet al te grote hoeveelheden en zet zoveel mogelijk ramen en deuren open. Zo kan de rook goed doorwaaien en bovendien de negatieve energie het huis verlaten.

Positieve wensen verspreiden

Loop door de kamer en zwaai rustig met de bundel zodat de rook in alle hoeken, langs de muren en rond alle ramen komt. Visualiseer je dat de rook alle negatieve deeltjes in huis wegneemt die er niet hoort te hangen. Zie deze energieën oplossen en door het raam verdwijnen, ruimte makend voor fijne energieën, zoals liefde en blijdschap.

Bedenk ook van tevoren met welke intentie je de ruimte reinigt en formuleer een positieve wens. Bijvoorbeeld: “Ik reinig deze kamer van alle onzuiverheden, zodat ik rustig kan slapen.” Sluit na het reinigen van de kamer de deur, zodat de negatieve energie het raam uit waait.

Je eigen aura smudgen

Volgens fanatieke smudgers heeft iedereen ook een persoonlijk energieveld, een aura. Natuurlijk mag je die ook niet vergeten op te frissen als afsluiting van je ritueel. Laat de rook over je hele lichaam glijden, van je voeten richting je hoofd en weer terug. Terwijl je dit doet, stel je dan voor dat de rook alle negatieve energieën in zich opneemt en wegvoert.

Aura’s 101: wat is het en hoe kan je het zien?

Alles weer fris en fruitig? Doof de stick dan in een kopje water of begraaf hem in de aarde. Sommige experts beweren dat je de problemen ook kunt verergeren als je de ceremonie niet goed uitvoert. Dus mocht je niet helemaal overtuigd zijn van je eigen kunnen, schakel dan een professional in.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️