Margje Hoogland
Margje Hoogland Liefde & Seks 18 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Zó blijf je trouw aan jezelf binnen je relatie

Soms raak je als je al een tijdje een relatie hebt jezelf een beetje kwijt. Je lijkt een beetje vergeten te zijn wie je ook alweer was voor de relatie en weet niet meer zo goed waar je gelukkig van werd. In bijna alle relaties komt een periode als deze wel eens voor, terwijl we allemaal weten dat trouw blijven aan jezelf en dingen doen voor jezelf zo belangrijk zijn.

Heb je het gevoel die geweldige persoon die je vroeger was een beetje kwijt te zijn? Dan is het tijd om jezelf weer een beetje her te ontdekken. Dat doe je zo.

Vraag niet alles aan je partner

Als je eenmaal in een relatie zit, is het verleidelijk om de taakjes te verdelen. Bij hetero stellen is dat nog veel te vaak: de vrouw doet taakjes in het huishouden, de man regelt de auto of vervangt de lampen.

Maar als je zo op elkaar leunt, kan het gevolgen hebben voor je zelfvertrouwen. Daarnaast zorgt het vaak voor frustraties. Waarschijnlijk heb je vroeger altijd gedacht die onafhankelijke vrouw te blijven die heus wel weet hoe je de motorolie moet vervangen of de man die heus wel z’n eigen onderbroeken wast. Dat je niet aan dat zelfbeeld hebt volgehouden, kan er voor zorgen dat je teleurgesteld raakt in jezelf.

Is je relatie een beetje uitgeblust? Zo laat je de liefde weer opbloeien

Wat helemaal vervelend is dat veel stellen verliefd op elkaar zijn geworden vanwege die onafhankelijkheid. Verlies je die een beetje, dan kun je elkaar steeds minder aantrekkelijk vinden.

Pak daarom de taakjes eens op die je normaal gesproken aan elkaar zou vragen. Je ontdekt weer dat je veel meer kunt dan je altijd dacht en je zult je beide een stuk onafhankelijker voelen. Dat geeft een boost aan je zelfvertrouwen en je relatie.

Waardeer elkaars sterke kanten

In de tijd dat je single was en je anderen over hun vriendjes hoorde klagen, dacht je waarschijnlijk al: hell no, zo word ik nooit. Helaas sluipen in bijna alle gevallen kleine ergernissen erin. Want god, die sokken kunnen toch ook wel een keer IN de wasmand, toch?

Toch is het goed om die ergernissen een beetje te laten varen. Sowieso zijn het eigenlijk problemen van niks en je kunt er zo mee bezig zijn, dat er geen ruimte meer overblijft voor dingen waar je wel blij van wordt.

Wat als het voelt alsof je vastzit in een relatie?

De makkelijkste manier om het te laten gaan is focus te verleggen naar de dingen die je wel waardeert aan elkaar. Brengt je vriendin je ‘s ochtends altijd een kopje koffie in bed, of neemt je vriend je favoriete chocola mee van de supermarkt wanneer je ongesteld bent? Dan doen die sokken naast de wasmand er natuurlijk helemaal niet meer toe.

Dankbaarheid voelen voor je partner maakt je sowieso een stuk tevredener over je relatie en het helpt je herinneren wat je leuk vindt aan de ander. Door je dat weer even te realiseren is het makkelijker om dingen zonder elkaar te doen. De basis is dan namelijk een stuk sterker.

Vraag niet eerst om goedkeuring

Vaak ben je binnen een relatie zo met elkaar verweven dat je alleen nog maar rekening houdt met elkaar. Dat betekent ook dat je jezelf minder uitdaagt of dat je minder op zoek gaat naar nieuwe ervaringen. Maar hé, als de basis goed is, zou je ook gewoon spontaan dingen moeten kunnen doen, zonder het eerst te overleggen.

Loopt je relatie niet lekker? Misschien zijn je verwachtingen te hoog (of niet realistisch)

Probeer het maar een keer. Heb je bijvoorbeeld altijd al een tattoo willen laten zetten? Doe het gewoon. Iets veranderen aan de manier waarop je eruit ziet, kan je veel energie en zelfvertrouwen geven.

Vind je partner het toch niet helemaal fijn dat je iets bent gaan doen zonder inlichting? Leg gewoon uit dat je deze boost even nodig had en dat het jou gelukkig maakt. Wedden dat je partner dat alleen maar super tof vindt?

Ga eropuit

Houd je zoveel rekening met elkaar dat je dingen die je graag zou willen doen niet doet? Stop daar dan gauw eens mee en mis vanaf nu geen kans meer die je als single al lang en breed had aangegrepen. Dat geldt voor jullie allebei.

Een avondje uit met je vrienden, een toffe opdracht waar je een paar dagen voor naar het buitenland moet of een lange trektocht waar je al jaren van droomt? Grijp de kansen aan! Als je dat niet doet, ga je het elkaar later misschien nog verwijten. Dat zou natuurlijk zonde zijn.

Dit is waarom we het zo moeilijk vinden een relatie te beëindigen

Weet ook dat het oké is om elkaar even te missen. Juist dat zorgt ervoor dat je relatie weer spannend wordt. Je hebt elkaar dan namelijk veel te vertellen en waarschijnlijk maakt het jullie beide een stuk gelukkiger.

Gun jezelf dus de ruimte om je eigen interesses na te jagen en zie jezelf weer even als twee losse individuen. Als jullie beide gelukkig zijn, zul je samen een stuk gelukkiger zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️